Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Najvažniji turistički projekti na Balkanu u 21. veku

21. vek je širom otvorio vrata Balkana celom svetu, zahvaljujući velikim turističkim projektima koji ga godinama unazad promovišu u izuzetno pozitivnom svetlu. Zemlje regiona su iskoristile svoje turističke potencijale, svaka na svoj način, što je rezultovalo značajnim prihodima koji zauzimaju sve veći deo državnih kasa ovih zemalja.

Ključne balkanske destinacije okupiraju pažnju svetske elite koja je u potrazi za odmorom i zabavom, a luksuzna dimenzija važnih turističkih projekata je ono što ih iznova vraća Balkanu i njegovim autentičnim lepotama i atrakcijama. U nastavku navodimo nekoliko važnih projekata koji su postali sinonim za relaksaciju i kvalitetno proveden odmor na Balkanu.


#1 Porto Montenegro – turistički luksuz Crne Gore

Kada je reč o Crnoj Gori, sve popularniji Porto Montenegro resort je potpuno promenio percepciju prema letovanju na primorju ove države. Reč je o luksuznoj marini i nautičkom naselju smeštenom u divljim lepotama Bokokotorskog zaliva, koje su savršeno obgrlile ovaj

raskošni kompleks i učinile ga jednim od najatraktivnijih u svetu.

Najbezbednija mediteranska marina – izlog najluksuznijih plovila

Osim što je se nalazi na obali spektakulranog područja za krstarenje, Porto Montenegro nudi kompletnu uslugu matične luke koja raspolaže sa čak 450 vezova i 24-časovnim konsijerž servisom. U moru superlativa koji se vezuju za luku, jedan od njih je ocenjuje kao marinu sa najdužim vezom na svetu koji dostiže čak 250 metara.

Atraktivna luka ispunjava sve kriterijume bezbednosti i pouzdanosti, pa su njena mesta uvek ispunjena najluksuznijim svetskim jahtama koje postaju prepoznatljiva slika crnogorskog primorja.

Obavezna stanica prilikom plovidbe Mediteranom

Bokokotorski zaliv je nezaobilazan tokom krstarenja Mediteranom, jer Porto Montenegro u Tivtu može da ponudi sve što je potrebno putnicima na plovidbama: bezbednost i kompletnu brigu o plovilu, luksuzan smeštaj i vrhunsku uslugu koja se pruža posetiocima.

 

Kada uplovite u luku i ostavite vašu jahtu u sigurnim rukama, pred vama će se pružiti mali gradić koji pleni luksuznom ponudom hotelskog smeštaja, stambenih zgrada, konferencijskih centara, sportskih terena, ugostiteljskih objekata i šetališta namenjenih gostima ovog kompleksa.

Šta je drugačije u odnosu na sve druge komplekse?

Ono što Porto Montenegro izdvaja u očima njegovih posetilaca je posvećenost kompletnog tima pružanju najkvalitetnije usluge za plovila i njihove vlasnike. Hedonistički momenat je naglašen u svakom segmentu ponude ovog resorta, što je jedan od najvažnijih kriterijuma za potpunu relaksaciju i uživanje tokom odmora. Ono što je dodatna pogodnost koju nećete naći na drugom mestu u svetu je autentična Boka Kotorska, sa divljim lepotama zaliva koji ostavlja bez daha.


#2 Projekat promocije turizma u zemljama Zapadnog Balkana kroz ulaganje u infrastrukturu

Do atraktivnih turističkih lokacija na Balkanu vode isključivo dobri i opremljeni putevi, što je kao veoma bitnu stavku prepoznala i Evropska unija. Zbog toga je tokom 2018. godine održano nekoliko sastanaka Saveta za regionalnu saradnju koji su obeležili početak trogodišnjeg projekta usmerenog na unapređenje ključnih puteva kulturnog i avanturističkog turizma na teritoriji Zapadnog Balkana.

Osim samih puteva, radiće se na poboljšanju kvaliteta usluga duž ovih ruta koje će u značajnoj meri doprineti pozitivnom doživljaju balkanske turističke ponude, a ceo projekat vredan 5 miliona evra finansira upravo Evropska unija.

30 grantova za rast i saradnju balkanskih ekonomija

U okviru trogodišnjeg projekta biće dodeljeno 30 grantova u pojedinačnoj vrednosti od 50 000 evra, koji će unaprediti nedovoljno iskorišćene potencijale država Zapadnog Balkana i podići njihove ekonomije na nešto viši nivo. Ovakav pristup će zahtevati saradnju i zbližavanje država regiona, što je bitan preduslov za još veće otvaranje prema svetu i uspešnu implementaciju modernih tendencija u oblasti turizma.

Konkretni očekivani rezultati projekta bi trebalo da se ogledaju u većoj konkurentnosti regiona, celokupnom ekonomskom rastu njegovih država i zapošljavanju, koje će realizacijom ovog projekta dobiti znatno veći obim.


#3 Dubrovnik – biser hrvatske obale, svetu poznat kao King’s Landing

Dubrovnik je autentičan grad na hrvatskoj obali, zaštićen masivnim zidinama i ispunjen starim renesansnim građevinama među kojima vijugaju uske uličice i kaldrme. Ovaj starogradski ambijent i nesvakidašnji duh grada su jedan od najčešćih razloga za posete Dubrovniku, a osim turistima i zvezdama iz celog sveta, bili su zanimljivi i autorima svetski popularne serije Game of Thrones.

Glumci serije su po prvi put kročili na dubrovačku kaldrmu prije više od osam godina, a od tog trenutka pa na dalje, bogata istorija grada Dubrovnika dobija još jedno značajno poglavlje, koje ga je učinilo jednim od najposećenijih gradova u ovom delu Evrope.

Stazama Game of Thrones-a

Najpoznatije dubrovačke lokacije su prikazivanjem ove serije dobile još jednu značajnu dimenziju, pa osim zbog atraktivnih istorijskih činjenica, postaju turistima zanimljive i zbog toga što su na njegovim ulicama nastale neke od najkvalitetnijih i najlepših scena u Igri prestola.

Postoji nekoliko ključnih lokacija koje su u seriji predstavljene kao Kraljeva luka – prestonica Sedam kraljevstava, a to su između ostalog Dubrovačke gradske zidine, Stari grad, Vrata od Pila, kula Minčeta i tvrđava Lovrijenac. Ove lokacije su danas jedan od najjačih aduta hrvatskog turizma, budući da ljubitelji serije ne propuštaju da koračaju stazama glavnih junaka.

Ulice su ispunjene suvenirnicama i proizvodima sa motivima iz serije, a najlepši vidikovci – sada već svetski poznati – su verovatno i najfotografisaniji u celoj Hrvatskoj. Svako ko poželi da vidi i sazna baš sve o snimanju serije u Dubrovniku ima mogućnost da se priključi nekoj od brojnih Game of Thrones turističkih tura, koje su specijalizovane upravo za ovaj tip razgledanja.

Ogromna sredstva uložena u seriju, kao i sam kvalitet koji je proizašao iz takvog pristupa, govore dovoljno o ozbiljnosti čitavog projekta u čijem središtu se nalazi upravo Dubrovnik, sa svim svojim lepotama i atrakcijama koje je putem serije upoznao ceo svet.


#4 Andrićgrad – kameni grad slavnog nobelovca

Najatraktivniji turistički kompleks u Bosni i Hercegovini se vezuje za Iva Andrića, jedno od najznačajnijih imena u oblasti srpske književnosti i diplomatije, čiji koreni potiču iz bosansko-hercegovačkog grada Višegrada. U čast nobelovca kojim se ponosi čitav Balkan, podignut je Andrićgrad – kameni kompleks uređen u srednjovekovom duhu, inspirisan delima i likovima iz Andrićevih romana.

Kako je Andrić ujedinio različite istorijske epohe i stilove?

Inicijativu za podizanje Andrićgrada (Kamengrada) dao je poznati reditelj Emir Kusturica, koji je svojim idejama udahnuo nov život Andrićevim junacima, smeštajući ih tamo gde je sve i počelo – u piščev voljeni Višegrad. U arhitektonskom pogledu, kameni gradić je prikaz različitih epoha i stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog područja, pa ćete na njegovim ulicama pronaći tragove vizantijskog, osmanskog, ali i modernog klasicističkog duha.

Ovaj kompleks je ujedinio sva važna razdoblja koja su dotakla Višegrad, pa višečasovno razgledanje Andrićgrada vam pruža sjajan uvid u viševekovnu istoriju ovog područja, koje je nadaleko poznato po Ivi Adriću i njegovim delima.

Kako je reč o kompleksu koji je podignut kao mali gradić, unutar njega možete uživati u dugim šetnjama širokim kamenim ulicama, na koje izlaze bašte brojnih ugostiteljskih objekata, suvenirnice, prodavnice, knjižare i smeštajni objekti. Glavna ulica u Andrićgradu nosi naziv Mlada Bosna.

Osim komercijalne ponude, tu su i ustanove kulture među kojima se izdvajaju Renesansno pozorište, modifikovana replika srednjovekovnog manastira Dečani, galerije i bioskopske dvorane, a obrazovni deo je upotpunjen Institutom Ive Andrića sa centrom za slavistiku i Akademijom lepih umetnosti.


#5 Beograd na vodi – novi simbol srpske prestonice

Belgrade Waterfront u proteklih nekoliko godina ima pažnju čitavog regiona. Reč je o jednom od najurabanijih centara na Balkanu čija gradnja još uvek traje, ali već sada predstavlja epicentar luksuznih nekretnina i poslovnih jedinica.

Projekat je pokrenut od strane građevinske i investicione kompanije Eagle Hills, a centralni plan se odnosi na razvitak najlepšeg beogradskog šetališta i kule Beograd, koja će postati novi simbol ovog kompleksa i celog grada. Kula bi trebalo da dostigne visinu od 168 metara, čime će premašiti dosad najviše beogradske građevine.

Beograd na vodi će postati parče raja dostupno svim Beograđanima koji žele da uživaju pored reke u šetnjama, kvalitetnom šopingu ili vrhunskim ugostiteljskim objektima, a oni koji se odluče za kupovinu nekretnine u ovom kompleksu, obezbediće sebi definitivno najlepši pogled na beogradske reke iz samog centra grada.

Navedeni projekti predstavljaju pravu turističku i građevinsku revoluciju, koja privlači sve veći broj turista u region. Sudeći po tendencijama investitora i brojnim inicijativama u ovoj oblasti,  21. vek će tek doneti impozantne projekte koji će Balkan učiniti još popularnijom destinacijom za odmor, zabavu i potpuno uživanje.

Оставите одговор