Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Ohrid i Ohridsko jezero

O Ohridu nikada ne može sve da se kaže i napiše! Zbog toga je i ovaj tekst, sastavljen uglavnom od informacija, treba da bude samo inicijalna kapisla i motiv za putovanje u Ohrid a na licu mesta ćete saznati sve detalje, drevne tajne, atmosferu prostora, žamor grada i tišinu jezera, crkava i manastira…

Utiske o Ohridu nećemo prenositi, sigurno ste već čuli toliko lepog o njemu a i sami biste trebali da ih doživite.

Ohrid je jedna od onih turističkih destinacija za koje vam ne treba mnogo novca, naprotiv a dobar provod i jaki utisci su zagarantovani!

Ohrid je jedan od najautentičnijih gradova Balkanskog poluostrva, jedna od 24 lokacije na svetu koja se istovremeno nalazi na dve uneskove liste, jedno od nekoliko najstarijih jezera na svetu, jedna od nekoliko najstarijih naseobina u Evropi, kolevka pravoslavne duhovnosti…

Ohridsko jezero

Moramo spomenuti i njegovu istoriju, kulturu, pismenost tj. učenje sv. Nauma i Klimenta, onoliko crkava koliko je dana u godini, čuvenu pesmu o Biljani koju svi znamo… Sve je to Ohrid!

Ohrid leži na osamljenoj krečnjačkoj hridi koja se diže visoko iznad Ohridskog jezera. Po takvom položaju na hridi (‘vo hrid’, ‘o hrid’) došlo je slovensko ime Ohrid.

Stari Balkanski graditeljski stil

Staro gradsko jezgro Ohrida je u potpunosti autentično i konzervirano. Duh srednjeg veka u Balkanskom slilu i staroj slovenskoj arhitekturi… uske kaldrmisane ulice sa prelepim zgradama koje su u osnovi uže a na spratovima šire, nadnete na ulicu. Sve kuće su bele poput Biljaninog platna sa tamnim oknima starih drvenih prozora. Zaista upečetljiva slika i originalna graditeljska tradicija.

U centru starog grada, na gradskom trgu nalazi se stablo javora – Cinar, koje je staro oko devet vekova!

U Ohridu se nalazi najstariji slovenski manastir – Sveti Pantelejmon koji čuva više od 800 ikona vizantijskog stila, koje datiraju iz perioda od 12. do kraja 14. veka. O njihovom značaju svedoči i podatak da se, posle zbirke u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi, zbirka ikona iz Ohrida smatra najvažnijom na svetu.

Manastir Sveti Kliment

Čuven je i manastir Sveti Kliment (danas  crkva Bogorodice Perivlepte) koji je podignut je u 13. veku, a posvećen je zaštitniku grada sv. Klimentu Ohridskom. Sveti Kliment Ohridski je u Makedoniju došao u 9. veku a odavde je širio hrišćanstvo i ćirilicu.  Osnovao je  Ohridsku književnu školu i zametnuo seme umetnosti koja se razvila i poprimila šutoke razmere i međunarodni karakter.

U Ohridu nalazi Samuilova tvrđava iz 10. veka sa gradskim zidinama, izgrađena u vreme Makedonskog carstva, Antičko pozorište i ostaci ranohrišćanske bazilike iz 5. veka. U Ohridu su pronađeni i ostaci koloseuma, koji se trenutno obnavlja, a koji su izgradili Rimljani! staro gradsko jezgro Ohrida

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero spada u red najstarijih jezera na svetu, pored Bajkalskog i jezera Tanganjike i još nekih, po veličini spada u red većih jezera u Evropi poput  Ženevskog i Bodenskog. Istovremeno je jedno od  najvećih i najdubljih jezera sa čak 228,7 metara dubine. Voda jezera je kristalno čista i providna. Providnost vode ide do čak 22 metra u dubinu!

A photo posted by Emma (@dalahorsey) on


Vodom se snabdeva uglavnnom presipanjem iz Prespanskog jezera koje se nalazi na višoj nadmorskoj visini po principu spojenih sudova. Njegovom slivu pripada ukupno 40 reka.

Jezero ima predivne peščane plaže, pogodno za kupanje pa ga zato nazivaju „Makedonsko more“. Prosečna temperatura vode iznosi u julu 22, a u avgustu 23 stepena Celzijusa.

I koš što rekoh na početku: O Ohridu nikada ne može sve da se kaže i napiše!

Od silnih neophodnih informacija ne bi mesta za za još koji red o kulturi, tradiciji, običajima, na daleko čuvenom gostoprimstvu, Ohridskim biserima i zalascima sunca na jezeru… Sve ovo ipak morate da doživite. Utisci iz Ohrida i onako izmiču mogućnostima pera i mastila…

Tekst: Miroslav Bronzic
Fotografije: Fabian Vendrig, instagram

Mapa Ohrida


View Larger Map