Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Sinj

Sinj je hrvatski grad koji leži na severozapadnom rubu Sinjskog polja, u dolini reke Cetine, podno stare tvrđave, u Dalmatinskoj zagori, četrdesetak kilometara udaljen od mora. Kada putnik, dolazeći iz pravca Splita, pređe preko Dugopolja i Dicma, kod Kukuzovca, izbija na veliko Sinjsko polje, dok se u daljini, u letnjoj izmaglici, tek nazire tok reke Cetine. Ovaj prizor nikoga ne ostavlja ravnodušnim i na prvi pogled odmah očarava svakoga koga put ovde dovede. Tu se, na jednom mestu, kažu žitelji ovog kraja, da naslutiti obližnje more, tamni vilajet Bosne, vreva Sredozemlja i čari Orijenta odmah iza prvih planina.

Na severozapadnom delu zelenog mora, u seni planine Visoke, prostire se Sinj, lep mali grad gotovo potpuno utopljen u zelenilo. Na samom ulazu u grad, kada se dolazi iz pravca Splita, nalazi se jedva primetan mali most nad presušenim potokom Gorućicom koji Sinjani oduvek, u samo sebi svojstvenom humorističnom stilu, zovu Veliki most. Pored mosta se nalazi “Beleg”, startno mesto odakle alkari, tradicionalno, svake godine, na konju pretrčavaju stazu, s obe strane ispraćenu gustim krošnjama kestena, da bi kopljem pogodili sredinu alke podignutu na visinu od gotovo 3 i po metra.

Sinjska alka

Sinjska alka je danas jedinstveno viteško takmičenje u Evropi koje se svake prve nedelje u avgustu održava upravo u Sinju, u znak sećanja na pobedu nad Turcima 1715. Tog se dana na gornjem delu trkališta pojavljuju, u punom sjaju, sa oružjem i uniformama onog vremena, povorka alkara i alkarskih momaka. Na tribinama, specijalno postavljenim za Sinjsku alku, sa jedne i druge strane trkališta bude u proseku 15000 gledalaca, koji pristižu sa svih strana sveta. More ljudi, šetajući se ulicama ovog arhaičnog gradića, s noge na nogu pristižu na mesto takmičenja i pretvaraju Sinj u metropolis, u kome se tih dana mogu čuti svi važniji svetski jezici. Prošlost i sadašnjost, poput alkara u dvoboju, stoje jedno nasuprot drugom, pivo i energetski napitci toče se uporedo sa vinom iz starih bačvi. Miomirisi pečene jagnjetine šire se celim Sinjem; stolovi su prepuni najkvalitetnijeg ličkog i zagorskog pršuta i sira.

Kada se, oko 15 časova, na borilištu pojavi alkarska povorka, uvek zavlada potpuni muk i kao da neki prastari zov prošlosti obuzme gledaoce. No nakon svega nekoliko trenutaka, kada krenu prvi alkari, atmosfera postaje prava navijačka, stadionska, a po okončanju celog događaja, čak i karnevalska. Alkarsko takmičenje se sastoji u sledećem; alkari kopljanici gađaju kopljem dugačkim tri metra sa konja u punom galopu alku, odnosno dva koncentrično postavljena kruga, od kojih spoljašnji ima prečnik od 132 mm, a unutarnji od 35 mm. Obruči su međusobno povezani trima kracima koji idu od jednog prema drugom i dele prostor između njih na tri jednaka dela. Pogodak u mali srednji obruč (sridu) donosi tri boda, pogodak u gornji deo donosi dva boda, a pogodak u jedan od ostala dva dela donosi jedan bod. Alka je udaljena 160 m od Belega (starta) blizu Velikoga mosta, a onaj ko nakon trećeg pokušaja skupi najviše poena (punata), proglašava se pobednikom. Ako nakon treće trke dvojica ili više alkara skupe identičan broj poena, ponavljaju se runde između njih dvojice sve dok jedan konačno ne postane pobednik. Taj tzv. “play-off” naziva se pripetavanje ili foranje. Na kraju takmičenja svečani čin proglašenja pobednika popraćen je pucanjem topova sa bedema Sinjskoga starog Grada.