Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Ljubljana

Ljubljana je jedna od manjih ali lepših evropskih prestonica. Glavni grad Slovenije, čuvena i pod imenima Emona, Lubiana i Laibach, smestila se u tzv. Ljubljanskoj kotlini na potezu između Julijskih Alpa i Jadranskog mora u slivu gde se reka Ljubljanica uliva u Savu.
Ljubljana je tipičan srednjeevropski grad koji živi svojim opuštenim životom po strogo utvrđenim pravilima i redu karakterističnom za ovaj deo Evrope. Interesantno je kako je Ljubljana, na sebi specifičan način, uspela da spoji sve specifičnosti i duh malog grada kao i naklonost opuštenoj atmosferi sa ulogom poslovne i dinamične prestonice.

Legenda o postanku Ljubljane kazuje da su, nakon što su pronašli zlatno runo, Argonauti plovili na sever Dunavom, zatim Savom do reke Ljubljanice, gde su se iskrcali kako bi preneli svoju lađu do Jadranskog mora. Između današnje Ljubljane i Vrhnike naišli su na veliko močvarno jezero. Tu je Jason ubio strašnog zmaja iz jezera, koji je simbol današnje Ljubljane. Grad je dobio po močvari slovensko ime Luwigana, koje je kasnije latinizovano u Laubach.

 

Nekada se uistinu verovalo da je Ljubljanu osnovao vođa Agronauta Jason, koji je svojim čudesnim brodom, sagradjenom po planu mudre Atine, plovio preko Crnog mora, rekama Savom i Dunavom i uzvodno rekom Ljubljanicom, preko Postojne pa sve do Jadranskog mora. Nije potrebno dublje razmišljati o značenju ove priče da bi se razumelo poreklo ovog grada koji je uzdignut na raskrsnici važnih puteva koji povezuju Podunavske ravnice i centralnu Evropu sa Mediteranom. Ako se vratimo na početak legende o zlatnom runu, bilo je poznato da reka Ljubljanica izmedju svojih izvora i Ljubljane, nestaje pod površinom zemlje nekoliko puta i krči sebi put kroz karstne stene i pećine, od kojih je Postojna najpoznatija, onda ona dobija na još većem značaju i kopneni put za transport, brodovima čini mnogo kraćim.

Tu može biti veoma malo istine u legendi o zlatnom runu, ali je zaista istina da u vreme starih Rimljana , Ljubljanica je bila plovna sve do Vrhnike, koja se u to vreme nazivala Nauportus. Čak ni vodopadi na Fužini ne bi ometali tu brzu trasu jer je na tom mestu sistem brane izgrađen i za transportne brodove. Prema tome Ljubljana je od samog početka bila veoma važan komercijalni i strateški centar. To su bili glavni razlozi zašto je to bilo najpre Ilirsko naselje a kasnije i rimska kolonija, Emona, čiji tragovi se i danas mogu videti u nekim Ljubljanskim ulicama.

Emona je nestala u 6. veku, i jedino podsećanje na nju je nekolicina restorana koji su nazvani po njoj i ostaci drevnih zidina na Mirju i u ulici Vegova. Srednjevekovna Ljubljana se razvila na drugoj strani reke Ljubljanice, ispod utvrdjenja-zamka, ali je ubrzo počela da se širi i sa druge strane reke, na mestu nekadašnje Emone. Pošto je postala politički, ekonomski i kulturni centar Slovenije.

Ljubljana Slovenia

Kao što rekosmo, Ljubljana je poznata i kao kulturni, politički, administrativni, saobraćajni i u svakom drugom smislu, centar Slovenije. U turističkom smislu zanimljiva je kao gradska destinacija u kojoj možete da provedete lep i prijatan produženi vikend (City break).
Strogi centar grada je sagrađen u baroknom stilu što se najbolje vidi na zgradi pravosuđa iz 15. veka, ali koja je rekonstruisana u 18. veku u baroknom stilu. U prelepom dvorištu se nalazi fontana Narcis, delo čuvenog Frančeska Roba. On je takođe projektovao i fontanu kranjskih reka (1751. godine), koja nas podseća na Berninijevu fontanu na Trgu Navoni u Rimu. Iako preovlađuje barokni stil kroz arhitekturu starog dela grada se se mogu nazreti i tragovi nekih stilova iz ranijeg perioda, samostan Križanke, koji je izgrađen na mestu ranijeg samostana istog reda iz 13. veka, koji je restauriran između dva rata.

Među znamenitostima Ljubljane posebno se ističu: Ljubljanski grad (tvrđava), Tromostovje, statua zmaja i sl. Neke od njih ćemo posebno navesti i opisati:

Ljubljanski grad je srednjevekovni dvorac/zamak – tvrđava na brdu iznad grada. To je atraktivan turistički lokalitet i mesto brojnih kulturnih događaja kao što su koncerti, pozorišne predstave, izložbe, prijemi i konferencije. U dvorcu se nalazi i stalna izložbena postavka „Istorija Slovenije“.

pogled sa tvrđave

Ljubljanski grad, uzdižući se na visokoj strmoj litici, je igrao veoma važnu strategijsku ulogu čak i u vreme, vreme Ilira i Rimljana. Prva dokumenta, zabeležena u 12-om veku, su današnji izgled dobila nakon rekonstrukcije početkom 16og veka. Njegov jedinstven položaj , koji pre svega nudi nezaboravan pogled na snegom pokrivene vrhove Karavanki te Julijskih i Karnjskih Alpa, je takođe u isto vreme i jedan od najatraktivnijih vidikovca glavnog grada Slovenije.

Tromostovje je centralni gradski most preko Ljubljanice izgrađen 1842. godine na mestu ranijeg drvenog mosta. Naknadno su mostu dodata još dva pešačka mosta te je tako stvoreno jedinstveno arhitektonsko delo i gradsko obeležje.

Prešernov trg je centralni gradski trg u Ljubljani koji nosi ime po najčuvenijem Slovenačkom pesniku France Prešernu. Trgom dominira velika Blagoveštenska crkva (cerkev Marijinega oznanjenja), Tromostovje kao i druge gradske srednjevekovne palate.

Zmajski most

Zmajski most je takođe jedan od simbola Ljubljane. Prepoznatljiv je po skulpturi zmaja koji je vremenom postao simbol Ljubljane.

Među mnogobrojnim znamenitostima Ljubljane nikako nemojte zaobići katedralu (Stolnica), Uršulinsku crkvu, Gradsku kuću „Rotvož“, statuu „Građanin Emone“, zgrade Ljubljanskog univerziteta, filharmonije, Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Slovenačku akademiju nauka i umetnosti, zgradu Opere… Trg Francuske revolucije, Mestni, Stari i Gornji trg, Levstikov trg i Trg republike.

Tromostovje

Svakako teba pomenuti ime baroknog vajara Frančeska Roba u vezi sa radovima u katedrali Svetog Nikole, francuskoj crkvi, crvi Svetog Janeza, i crkvi Svete Uršule- ipresivne fasade koja oduzima dah. Vrhunska dela arhitekte Jože Plečnika, čija se dela mogu naći u Beču i Pragu, su svakako za moderniji deo grada. Među njegovim glavnim delima treba spomenuti restauraciju i konzervaciju preostalih zidina drevnog samostana Križanke, park Trivoli, Trimostovje, obale reke Gradaščice, Univerzitetsku biblioteku…
Takođe, ne propustite park i dvorac Tivoli, Miklošičev park kao i ostalih dvadesetak gradskih parkova uključujući i Botaničku baštu i Zoo vrt.

Dobre komunikacije koje je Ljubljana koristila i u vreme zlatnog runa su se pokazale kao dragocene u eri modernog turizma. Ljubljana je odlična polazna tačka za izlete u svim pravcima, kako za one koji žele da idu na skijanje na Alpe tako i za one koji žele da idu na letovanje na Jadransko more.

Fotografije: Jovana Jezdimirović Ranito i Slađana Maksimović
Tekst: Miroslav Bronzić

Postavi na Fejs

Karta Ljubljane


View Larger Map

Ljubljana promo