Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Zrenjanin

Zrenjanin, najlepše od Banata

Na raskrsnici značajnih kopnenih i vodenih puteva, udaljen 50 kilometara od Novog Sada, 75 od Beograda i 50 od granice sa Rumunijom, nalazi se Zrenjanin. To je najveći grad srpskog dela Banata i njegov politički, privredni, kulturni i sportski centar.

Staro jezgro Zrenjanina čini skup atraktivnih građevina, od kojih je većina podignuta tokom 19. i početkom 20. veka, i nalaze se u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Svetosavskoj, Gimnazijskoj, Pupinovoj, Narodnog fronta, Kralja Petra Prvog, Jevrejskoj, Svetozara Markovića, oko Trga slobode, Trga dr Zorana Đinđića i „Malog mosta“. Tu je i jedinstveno šetalište duž gradskih jezera, nastalih pregrađivanjem napuštenog toka reke Begej.

Osnovu razvoja izletničkog turizma u okruženju Zrenjanina čini lokalitet Lukino Selo – Ečka, koji je najatraktivniji po kvalitetu, brojnosti i raznovrsnosti faktora turističke ponude (Specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara“, ribnjak „Ečka“, kulturno-istorijski spomenici Ečke, Umetnička kolonija, hotel „Sibila“, prenoćište „Kaštel“, etnoselo Belo Blato, itd.). Na samom ulasku u rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara“, neposredno uz magistralni put Zrenjanin-Beograd, 15 kilometara od grada, podignut je jedinstveni etno-kompleks „Tiganjica“, sa prenoćištem, restoranom, mini zoo-vrtom i pratećim sadržajima. Specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara“ pruža mogućnost za razvoj turizma vezanog za tzv. posebna interesovanja (foto safari, posmatranje ptica kao hobi).

U blizini Zrenjanina se nalazi i Banja Rusanda, koja osim zdravstvenog nudi mogućnost i izletničkog turizma, u prijatnom ambijentu borove i lipove šume. Izletište na Tisi opremljeno je sadržajima potrebnim za kupanje i rekreaciju, a postoje mogućnosti i za razvoj nautičkog turizma. Ugostiteljsku ponudu ovog lokaliteta čine riblji specijaliteti.

Neke od nezaobilaznih znamenitosti Zrenjanina su i Banatska kuća, Vetrenjača i Đeram, koje, svaka na svoj način oslikavaju period i običaje ljudi koji su vekovima živeli na ovoj teritoriji. U dvodelnim kućama sa podužim tremom, nalik onima na Kosovu, odakle su u seobama mahom i pristigli novodoseljenici, nabijene od blata i slame, živelo je ondašnje stanovništvo. Žito se mlelo u mlinovima na vetrenjače a sveža voda grabila na kante iz dubokih đermova. Urbanoj modernoj populaciji, svakako je interesantan ovakav susret sa negdašnjim načinom života, stoga i ne čudi što su navedene znamenitosti neizostavne tačke turističke ponude Zrenjanina.

Zrenjanin u jesen – foto galerija by Miroslav Bronzić


Zrenjanin je i grad turističko-privrednih manifestacija, a među brojnim događajima ističu se „Dani piva“, koji se poslednje nedelje avgusta održavaju već 23 godine. Reč je o događaju koji objedinjuje sadržaje kulturnog, zabavnog, sportskog i privrednog karaktera, gde se na mnogobrojnim štandovima može degustirati više od 20 vrsta piva, uz neizbežne gastronomske specijalitete. Na desetak lokacija održava se više od 20 različitih programa: rok koncerti, večeri pop muzike, festival tamburaša, smotra narodnog stvaralaštva, takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“. Pored „Dana piva“ Zrenjanin se između ostalih manifestacija može podičiti još i „Međunarodnim bijenalom akvarela“, „Festivalom profesionalnih pozorišta Vojvodine“, „Međunarodnim sajmom inovacija“, etno-festivalom „Žetelačke svečanosti“, „Međunarodnim festivalom folklora“, međunarodnim festivalom zabavne muzike „Sunflower“ i suretom pisaca „Sremčevi dani“.

Zrenjanin zimi – foto galerija by Miroslav Bronzic

Zrenjanin uživo – veb kamera na gradskoj kući

Webcam Zrenjanin City Hall - Europe, Serbia, ZrenjaninZrenjanin

Mapa Zrenjanina


View Larger Map

One Response to "Zrenjanin"

  1. Janos Posted on 19.03.2013 at 16:12

    Hvala za lep tekst o Zrenjaninu.
    Pozdav iz Zrenjanina, Janos 😎