Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Nova Gorica

Nova Gorica je slikovit i živopisan gradić na granici Slovenije sa Italijom. Tačnije, Nova Gorica i Gorica (Gorizia) sa italijanske strane danas su jedan isti grad ali u dve države. Kada ste u Gorici (bilo kojoj) nemate osećaj razdvojenosti dva grada. Nigde nema graničnih prelaza, više nema ni razlike u valuti (Euro – Tolar), jezička razlika postoji utoliko što Slovenači i Italijanski nisu ni malo slični ali ne postoji problem u komunikaciji obzirom da i jedi i drugi govore oba jezika i da je stanovništvo izmešano.

Granica sa italijom

Nova Gorica nastala je posle Drugog svetskog rata kao zamena za Goricu koja je ostala na drugoj strani granice. Prva pomisao na ovakvu tvorevinu komunističkog sistema je socrealizam i sumorna socrealistička arhitektura kao u drugim sličnim tvorevinama ali, Nova Gorica je ipak bila drugačije sreće. Grad je isplaniran i projektovan da bude veliki park te je zbog toga puno prostora posvećeno zelenilu. Zovu je i „Grad ruža“ iz razloga što ovaj plemeniti cvet možete pronaći na svakom koraku. Gorica ima blagu klimu koja naročito pogoduje flori koja buja tokom cele godine pa je grad uvek obrastao zelenilom i cvećem. Ovde rastu i neke retke i egzotične vrste drveća.

Zgrada univerziteta

Gorica je administrativni i univerzitetski centar. Glavni grad sunčane Gooriške regije. Univerzitetska funkcija čini ga još mlađim, lepšim i živahnijim. Ovde ima mnogo đaka i studenata iz celog sveta. Gorica je i kulturni centar i ima bogatu ponudu različitih kulturnih i popularnih događanja naročito na pozornicama Slovenskog narodnog gledališća (pozorišta) i Kulturnog doma (doma kulture) ili na otvorenom: Koncerti, festivali, folklorne priredbe, izložbe, sajmovi…

U okolini Nove Gorice postoji mnogo turističkih atrakcija a među najvećim su dva franjevačka samostana: Sveta Gora Primorska i Kostanjevica.

Kostanjevica se nalazi na istoimenom brdu i u njemu su sahranjeni poslednji članovi francuske kraljevske dinastije Burbon. Ovaj samostan ponosi se kolekcijom ruža Burbonki koja je druga po veličini u Evropi.

Kostanjevički dvorac

Drugi samostan je Sveta Gora – detaljnije o ovom samostanu možete pročitati ovde.

Od ostalih atrakcija važno je pomenuti i zamak Kromberk u kom se nalazi pokrajinski goriški muzej. Oko zamka je uređen lep barokni park sa amditeatrom namenjenim različitim dešavanjima.

Nikako ne smete propustiti i živopisni gradić Skolan, smaragno zelenu reku Soču i stari železnički most sa najvećim kamenim lukom na svetu.

Skolan

Na pola sta vožnje odavde stižete do Jadranskog mora, planina ili, ako krenete na zapad, do vinorodne i zelene Vipavske doline…

Autor: Miroslav Bronzić