Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Pula

Pula je najveći grad Istarske županije, smeštena je na jugozapadnom delu istarskog poluostrva u dobro zaštićenom zalivu. Kao i ostatak Istre, i Pula je poznata po svojoj blagoj klimi, mirnom moru i nedodirnutoj prirodi. Grad Pula je tranzitna luka koja održava dugu tradiciju brodogradnje, ali i ribarstva, vinarstva i turizma, a još od rimskoga doba administrativni je centar Istre.

A photo posted by @ejadran on

Prirodne lepote pulske okoline i azurno plavo Jadransko more učinili su Pulu svetski poznatim letnjim odmaralištem, i uopšte interesantnim turističkim odredištem. Nacionalni park Brioni se nalazi nadomak Pule i prava je turistička ekskluziva, no o Brionima više u tekstu posvećenom isključivo ovom parku.

#pula#croatia

A photo posted by Beata Śpiewak (@beakavka) on

Jadranska obala nudi plaže, ribarenje, ronjenje do ostataka antičkih rimskih galija i ratnih brodova iz Prvog svetskog rata, kao i plovidbe u nedodirnute špilje i velika i mala ostrva. Više o ovome saznajte u tekstu „Podmorje Istre, podvodni turizam„. Od mnogobrojnih plaža u Puli najpoznatije su Peščana Uvala i Valkane, Gortanova Uvala na Lungomareu, kao i Ambrela i Havajsko na Verudeli.

A photo posted by carmen (@carmen_lojo) on


Grad je, čast lepoti mora i kulinarskim delicijama Istre, ipak najpoznatiji po svojim sačuvanim antičkim rimskim građevinama od kojih je ubedljivo najpoznatiji amfiteatar iz prvog veka, šesti po veličini u svetu, poznatiji kao Arena. To je najpoznatiji i najznačajniji spomenik u Puli, građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada, u kojoj su se nekada priređivale borbe gladijatora. Sagrađena je još u 1. veku, u vreme vladavine cara Vespazijana, istovremeno sa najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu.


Arena je eliptičnog oblika, u sredini je ravan prostor – borilište, a gledaoci su sedeli na kamenim stepenicama ili stajali u galeriji. Smatra se da je Arena mogla primiti 20.000 ljudi. U srednjem veku Arena je korištena za viteške turnire i sajmove, a danas se koristi za letnje priredbe – tradicionalni Filmski festival (poznat još iz perioda bivše Jugoslavije), Konjički festival, koncerte, itd. U podzemnoj prostoriji, koja je ranije služila gladijatorima, danas je postavljena stalna izložba „Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici“, obogaćena rekonstrukcijama mašina za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, posude za taloženje), kao i amforama koje su služile kao ambalaža za prevoz ulja i vina.

Tekst: Aleksandar Devetak