Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Istanbul

Istanbul spada među najveće gradove Evrope i sveta a po svojoj važnosti za kulturu i istoriju, svrstava se u sam vrh poput Rima, Londona ili Pariza.
Istanbul je najveći i najzačajniji grad Balkanskog poluostrva. Broji oko 11 miliona stanovnika stim da u njemu u proseku dnevno boravi neverovatnih 17 miliona ljudi (turisti, poslovni ljudi, radnici…)

Doživite Istanbul – pogledajte video

Istanbul je jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta. Ipak, smatra se evropskim gradom iz razloga što se dvetrećine uključujuči i centar nalaze na balkanskom odnosno evropskom kopnu. Takođe, Azijski deo grada je znatno mlađi i u svakom smislu siromašniji.

Istanbul

Istanbul u ukupnoj svetskoj istoriji zauzima jako važno mesto. Dovoljno je reći da je bio prestonica tri velika carstva: Vizantije, Rimskog i Otomanskog carstva. I danas je, u svakom smislu osim formalnom i političkom, glavni grad Turske.

Retko koji grad na svetu je svoje ime menjao toliko puta. Štaviše, verovatno nikada nije imao samo jedno ime koje je poštovao ceo svet. Tako je i danas. Iako je zvanično ime grada Istanbul na čemu insistira vlada Turske, u mnogim jezicima grad se i danas zvanično zove drugačije: na grčkom – Konstantinopolis, na nekim slovenskim jezicima, npr. slovenačkom, grad se zove Carigrad, na jermenskom Bolis, na hebrejskom קושטא (Kušta).
Kroz istoriju još se javljaju i imena: Vizantion, Novi ili Drugi Rim (Secunda Roma), Augusta Antonina, al-Qusṭanṭiniyah i drugi.

Istanbul godišnje privuče milione turista koji hrle videti njegove znamenitosti, osetiti njegov kosmopolitski duh i odličan provod koji je u ovom gradu zagarantovan.

Istanbul trebate obići i pogledati na što više načina kako bi ste ga što bolje upoznali i doživeli uključujući i organizovano razgledanje uz pratnju vodiča, u sopstvenoj režiji, sa vode, krstareći Bosforom i sl.

Istanbulske znamenitosti je teško nabrojati a da se ne napravi neki propust ali, nemoguće ih je sve i obići za vreme, ma koliko duge turističke posete Istanbulu. Baš zato, Istanbul je grad koji vas mami da mu se uvek i iznova vraćate a da vam svaka poseta bude jedinstvena i drugačija od prethodne.
Ukoliko u Istanbul dolazite avionom aerodrom Ataturk Istanbul je već prva znamenitost. Naime ovo je jedan od četrdeset najvećih i najprometnijih aerodroma na svetu…
Stoga, napravite sopstvenu listu i itinerer a mi vam preporučujemo sledeće:

Aja Sofija

Aja Sofija je svakako najveća atrakcija Istanbula. Iako mnoge građevine u ovom gradu deluju impresivnije, lepotu i vašnost Aje Sofije shvatićete tek kada saznate nešto više o njoj i kada kročite kroz njenu portu.
Više o Aja Sofiji saznajte ovde:

Hagia Sophia Istanbul

Plava džamija

Plava džamija ili džamija Sultana Ahmeta je jedna od najprepoznatljivijih i najlepših građevina Istanbula. Sagradio ju je čuveni arhitekta Mehmed Aga koji je šokirao islamski svet postavljanjem 6 minareta oko džamije što se protivi islamskim običajima. Naziv „plava džamija“ simbolično potiče od 21.043 plave pločice/crepa kojima je prekrivena. Plava džamija impresionira svojom lepotom, veličinom kao i značajem i bogatstvom (kulturnim i materijalnim) koje se u njoj nalazi.

Jerebatan cisterna

Poznatija i kao bazilika Cisterna je jedna od ukupno 24 podzemne palate, takozvane cisterne. Ove „cisterne“ su tokom vekova služile kao rezervoari za vodu odakle su se vodom snabdevale velike carske palate. U ovom slučaju Velika palata Justinijana I. U VI veku u doba kada je suša ili kada je grad pod opsadom, ova cisterna je imala svoju svrhu i ulogu. Cisterna je otkrivena sasvim slučajno, vek posle pada Konstantinopolja kada je jedan francuski diplomata u njoj pecao ribe.

Istanbul

Hipodrom

Na prostoru između Aja Sofije i Plave džamije nalazi se Hipodrom – najkrvavija Vizantijska arena koja je svojevremeno mogla da primi i do 100.000 posetilaca.
Slava ove arene počinje da opada nakon pada Konstantinopolja kada je pod pljačkom krstaša nestala većina ukrasa i elemenata koji su je krasili. Međutim, Hipodrom i danas impresionira svoje posetioce. Ovde se nalaze tri stuba/obeliska: Konstantinov stub, Serpentinov stub i Teodosijev obelisk.
Ovde se nalazi i fontana Kajzera Vilhelma II, koja je izgrađena 1898. godine prilikom njegove posete Istanbulu.

Sulejmanija

Sulejmanija ili Mihrimah-Džamija izgrađena oko 1550. godine i predstavlja vrhunsko delo najvećeg otomanskog arhitekte i graditelja Sinana koju je sagradio u čast Sulejmana Veličanstvenog. Ova impresivna građevina čuva velika bogatstva i riznicu a u njoj se nalazi i biblioteka koja čuva više od 110.000 rukopisa.

Topkapi palata

Topkapi palata je carski dvor iz koga su vladali sultani Otomanske imperije od XV do XIX veka i ovu funkciju imala je sve do 1924. godine kada je Abdul Aziz Medžit carski dvor preselio u Dolmabahče dvorac a Topkapi palatu pretvorio u muzej.
Topkapi palatu izgradio je sultan Mehmed II Osvajač. U njoj se čuva impresivna kolekcija blaga. U palati se čuva i najveći dragi kamen Smaragd na svetu. Ovde se nalazi i vredna kolekcija kristala, srebra i kineskog porcelana.
U ovoj palati naročito su interesantni harem, lavirint intriga i centar svađa.
Posetioci Topkapi palate mogu da vide i važne relikvije kao što su kosti ruke svetog Jovana Krstitelja kao i polomljeni zub, otisak stopala i kosa islamskog proroka Muhameda.

Dolmabahče dvorac

Dolmabahče dvorac je ekstravagantna palata sagrađena u rokoko stilu. Sultan Abdul Aziz želeo je da ima svoju verziju Versaja te je ovu palatu izgradio od zajmova stranih banaka jer ovoliko materijalno bogatstvo nikako nije mogao da obezbedi sam. Ovde se ujedno i vidi sultanov izuzetno prefinjen osećaj za ukus.
Palata se može posetiti samo u okviru grupnih poseta i postoje dva obilaska: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene). Osim harema, može se videti i specijalno dizajnirana spavaća soba sultana Abdul Aziza.

Istanbul

Ovde se opis i nabrajanje Istanbulskih znamenitosti ne završava. Naprotiv, nabrojali smo ih i ukratko opisali tek sedam. Ostaje vam da istražite i posetite još i znamenitopsti kao što su: Bugarska crkva sv. Stefana (poznata i kao Bugarska gvozdena crkva), Galata kula (Galata saraj), Arapska džamija, Fatihova džamija, Muzej mozaika i mnoge druge javne građevine.
Obavezno obiđite i Carigradske bedeme, ulicu Istiklal, Pijacu začina (Egipatski bazar), Veliki bazar, Trg Taksim, zaliv Zlatni rog, olimpijski stadion Ataturk…
Ni ovde nije kraj Istanbulskim znamenitostima i mestima koje biste trebali da vidite i posetite ali nema svrhe više ni opisivati ni nabrajati iz razloga što ovom tekstu nikada ne bi bilo kraja.
Ako volite da putujete onda u svoje planove obavezno ubeležite i Istanbul, a ako živite na Balkanskom poluostrvu onda je poseta njegovom „glavnom“ gradu više kao neka kulturna obaveza koju morate da ispunite bar jedanput u toku svog života. Biće to sigurno jedno nezaboravno iskustvo a to znaju oni koji su tamo već bili.

Photo: Jordana Fićović
Tekst: Miroslav Bronzić