Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Novi Sad, EXIT i još po nešto…

Glavni grad Vojvodine Novi Sad je jedan od retkih koji u isto vreme žive smirenim i opuštenim životom karektirističnim za sve Vojvođanske varoši a da istovremeno ima sve atribute Evropskih metropola, kosmopolitski duh, manire i detalje koji ga čine velegradom. Najlakše bi ga bilo uporediti sa srednjeevropskim prestonicama Ljubljanom ili Bratislavom.

Novi Sad je čuven kao idealno mesto za život. Veliki grad bez gužvi i stresa. Sam grad odiše neverovatnim spokojom, ljudi veselih i nasmejanih lica koji nikuda ne žure svakodnevna su slika i utisak koji ćete poneti iz Novog Sada.

Župna crkva imena Marijina

Grad Novi Sad sastavljen je iz tri celine: centralnog dela – naselja sa leve obale Dunava te Petrovaradina i Sremske kamenice sa desne strane Dunava.

Dve najveće znamenitosti Novog Sada su upravo Dunav i velika Petrovaradinska tvrđava koja spada među najveće objekte ove vrste u ovom delu sveta. Upravo ovde, na tvrđavi a iznad Dunava nalazi se i najprepoznatljiviji simbol  i u vizuelnom smislu sinonim za Novi Sad – veliki sat koji je jedinstven po tome što mu mala skazaljka pokazuje minute a velika sate. Kažu da je ovo zbog toga kako bi se sa lađa koje plove Dunavom izdaleka videlo koliko je sati.

Novi Sad

Petrovaradinska tvrđava je veliki lepo uređen prostor kome morate da posvetite dovoljno vremena i posebnu pažnju jer zaista vredi. Ovde se  svake godine održava čuveni muzički festival EXIT.

Od ostalih znamenitosti i ambijentalnih celina svakako treba obići: Trg slobode, Gradsku kuću, spomenik Svetozaru Miletiću, crkvu imena Marijina, Dunavsku i Zmaj Jovinu ulicu, Zmajev spomenik, Vladičanski dvor i sl.

Trg slobode je centralni gradski trg kojim dominira zgrada magistrata (sada Gradska kuća), Finansijska palata (sada Vojvođanska banka), katolička katedrala imena Marijinog, Tanurdžićeva palata i hotel Vojvodina. Centrom trga dominira bronzana statua Svetozara Miletića.

Svetozar Miletić (1826-1901) je nekadašnji Novosadski advokat i gradonačelnik, politički predvodnik Vojvođanskih Srba. Statua ispred gradske kuće je delo Ivana Meštrovića iz 1939. godine. Visoka je 5 metara a dinamikom pokreta sugeriše Miletićev temperament.

Gradska kuća je najlepša građevina na Trgu slobode. Delo je arhitekte Đerđa Molnara iz 1895. godine sagrađena u neorenesansnom stilu sa 16 alegorijskih figura i gradskim grbom. Zgradom dominira visoki toranj – zvonik sa zvonom sv. Florijana.

Novi Sad

Župna crkva imena Marijina – poznatija kao Katedrala sagrađana je u neogotskom stilu. Gradio ju je u isto vreme kada i Magistrat (Gradsku kuću) arhitekta Đerđ Molnar.

Zmaj Jovina ulica – nekada glavna gradska ulica, proteže se od Trga slobode do Vladičanskog dvora. Nekada su je zbog svoje naglašene trgovačke funkcije nazivali „Magazinski sokak“, služila je i kao pijaca a nekada je njom saobraćao gradski tramvaj. Danas je Zmaj Jovina ulica lepo uređena ambijentalna sredina bez saobraćaja. Današnji izgled dobila je  1848. godine, nakon bombardovanja Novog Sada sa Petrovaradinske tvrđave.

Novi Sad

Vladičanski dvor je delo arhitekte Vladimira Nikolića iz 1901. godine. Ima naglašene linije stare vizantijske arhitekture sa grbovima bogate Bačke eparhije.

Saborna crkva sv. Đorđa nalazi se nadomak Vladičanskog dvora. Sagrađena je 1734. godine  po projektu arhitekte G. Šaiba. Veće obnove i rekonstrukcije urađene su u periodu od 1860. do 1880. godine. Crkva čuva vrednu zbirku ikona koje su slikali Paja Jovanović i Stevan Aleksić.

crkva sv. Đorđa

Dunavska ulica je ambijentalna celina, zanatsko-trgovačka i kulturna zona. Ovde se, između ostalih značajnih građevina i ustanova nalazi i: Gradska biblioteka, muzej grada Novog Sada i muzej Vojvodine. Ova ulica je omiljeni korzo Novosađana. Naslanja se na istoimeni Dunavski park a završava se na Dunavskom keju.

U Novom Sadu postoji toliko znamenitosti da ih je gotovo nemoguće sve opisti u jednom tekstu. Stoga, neke ćemo i izostaviti a neke ćemo samo spomenuti: Srpsko narodno pozorište, Sinagoga, Zmajev spomenik, Matica Srpska, Galerija Matice Srpske, Spomen zbirka Pavle Beljanski, Spomen zbirka Rajko Mamuzić, SPENS,  Palata Dunavske Banovine (Izvršno veće Vojvodine), Poslovna zgrada NIS-a, palata Zepter i sl.

Novi Sad

Festival EXIT

EXIT je veliki festival koji se pojavio na početku novog milenijuma i danas, 10 godina posle, duboko se ukorenio kao najveći muzički festival na području jugoistočne Evrope. Možda je ovo i skromna ocena budući da je preuzeta sa zvaničnog sajta festivala. Usudiću se da kažem da je EXIT i mnogo više od toga a na lokalnom nivou, EXIT je definitivno najveći, najlepši i najurbaniji brend Srbije.

Održava se leti, svake godine i traje ukupno četiri dana kada kroz prelepi srednjevekovni ambijent Petrovaradinske tvrđave, gde se održava festival, prodefiluje na stotine hiljada posetilaca i desetine najpoznatijih svetskih bendova. Među poznatijim koji su ovde nastupali su i: The Prodigy, Billy Idol, Franc Ferdinand, Beastie Boys, Snoop Dogg, Massive Attack, Moloko, Groove Armada, Wu-Tang Clan, Lauryn Hill, Cansei de Ser Sexy, Roger Sanchez, LTJ Bukem, Robert Plant, Basement Jaxx Iggi Pop, The Cult, Cypress Hill, Underworld, Fatboy Slim, White Stripes, Garbage, Stereo Mc’s, Kosheen, Brand New Heavies, Neneh Cherry, Roni Size, Cypress Hill, Max Romeo, Carl Cox Banco de Gaya i mnogi drugi.

Pored dobrog muzičkog programa EXIT je posećen i zbog kvalitetne zabave, dobre atmosfere i pozitivne energije grada. Ovo je jedno od najvećih okupljališta mladih iz celog sveta.

UK Festival Awards 2007, zajedno s Yourope (Evropsko udruženje 40 najvećih festivala u Evropi), proglasili su EXIT za najbolji evropski festival. Ceo svet je na internetu glasao oko mesec dana, a EXIT je, u konkurenciji od 10 festivala, osvojio prestižnu nagradu koja se dodeljivala po prvi put u kategoriji „Najbolji evropski festival“.

Novi Sad

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava nalazi se sa desne, Petrovaradinske obale Dunava na mestu prethodne srednjevekovne građevine. Spada među najveće objekte ove vrste u ovom delu Evrope i važi za najveću tvrđavu na Dunavu. Izgradili su je Austrijanci u periodu od 1692. Do 1780, godine zbog konstantne pretnje i opasnosti od Otomanske imperije. Rađena je po projektu čuvenog francuskog arhitekte fortifikacija markiza Sebastijana Vobana. Štitilo ju je 400 topova i 12 000 puškarnica.

Petrovaradinska tvrđava

Osobenost Petrovaradinske tvrđave je njeno podzemlje. Naime, tvrđava je opremljena sa čak 16 kilometara podzemnih hodnika, katakombi, i galerija u čak četiri nivoa ispod zemlje.

FOTO: Božena Dimić
TEKST: Miroslav Bronzić

Postavi na Fejs