Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Varaždin

Špancirfest je ulični festival koji se svake godine krajem avgusta održava u hrvatskom gradu Varaždinu, po ulicama i trgovima ovog podravskog grada.
Špancirtest se sastoji od još nekoliko manjih festivala. Hlapec fest je deo festivala gde se prikazuju dečije predstave, Moderato fest, koji je namenjen ljubiteljima ozbiljne muzike, Komedija fest, Džez festival, Ritam fest sa mnogobrojnim koncertima raznih izvođača, kao i Ulica fest sa ulični umetnicima, akrobatima, žonglerima u glavnoj ulozi. Jedinstvena prilika ako se u to vreme zateknete u ovom delu Hrvatske, da ispratite ovaj nesvakidašnji događaj.
Inače, Grad Varaždin je smešten na desnoj obali reke Drave, na nadmorskoj visini od 174 metra. Ima oko 50.000 stanovnika, i predstavlja kulturno, društveno, obrazovno, a u novije vreme tekstilno (Varteks) i informatičko središte severozapadne Hrvatske.

Varaždin

Zanimljivo je da je Varaždin u razdoblju od 1767. do 1776. čak bio i glavni grad Hrvatske, a danas je poznat kao grad baroka, muzike i cveća. Njegova istorijska jezgra uključuje jednu od najstarijih gradskih kuća u Evropi kao i Stari grad i brojne palate, tako da Varaždin slovi za najočuvaniji barokni centar u ovom delu Evrope.

Od starijih građevina u Varaždinu, postoje još i ostaci nekadašnjih gradskih zidina – dve kule, Lisakova kula i Lančana kuća. Iz 19. i početka 20. veka potiče niz gradskih vila, od kojih je najranija klasicistička vila Miler. Najznačajnija zgrada historicističkog razdoblja je Hrvatsko narodno kazalište, rađeno prema projektima bečkih arhitekata Felnera i Helmera, poznatih graditelja pozorišta u srednjoj Evropi. U urbanom prostoru Varaždina, nalazi se više primera javne skulpture, od statua koji potiču iz baroknog doba, do modernoe statue Ivana Meštrovića, Grgur Ninski, a nezaobilazna je i bista carice Elizabete, poznatije kao Sisi.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak