Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Sisak

Piše Aleksandar Devetak

Sisak, grad bitaka

Hrvatski grad Sisak smešten je na utokama reka Odre u Kupu i Kupe u Savu, u plodnom i često močvarnom području Panonske nizije, obeleženom umerenom kontinentalnom klimom. Razvoju grada posebno je pridonela činjenica da su Sava i Kupa plovne upravo do Siska, što je dodatno podsticalo industrijski i trgovački razvoj grada. Sisak je jedan od retkih evropskih gradova kod koga se uz kontinuitet trajanja naselja može pratiti i razvoj njegovog naziva: Segesta, Segestica, iz predrimskog razdoblja, Siscia u vreme Rimskog Carstva, Siscium u ranom srednjem veku, Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck, Sziszak, pa sve do današnjeg naziva Sisak.

Sisak

Nakon što su osvojili i razorili Segestiku, u razdoblju između 35. godine pre Hrista i 25. godine naše ere., Rimljani na mestu današnjeg Starog Siska osnivaju vojni logor Sisciju, koji se ubrzo izdiže u status grada s izuzetno jakim vojnim, prometnim i upravljačkim funkcijama. Nakon dužeg perioda, u središte evropskog interesa Sisak ponovno dolazi 1593. godine, kada je upravo tu u epskoj bici 1593. hrišćanska vojska pobedila Osmanlije i zaustavila ih u daljnjem napredovanju ka Evropi. Nakon osnivanja vojne granice, desna obala Kupe pripala je Vojnoj krajini koja tu za potrebe odbrane krajem 18. veka gradi Vojni ili Novi Sisak. Istovremeno, na levoj obali Kupe, u okviru Banske Hrvatske, potaknut razvojem trgovine i prometa i dalje se razvijao stari kaptolski Sisak. Ujedinjenjem Siska 1874. počinje i nova era, modernog industrijskog i trgovačkog grada, kakvog ga znamo i danas.

Sisak Kaptol

Upravo zahvaljujući svojoj burnoj istoriji Sisak je danas jedno od potencijalno najzanimljivijih turističkih odredišta na Balkanu, pre svega ljudima zaljubljenim u istoriju, istraživačkog duha koji teže spajanju onog naučenog u knjigama sa konkretnim, opipljivim. Arhaični grad, poput Siska, idealan je upravo za ovakav oblik turizma. Arheološki park „Siscia“, sa ostacima zidina rimske Siscije, sisački Stari grad, koji je zadržao autentičan ambijent 16. veka iz ere borbe sa Turcima, Stari most – zidani most od kamena i cigala iz 1932, Veliki i Mali kaptol – nekadašnja utočišta kanonika Kaptola zagrebačkog, Stari kran – drvena dizalica iz stare sisačke luke, danas postavljena kao muzejski primerak uz obalu Kupe, samo su neke od interesantnih lokacija koji su bez sumnje atraktivne svakom putniku koji prvi put dolazi u ovaj banijski grad.

Osim burne istorije, ovaj region ne oskudeva ni prirodnim lepotama, čak štaviše. Nizvodno od Siska, uz levu obalu Save, prostire se Park Prirode „Lonjsko polje“. U većem delu to je poplavljeno područje reke Save sa sačuvanim bogatstvom raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta.

Lonjsko polje

Slikovitost ovog područja naglašavaju i sela smeštena uz Savu i njene rukavce. Lonjsko polje poznato je po autohtonoj pasmini konja i svinja, a jedno je i od najvećih mrestilišta riba u Hrvatskoj. Jedinstvena i dobro očuvana arhitektura drvenih kuća, na kojima su smeštena mnogobrojna gnezda roda (lokalno selo Čigoć proglašeno je „Evropskim selom roda“), još jedan je od faktora koji čine Sisak i njenu okolinu zanimljivom turističkom destinacijom.