Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Temišvar

Temišvar je neobično lep i pre svega urban grad. Grad koji ima sve što i susedni metropoliteni: Bukurešt, Beograd ili Budimpešta… Operu, aerodrom, zoo vrt, tramvaje, trolejbuse, spektakularni istorijski centar… Temišvar je prvi grad u Evropi koji je dobio električno osvetljenje (1884)…

U novijoj istoriji, Temišvar je poznat kao grad u kom je počeo ustanak i slom diktatorskog režima Nikolae Čaušeku a (1989). Nekada sa one strane „Gvozdene zavese“ a danas, dvadeset godina kasnije, Temišvar je moderan, lep grad u Evropskoj Uniji…

Temišvar

Temišvar je multikulturalna sredina u kojoj pored rumuna žive pripadnici tri nacionalne manjine: mađarske, nemačke i srpske.

Turističke atrakcije Temišvara skoncentrisane su oko tri velika gradska trga: Trga Ujedinjenja (Piaţa Unirii), Trga Pobede (Piaţa Victoriei) i Trga Slobode (Piaţa Libertăţii).
Trg Ujedinjenja je centar starog grada i njemu se nalaze:
Muzej revolucije (Muzeul Revoluţiei) koji ima zanimljivu postavku sa predmetima iz doba revolucije (1989. god.), uniformama tadašnje narodne milicije, novinskim člancima i sl.
Stara palata prefekture / Barokna palata (Palatul Vechii Prefecturi) je bivša gubernatorova rezidencija. Datira iz 18. veka. Danas je u njoj smešten Muzej umetnosti koji čuva dela italijanskih, nemačkih i flamanskih umetnika od 15. do 17. veka i
Srpska pravoslavna crkva (Biserica Ortodoxa Sârbă) je veoma lepa građevina sa ekstravagantnim dekoracijama. Izgrađena je u 8. veku.
Katolička Katedrala Sv. Georgija (Catedrala Sfântul Gheorghe) je građena po nacrtima bečkog arhitekte von Erlacha u stilu baroka i rokokoa.

Timisoara

Trg pobede je drugi gradski trg čuven i kao „Trg Opere“ iz razloga što se na njemu nalazi zdanje nacionalne opere. Na ovom trgu nalazi se i najstarija zgrada u Temišvaru – dvorac Huniazilor koga je polovinom 15. veka podigao Vojvoda od Transilvanije, Iancu de Hunedoara (Sibinjanin Janko). Ovde se nalazi i Pravoslavna katedrala, Muzej Banata i druge znamenite građevine iz raznih perioda.

A photo posted by gaetano (@gaetano_lar) on


Trg Slobode je najmanji od spomenutih a nalazi se između Trga Ujedinjene i Trga Pobede. Trgom dominira statua Sv. Jovana Nepomuka postavljena ispred Stare gradske većnice.

A photo posted by Roxana Badea (@roxibadea) on


U Temišvaru postoji još dosta znamenitosti i zanimljivosti koje treba obići i posetiti. Šetnja kroz Temišvar je šetnja kroz istoriju, kulturu i civilizaciju. Atmosfera je karakteristična i neponovljiva – Temišvarska! Neki kažu da je nalik Beču pa ga zato zovu „Mali Beč“ ali nije Beč isto kao što ni Bukurešt nije „Pariz istoka“. Istini za volju, postoje neke sličnosti ali autentičnost ovde nikako nije upitna. Temišvar odavno nije „šverc“ destinacija ili pomoćni aerodrom Beograda. Temišvar je grad prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

3 Responses to "Temišvar"

 1. Rumunija, neočekivana raskoš – Via Balkans Posted on 16.05.2010 at 11:54

  […] Od rumunskih gradova posebno mesto zautima i grad Temišvar. Biser urbane athitekture i multietničkog života. Više o Temišvaru možete pročitati ovde. […]

 2. Sladjana Maksimovic Posted on 21.06.2010 at 21:25

  Trg Pobede-na ovom trgu se nalazi i kip vučice koja doji Romula i Rema.
  Trg Slobode-na ovom trgu još se može videti i kip Device Marije i bista Decibela,poslednjeg dačkog kralja.
  Trg Jedinstva-na njemu se nalazi još i stub kuge.

 3. Dragiša-Dag Posted on 06.03.2012 at 18:27

  Rumuniju sam obišao više puta i lepa je država.temišvar mi se doista sviđa.Možete videti staru i novu arhikteturu koja podseća na neki grad u Francuskoj,Austriji,Italiji ali malo centar liči i na naš Novi Sad.Sve u svemu obiđite Temišvar i Rumuniju nosićete jedno zanimljivo iskustvo te čudnovate zemlje. :heart: