Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Sarajevo

Malo je turističkih gradova čuvenih po duhu i atmosferi ili kako bi Sarajlije rekle, po ćeifu, meraku i sevdahu…
Nije da Sarajevo nema čime da se hvali i šta da pokaže turistima, naprotiv, ali poenta odlaska u Sarajevo su same sarajlije i atmosfera koju stvaraju i stvarali su je vekovima… Originalnost i spokoj starih gradskih četvrti, Baščaršija, Ferhadija, Bezistan, tihi šum Miljacke…

Sarajevo  sebilj česma

Ivo Andrić je jednom zapisao: „I u koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvek nehotice pomislite isto. To je grad. Grad koji dotrajava i umire, i u isto vreme se rađa i preobražava.

A photo posted by Lamija. (@green.leaf) on


Sarajevo je grad smešten u kotlini, okružen planinskim vrhovima Romanije, Jahorine, Trebevića, Igmana, Bjelašnice… Ovakav položaj grada uslovio je njegov razvoj i ekspanziju sa dna kotline gde se nalazi centar i gde protiče voda Miljacka ka višim terenima i vrhovima. Odakle god da dolazite u Sarajevo opčiniće vas panoramski pogled „…da se nagledate Sarajeva dok se spuštate u njega…“ i to će biti prva impresija koja će vas naterati da zavolite ovaj grad.

Sarajevo

Zanatska i trgovačka funkcija grada u prošlosti jasno je vidljiva i danas. Doduše, stari kazandžiluk na Baščaršiji služi više turistima…
Turski putopisac Evlija Čelebija 1659-e je zapisao: „u čaršiji ima 1800 dućana…“. Ovo nam jasno govori i potvrđuje malopre pomenutu trgovačku i zanatsku funkciju. Malo je i gradova koji imaju džamiju, hram, katedralu i sinagogu u svom središtu. Multietničnost je još jedan veoma važan činilac duha i šarma Sarajeva.

Sarajevo

Sarajevo su nekada nazivali: Saraj-ovasi, Saraj-kasabasi, Saraj, pa Saraj Bosna i na kraju – Sarajevo. Pred kraj turske vlasti Sarajevo je imalo 50 hanova u kojima je bilo mesta za 2500 ljudui i 1200 konja. Da Sarajevo nije bilo klasična turska kasaba, pored ove govori i činjenica da je prvi vodovod u gradu izgrađen 1461. godine – 148 godina pre Londona ili 378 godina pre Beča!


Sarajevo je i Olimpijski grad i to jedan od zvanično najboljih organizatora Olimpijskih igara do sada. Smatra se da je ovaj događaj imao neizmerne efekte po budućnost i slavu grada kakve je svojevremeno zabeležila jedino Barselona.

Atrakcije koje nikako ne smete zaobići su:

Baščaršija: „Baš-čaršija“ doslovno znači „glavna čaršija“ a odnosi se na prostor trga oko Sebilja ali je u narodu cela Glavna čaršija poznata kao Baščaršija (slično kao pojam„Skadarlija“ u Beogradu). Čaršija je građena po ugledu na arapski suk, niz prostranih placeva povezanih bezbrojnim spletom uličica.

Gradska Vijećnica: Predstavlja reprezentativni primer graditeljstva iz austro-ugarskog perioda. Inače, ova zgrada svojim spektakularnim izgledom odskače od okoline i ambijenta u kom se nalazi. Građena je u pseudo-maurskom stilu.

Panorama Sarajeva

Kazandžiluk zovu je još i stara kazandžijska čaršija. Ova ulica dobila je ime po kazandžijskim radnjama u kojima stari majstori izrađuju sudove od bakra. Danas kazandžije izrađuju suvenire.

Gazi Husref-begov bezistan
je jedan od očuvanih bezistana u Sarajevu, koji i danas služi svojoj namjeni-trgovini. Bezistan je dio zadužbine Gazi Husref-bega. Izgrađen je 1555. godine u neposrednoj blizini Kuršumli medrese, Begove džamije i Sahat-kule.

I mnoge druge znamenitosti i atrakcije…


Fotografije: Jordana Fićović, INSTAGRAM
Tekst: Miroslav Bronzić

4 Responses to "Sarajevo"

  1. Šarganska osmica – Via Balkans Posted on 17.06.2010 at 23:22

    […] turizmu. Šarganska osmica je deo nekadašnje pruge koja je povezivala Beograd i Herceg Novi preko Sarajeva i Dubrovnika. Ovaj železnički put je davno napušten i demontiran ali jedan deo pruge, na […]

  2. […] se nalazi u Višegradu, gradu do koga se dolazi ili iz pravca Dubrovnika i Trebinja, ili iz pravca Sarajeva. Višegrad je mali gradić bez većih znamenj, ali Most je svakako pravi veliki istorijski spomenik […]

  3. […] možete da pogledate u tekstu „Sarajevo, Olimpijski grad“. Inače, Gordana Bakić je profesionalni ilustrator, ovim poslom bavi se već više od deset […]

  4. admin Posted on 27.10.2010 at 23:02

    tnx