Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Trst

Trst je smešten na krajnjoj severozapadnoj tački Balkanslog poluostrva, na samoj granici sa Slovenijom. Kroz istoriju je grad Trst bio u posedu raznih država i monarhija, od Habsburške monarhije preko Napoleona do bivše SFRJ. U celini je Trst postao delom Italije tek 1977. godine kada takozvanu zonu B, koja je pripadala svojim područjem Jugoslaviji, tadašnji predsednik Tito Osimskim sporazumom vratio Italiji.

Nekad smo Trst pohodili kao svetište, i to nebrojeno puta. Za ljude sa naših prostora bio je to raj na zemlji, kad je u pitanju jeftin, a (relativno) kvalitetan, šoping. Iscrpljujuće autobuske vikend ture, navala putnika da dobiju svoje mesto u autobusu, sve je to nekada bio deo šarma šoping ture u Trstu. Kupovale su se cipele, torbe, kafa, deterdženti, piće…, po prvi put probavale čuvene talijanske pizze. U povratku neizostavne slike sa granice, neopisive gužve, razbacan prtljag na sve strane autobusa, slojevi navučenih farmerki jednih na druge, svađe carinika i švercera… Što naš narod kaže: ’Nekad bilo, sad se spominjalo’…

Danas u Trstu živi oko 210.000 stanovnika, različitih nacionalnosti, tako da se na ulicama grada, osim italijanskog jezika, mogu čuti i slovenački, hrvatski, srpski i nemački jezik. Kako je Trst ujedno i najveća luka severnog Jadrana, može se naleteti na moreplovce iz raznih zemalja sveta, kao i ilegalne emigrante pristgle sumnjivim morskim putevima. Zanimljivo je da je zbog tuđeg svojatanja Trsta kroz prošlost ova regija danas izuzetno desno politički orjentisana.

Trst je prepun spomenika, dvoraca, crkvi, istorijske baštine… Od poznatijih to su dvorac San Giusto i Miramare. Poslednjepomenuti je sagrađen između 1856. i 1860. po projektu Carla Junkera i narudžbi Archduke Maximiliana. Dvorac se ponosi svojim vrtovima, sa impozantnom zbirkom biljaka. Od prirodnih lepota treba spomenuti špilju Grotta Gigante koja je najveća turistička jama u svetu kao i špilju Cave of Trebiciano (350 m duboku) ispod koje protiče reka Timavo.

Srpska pravoslavna crkva u Trstu

Duhovnu ponudu Trsta obogaćuju mnogobrojne crkve, čuvena katedrala San Giusto, kao i čuvena srpska pravoslavna Crkva sv. Spiridona, građena u vizantijskom stilu, ili jevrejska sinagoga Isrealite Temple sagrađena 1912.

Nekada čuveni trg Ponte Rosso (Crveni most), prepun prodavnica jeftine robe koja se kupovala u tonama, danas je veliki parking. Trg sv. Antonia krasi “Mali Ivan (Giovanni)”, kip u fontani, zaštitnik studenata. Prelazeći preko obližnjeg mosta nailazi se na bronzanog usamljenog šetača, večnog putnika-lutalicu, irskog pisca Jamesa Joycea.

Delta Generali osiguranje

Njegova statua sa šeširom pravi društvo svim prolaznicima i poručuje da mu je duša zauvek ostala u Trstu. Trst je danas mirno mesto, oku ugodno, sa privlačnim prodavnicama, parkovima, i starim zgradama, koje nekada, u žurbi za što boljim parčetom robe, nismo ni stigli primetiti.

Danas je to grad idealan za miran odmor uz more, za lagno uživanje u svim njegovim detaljima koje u sebi skriva i čekaju da budu otkriveni.

Napisao: A. Devetak
Fotografije: Marija Maljković