Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Solun (Θεσσαλονίκη, Thessaloniki)

Solun je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Osnovan je 316. godine pre Hrista.
Solun je jedan od svega nekoliko milionskih gradova na Balkanu, glavni je grad Egejske Makedonije, administrativni, trgovinski, univerzitetski i turistički centar.

Posmatrajući ga u regionalnom kontekstu, kao da je nepravedno zapostavljen u odnosu na „svetlosti“ Istanbula, Atine, Beograda… U okviru matične države zasenjen je veličanstvom Atine a atinjani kao da su oduvek uživali u omalovažavanju svog večitog rivala nazivajući ga „Bugarskom“ i sl.

Solun

Photo: Slađana Maksimović

Solun je grad Aleksandra Velikog Makedonskog. Slavno i lepo ime Thesaloniki mu dolazi od imena lepe Makedonske princeze, sestre Aleksandra Velikog po kojoj je dobio ime (dama se zvala Thesalonika).

Solun

Photo: Slađana Maksimović

Solun je danas lep, živ i moderan grad, mnogi tvrde da je atraktivniji od Atine zahvaljujući svojoj strukturi, avenijama, parkovima i trgovima…

1917. godine zadesila ga je katastrofa kada je u požaru stradala gotovo polovina grada. Obnovljen je u narednih osam godina po planu francuskog arhitekte i arheologa Ernesta Hebrarda, sa dugačkim centralnim avenijama, paralelnim sa morskom obalom, gusto zbijenim poprečnim ulicama i drvoredima koji ga štite od sunca. Ovom regulativom zabranjena je gradnja visokih zgrada i oblakodera zbog opasnosti od zemljotresa što se ispostavilo naročito dobrim i lepim jer bukvalno sa svake više tačke možete uživati u nesmetanom panoramskom pogledu na grad i more.

Glavni trgovi su Platia Elefterias i Platia Aristotelous, oba su ispred mora, karakteristična po dinamičnom životu, kafićima i pozornicama.

aristotelov-trg-solun

Arhitektura grada je originalna i karakteristična sa prepoznatljivim grčkim stilom, sa modernim zgradama okruženim terasama i tendama do prepoznatljivog vizantijskog stila i uticaja vidljivog na crkavama i fasadama starih zdanja.

Populacija grada je multietnička. Grci ili Makedonci su najbrojniji ali su već u ne tako dalekoj prošlosti bili izrazita manjina. Gradom su svojevremeno dominirali turski muslimani koji su ga zvali „Selanik“, Sloveni koji su mu dali ime „Solun“ i Jevreji koji su nakon Iberskih proterivanja s kraja 15. veka činili gotovo polovinu stanovništva. Oni mu nadenuše imena „Salonik“ i „Salonicco“ a nazivali su ga i „Majka Izraela“. Solun je tada bio najveća evropska jevrejska zajednica.

Solun panorama

Simbol grada je Bela kula koja se nalazi na šetalištu na morskoj obali. Nekada je bila deo fortifikacijskog sistema a danas stoji samostalno i služi kao muzej. Sa terase kafea koji se nalazi na vrhu pruža se predivan panoramski pogled na grad, more i okolinu.

Posebnu atrakciju Soluna čine Crkve: Jedna od važnijih je crkva Svetog Đorđa, građena u IV veku u kojoj se nalazi grobnica rimskog cara Galerija. Zatim Aja Sofija, građena u VIII veku, kao kopija Aja Sofije iz Istanbula, Agfi Apostoli iz XIV veka, koja je bogata Vizantijskim dekoracijama…

Solun

Photo: Slađana Maksimović

Galerijev luk i grobnica su jedini sačuvani delovi Galerijeve carske četvrti. Luk je sagrađen u znak pobede nad Sasanidskim carstvom, tadašnjom Persijom, sastojao se od 6 stubova i kupole ali je samo 3 stuba i deo kupole preživelo brojne zemljotrese koji su razorili drevni Solun. Na stubovima se nalaze mermerne ploče sa motivima iz Galerijevog rata protiv Sasanida.

Atrakcije koje nikako ne smete propustiti su: Arheološki muzej, konjanička statua Aleksandra Velikog, Rimski forum ali i mnoge druge.

Solun je grad za sva vremena i sve generacije.

Karta Soluna


View Larger Map

Bela kula – simbol grada

Bela kula (grč.: Λευκός Πύργος Lefkos Pyrgos) je najprepoznatljiviji vizuelni i turistički simbol grada Soluna, glavog grada Egejske Makedonije. Sagrađena je krajem 15. veka na mestu na kome se nalazio stari Vizantijski tornaj. Visoka je ukupno 33,9 metara a iznad osnove, prizemlja ima još šest spratova. Nekada je bila sastavni deo gradskih zidina, a danas stoji samostalno i predstavlja veliku turističku atrakciju. Nalazi se na morskoj obali a sa njenog vrha se pruža veličanstven pogled na luku i grad Solun..

Pre nego što se ustalio naziv “Bela kula”, ova građevina je bila poznata i kao „Krvava kula“. To ime je dobila 1890. godine kada je jedan osuđenik okrečio u zamenu za svoju slobodu. Često je menjala i svoju namenu te je tako najpre bila deo većeg fortifikacijskog kompleksa (gradskih zidina), zatim tamnica (Krvava kula). Nakon oslobođenja i pripajanja grada grčkoj, 1912. godine služila za vazdušnu odbranu. Zatim je u kuli bila smeštena meteorološka laboratorija Aristotelovog univerziteta, a koristile su je i razne grupe morskih izviđača. Danas služi u svrhu kulture i turizma.
1983. Godine kula je svečano predata Ministarstvu kulture čime je otpočela njena restauracija. Projekat restauracije nagrađen je evropskom Nostra nagradom 1988. godine.

Preuzmite pozadinu za vaš desktop sa ilustracijom Soluna >>>

Tekst: Miroslav Bronzić
Fotografije: Slađana Maksimović
Ilustracije: Gordana Bakić
3D panorame: 360 Cities

Video spot – Solun

Thessaloniki from Clevermedia GR on Vimeo.

Vašoj požnji preporučujemo opširniji članak: Vodič kroz Solun za jedan dan