Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Vodič kroz Zagreb (putopis)

Hrvatska je jako popularna turistička destinacija koja vrtoglavi porast broja turista ostvaruje zahvaljujući svojoj razuđenoj jadranskoj obali. Međutim, Hrvatska ima i ostala skrivena blaga u kontinentalnom delu. Rešili smo da predstavimo jedan od alternativnih načina kako da posetite Hrvatsku koji će se razlikovati od tipičnih ponuda turističkih agencija. Stoga, ukoliko planirate kraći put u neku od zemalja u regionu, evo predloga – poseta Zagrebu sa izletom do Krapine i dvorca Trakošćan.

Zagreb – zakaj ne?

Nekako se čini da je Zagreb često zapostavljen od strane turista. Simpatičan grad koji lako možete prepešačiti i usput razgledati divnu arhitekturu, koja oslikava i dokazuje uticaj Austrougarske na ovom području, može biti pravo osveženje. Mnogo zelenila, veliki broj parkova, signalizacija svuda. Grad u kome se teško možete izgubiti. Iako neki govore da nema mnogo atrakcija, Zagreb ima veliki broj kulturnih sadržaja, ali pritom nije neophodno posetiti neki od muzeja ili galerija (iako bi bilo poželjno) da biste osetili i videli umetnost. Ulična umetnost, koja daje moderniji i urbaniji šmek gradu, nije zapostavila ni glavni grad Hrvatske.

zagreb--kralj-tomislav

Šta posetiti u Zagrebu i kojim redom?

Novi ste u nepoznatom gradu, ne znate odakle da krenete, šta da vidite i kuda da idete? Za razliku od većine koji započinje svoje razgledanje od Trga bana Jelačića, mi preskačemo ovu tačku privremeno. Započinjemo razgledanje grada od groblja Mirogoj. Nemojte biti skeptični niti oklevati, jer Mirogoj je uvršten u najlepša groblja u Evropi, a upravo zbog svoje arhitekture, zelenih aleja, hortikulturne uređenosti više liči na divno ukrašen park i umetničku galeriju na otvorenom, nego na samo groblje. Veliki broj turista koji je tokom vremena posećivao ovu zvanično i turističku atrakciju grada, je zbog pozitivnih komentara i ocena dobio od TripAdvisor-a Priznanje izvrsnosti za 2014.godinu.

Nakon obilaska Mirogoja, uputićemo se polako peške ka centru grada. Pošto se groblje Mirogoj nalazi na obroncima planine Medvednice, odatle se samo spuštamo polako uličicama ka centru grada, jer je upravo lutanje kroz uličice najbolji način da se upije atmosfera i oseti duh grada. Za one kojima šetnja nije baš primamljiva varijanta, mogu se provozati par stanica gradskim prevozom i sići nedaleko od Parka Ribnjak. Odatle bi bio red prošetati, jer atrakcije na koje ćemo nailaziti bilo bi šteta propustiti. Ukoliko niste stigli da doručkujete ili vam je potrebno energije za kvalitetno razgledanje grada, možete poseteti restoran Baltazar nedaleko od parka Ribnjak. Kada napunite baterije možete da krenete dalje u obilazak.

zagreb-hrvatska

S obzirom da Zagreb obiluje muzejima,  svako može naći nešto u skladu sa svojim afinitetima. Ono što bismo izdvojili kao „obavezno“ su Muzej grada Zagreba koji će vas upoznati sa istorijom grada od praistorije pa do modernog doba putem bogatih zbirki i kolekcija koje prikazuju politički, kulturni, arheološki i ekonomski aspekt istorije ovog grada. Cena karte je 30 kn za odrasle (u proseku oko 4 evra). Nedaleko od Muzeja grada Zagreba nalazi se Atelje, odnosno Muzej Ivana Meštrovića. Verujem da ste svi čuli za ovog čuvenog umetika, koji je svojim izvanrednim radovima obogatio i grad Beograd, a ona su danas glavna obeležja i simboli glavnog grada Srbije (spomenik Pobednik, spomenik Neznanom junaku na Avali, spomenik Zahvalnosti Francuskoj).  Stoga, ukoliko ste ljubitelj umetnosti, posetom ovog autentičnog ambijenta u kojem je nekada boravio i živeo Meštrović, bićete okruženi kolekcijom njegovih radova, upoznaćete se sa delima i naučiti nešto novo o majstoru koji je svakako obeležio područje kako Zagreba, tako i Beograda. Cena karte je, takođe, 30 kuna.

Nakon obilaska ova dva muzeja, nastavljamo spuštanje niz Gornji grad, kako se naziva ovaj uzvišeni deo Zagreba koji je natrpan mnoštvom značajnih, ali i reprezentativnih institucija, spomenika i trgova. Gornji grad, koji je poznat i kao Gradec ili Grič, predstavlja istorijsko jezgro grada, čije postojanje datira još od srednjeg veka.

zagreb

Kako nastavljamo laganu šetnju Zagrebom nailazimo na trg Svetog Marka – mesto nekadašnje trgovine na kome se nalazila pijaca, a danas  političko sedište na kojem se nalaze najznačajnije institucije. Prvo vidimo Ustavni sud Republike Hrvatske, a na samom Trgu se nalaze Banski dvori u kojem  je sedište vlade.  Banski dvori su uvršteni na listu kulturno zaštićenih dobara, a jedna od zanimljivih činjenica jeste da je u ovoj zgradi koja datira još iz 19.veka, živeo i umro Josif Jelačić.

Prekoputa dvorova nalazi se i Sabor Republike Hrvatske u kojem su se donosile bitne odluke o daljem postojanju države. Međutim, ono što najviše okupira pažnju na trgu Svetog Marka jeste istoimena crkva koja definitivno dominira trgom. Ono po čemu je crkva prepoznatljiva i čuvena jeste njen krov, koji je dobio novi izgled prilikom velike crkvene obnove. Krov krase dva grba, jedan je Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije a drugi Zagreba, koji je postao simbol grada.

A photo posted by 늉스타그램 (@newng.j) on

Nakon što smo osmotrili reprezentativnu arhitekturu na Trgu svetog Marka, nastavljamo dalje razgledanje. Spuštamo se ka Kamenim vratima, koja su jedina ostala sačuvana vrata od ukupno pet u okviru nekadašnje srednjovekovne tvrđave kojom je bio opasan Gradec. Speficično za ovu kapiju jeste kapela koja se ovde nalazi. U okviru kapele čuva se jako važna slika na kojoj je prikazana Sveta Marija (Bogorodica) sa detetom  za koju se i danas vezuje mistika o tome kako je u potpunosti preživela požar koji je zahvatio Kamenu kapiju. Prilaskom kapiji oseća se drugačija atmosfera, a prolaz podseća na utočište i malo magično mesto. Na zidovima oko oltara nalazi se ogroman broj mermernih pločica sa napisanim zahvalnicama,a vernici često dolaze da se mole i zapale sveću. Kada prođemo kroz prolaz Kamene kapije obasjanu zapaljenim svećama vernika koja se oslikavaju na mermernim pločama koje krase gotovo ceo prolaz, stižemo do Jezuitskog trga, koji je za Beograđane posebno zanimljiv. Fontana „Ribar“ ili kako je još zovu „Borba“ na samom trgu delo je srpskog vajara Simeona Roksandića, a interesantna priča koja se krije iza ove fontane povezuje dva grada – Zagreb i Beograd. Naime, Roksandić je izradio u svom ateljeu skulpturu koja je bila spremna za Balkansku izložbu u Londonu, međutim, čuvši vesti da je njegova skulptura potopljena zajedno sa brodom prilikom povratka iz Londona, Roksandić je rešio da napravi još jednu identičnu. Budući da se vest bila netačna, usled ove dezinformacije nastale su dve identične skulpture. Jednu je otkupio grad Beograd i nalazi se na Kalemegdanu, a drugu grad Zagreb i ona je locirana na Jezuitskom trgu.

Kao što smo rekli da Zagreb može da se pohvali velikim brojem muzeja, upravo se u neposrednoj blizini nalazi još par vrlo zanimljivih, to su: Muzej naivne umetnosti, Galerija savremene umetnosti, Muzej terora i Muzej prekinutih veza (Museum of Broken Relationship), koji posebno izdvajamo kao nešto nesvakidašnje i autentično. Prilikom posete Muzeju prekinutih veza osetićete čudnu povezanost sa objektima koji su izloženi u muzeju, a svaki od predmeta koji su ostavili bivši parovi imaju jedinstvenu i neponovljivu priču a sama izložba bi se mogla opisati kao tužna i komična u isto vreme. Veliki broj posetilaca oseti neobjašnjivu emotivnu povezanost, nostalgiju, saosećanje ili pak smeh. Neveliki, ali simpatičan prostor muzeja vam može znatno obogatiti iskustvo tokom boravka u Zagrebu. Cena karte je 25 kn. Kada ste obišli neki od muzeja, vreme je da se nastavi dalje put ka uspinjači koja povezuje Gornji i Donji grad.

zagreb-nocu

Pre nego što se uputimo na uspinjaču koja će nas spustiti do Donjeg grada, proći ćemo pored Kule Lotršćak, sa čijeg vrha se pruža odličan pogled na Zagreb, pa je samim tim savršen kadar za par fotografija i kratki predah i sabiranje dosadašnjih utisaka. Cena karte za vidikovac je 20 kn. Sledi spuštanje uspinjačom, kao i pauza za ručak. Jedan od restorana koji se nalazi u blizini je simpatičan Stari Fijaker, prijatnog ambijenta sa tradicionalnom kuhinjom. Posle ručka, obavezno svratiti u Vincek poslastičarnicu koja je poznata po odličnom sladoledu i omiljena je među lokalcima.

Vreme je da se nastavi dalje razgledanje, a dobra stvar Donjeg grada jeste ravnica, tako da šetnja neće biti naporna, pogotovo ako ste uzeli sladoled za usput. Stižemo do „Konja“ odnosno Trga bana Jelačića na kojem se nalazi spomenik bana Jelačića, prikazanog na konju i sa mačem u ruci.  Kao i u svakom gradu, centralni trg je mesto okupljanja lokalaca i česta polazna tačka razgledanja i upoznavanja grada. Zbog velike gužve i neprekidnog cirkulisanja ljudi na Trgu, najbolje je ne zadržavati se dugo. Ukoliko želite da se odmorite, možete to učiniti u nekom od kafića u čuvenoj Bogovićevoj ulici ili Trgu Petra Preradovića, koji su Zagrebčani preimenovali u Cvijetni trg, koji zaista izgleda božanstveno sa brojnim kioscima sa šarenim cvećem, po čemu je dobio nadimak.

Ostatak razgledanja je najbolje ostaviti za sledeći dan, kako biste se odmorni mogli spremiti za nove utiske i čari Zagreba. Međutim to ne znači da ne možete veče provesti u nekom od klubova (na primer Tesla Power, Hangar, Gallery Club,..)  ili možda neku romantičnu večeru ( na primer – Esplanade 1925 Lounge & Cocktail bar).

Sledećeg dana je vreme da se obiđe ono što nismo stigli prethodni dan. Jedna od obaveznih aktivnosti koje treba uraditi  nedeljom ujutru u Zagrebu,  pod uslovom da želite da se osetite više kao lokalac, a manje kao turista, je da odete na buvljak!  Da, dobro ste čuli. Buvlje pijace su atrakcija same po sebi, a ono šta sve možete naći tamo prevazilazi sva vaša očekivanja. Najpoznatije su Hrelić, koja se nalazi na Novom Zagrebu i „Britanac“ koja se nalazi na Britanskom trgu. Najbolje je otići rano ujutru, oko 7 sati razgledati ponudu i kupiti ono što vam se sviđa, dok se nije rasprodalo. Ukoliko ste u “Britancu” nedeljom, posle toga možete predahnuti i sabrati utiske u „Kava Tava“ kafeu koji je odmah do pijace.

A photo posted by Babaroga (@sarena_babaroga) on

Ukoliko propustite priliku da posetite neki od buvljaka, koji rade uglavnom vikendom, idemo da posetite poznatu gradsku pijacu Dolac, jer su pijace najbolje mesto da se uklopite i stopite sa lokalnim stanovništvom, vidite njihove navike, ali i gastronomske proizvode. Takođe, atmofera na pijacama je doživljaj sama za sebe i mnoga iskustva putnika kažu da ako zaista hoćete da upoznate suštinu grada odete upravo na pijacu. Na pijaci Dolac se nalazi Rublje gril gde možete pojesti svoj doručak ukoliko niste, ili se možda opredelite za Le štrukli, koje su poznate po hrvatskom specijalitetu štrukli koje bi bio red probati dok ste u Zagrebu. Na pijaci možete kupiti neki od suvenira za povratak kući, i krenuti dalje ka čuvenoj Zagrebačkoj katedrali, najvećoj sakralnoj građevini koja svojom monumentalnošću i gracioznošću zasenjuje ostale atrakcije oko sebe. Nalazi se na Kaptolu koji ( za razliku od Gradeca koji predstavlja politički centar) čini verski centar Zagreba. Pored veličanstvene Katedrale, čija unutrašnjost nimalo ne zaostaje po veličanstvenosti i lepoti eksterijera, nalazi se i crkva Svetog Franje Asiškog.

Ostatak dana možete provesti u nekom od mnogih parkova, kao što su Zrinjevac ili Tomislav Park (veoma poznat je i ogroman park Maksimir, koji je prava prirodna oaza. U svom sastavu ima i zoološki vrt i malo je udaljeniji od centra grada). Ovde se nalaze izvanredni primeri arhitekture zbog čega je Zagreb tako šarmatan grad. Umetnički paviljon, čiji je prostor od osnivanja namenski služio za veliki broj izložbi. U ovom okrugu preovlađuje broj obrazovnih i kulturnih institucija, pored Umetničkog paviljona, možete posetiti Strossmayerovu galeriju gde se čuvaju dela evropskog slikarstva od 14-19. veka, potom je tu Zagrebačko kazalište lutaka. Za ljubitelje umetnosti ovo je prava poslatica, budući da se na petnestak minuta pešačenja nalazi i muzej Mimara u kojem se takođe nalazi bogata likovna kolekcija. Međutim, ono što je dodatno interesantno za Zagreb je činjenica da kao i drugi evropski gradovi, pored klasične umetnosti i arhitekture koja daje neku ozbiljnost i elegantnost gradu, postoji veliki broj murala i grafita koje dodaju urbaniju notu.

Pimp my pump je organizacija koja je započela projekat oslikvanja uličnih hidranata, koje sa svojim novim izgledom i šarenilom privlače veliku pažnju kako građana ali i turista, zbog čega su postali svojevrsna atrakcija Zagreba. Tako da su po celom Zagrebu rasprostranjena prava mala umetnička dela različitih dizajna koje razbijaju monotoniju i kradu poglede prolaznicima.

A photo posted by Helena (@pakllena) on


Pored zanimljivih oslikavanja hidranta, dodatna „ulična“ umetnost i projekat koji privlači pažnju je Prizemljeni Sunčev sustav. Ova ambijentalna umetnička instalacija koja je jedinstvena u svetu, sastoji se figura sunca i devet planeta napravljenih od metala, koje su raspoređene po celom Zagrebu u zavisnosti od prave udaljenosti pojedinačnih planeta od Sunca u sunčevom sistemu. Istražite tačne adrese na kojima se nalaze planete, i tako krenite u potragu. Zainteresovanost za potragom planeta po gradu, kao u duhu potrage za blagom, je simpatičan i aktivan način da provede vreme sa svojim društvom, detetom ili sa kim god da ste posetili Zagreb, a ujedno odlična prilika da obiđete grad.

A photo posted by Iwek (@iwek79) on

Hrvatsko Zagorje – Muzej krapinskih neandertalaca i dvorac Trakošćan

Krapina se nalazi na nekih 60km od Zagreba, na nešto manje od sat vremena vožnje. Krapina je poznata po nalazištu koje svedoči o životu pećinskog čoveka na ovim prostorima. Kako se navodi u brojnim člancima, Krapinsko nalazište je prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj i jedno od najbogatijih paleolitskih nalazišta neandertalskog čoveka ne samo u Evropi, već čitavom svetu. Upravo na ovom lokalitetu je postavljen Muzej krapinskog neandertalca koji po svojoj uređenosti, arhitekturi, ideji, ali pre svega bogatom interaktivnom sadržaju parira najpoznatijim savremenim muzejima u svetu. Sam prilaz muzeju se provlači kroz prirodu, uz strme stazice gde nakon nekoliko minuta pešačenja stvara ogroman modernistički urađen prostor koji zavučen u prirodni kontekst podseća na pećinu, a upravo je postavljen  na istom mestu nekadašnje pećine u kojem je boravio Krapinski pračovek. Tema praistorijska, a postavka savremena. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, multimedijalnim sadržajima i interaktivnim izložbama koje omogućavaju lakše upijanje infomacije i edukaciju na zabavan i uzbudljiv način tera posetioce da se ponovo vrate u ovaj muzej.  Razgledanje muzeja počinje kratkim filmom koji prikazuje način života praistorijskog čoveka, a nakon toga sledi šetnja kroz evoluciju koja se sastoji od 18 tematskih celina, od nastanka sveta i prvih organizama pa do istorije neandertalaca. Cena ulaznice 50 kn.

A photo posted by vanjushkaaa (@vanjushkaaa) on

Nakon Krapine sledi poseta dvorcu Trakošćan koji izgleda kao zamak sa razglednice. Smešten na uzvišenju, okružen divnim zelenilom i parkovima, nedaleko od jezera, nalazi se na nekih 16 km od Krapine, ili 80 km od Zagreba. Upravo zbog svoje bajkovite lepote i pejzaža često je odabran kao idealna lokacija za fotografisanje mnogim bračnim parovima, ali i za razne modne editorijale. Ovaj spomenik kulture i prirode najviše kategorije je idealna kombinacija arhitekture, kulture i prirode. Poseta dvorcu vam daje uvid kako je živela hrvatska aristokratija, a orginalan nameštaj kao i bogata kolekcija oružja, nakita i slika koja je izložena pruža nesvakidašnji pregled materijalne baštine i vraća u period između 15 i 19.veka. Dvorac je najviše poznat kao rezidencija dinastije Drašković koja je ovde boravila sa kratkim prekidom tokom II svetskog rata. Cena ulaznice 30 kn.

A photo posted by Dejana, Croatia (@dekidejana) on

Potrudili smo se da vam prikažemo Hrvatsku na nešto drugačiji način i da vas podstaknemo da dodatno istražite ovo područje. Treba iskoristiti neposrednu blizinu destinacija u regionu i slobodno vreme, koje često može da bude ograničeno na par dana godišnjeg odmora, i provesti ga u nekoj od zemalja iz okruženja.