Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Top 3 najposećenije prestonice Balkana i zašto ih volimo

Ukoliko tragate za prirodom, istorijom, tradicijom, kulturnom baštinom, onda je Balkan savšrena destinacija. Balkan je prepun planina, prelepih predela, ali i krševitih delova i zabačenih lokacija, sačuvanih od industrije.

Prestonice Balkana su sve posećenije. Prošla su vremena kada se Balkan smatrao poprištem ratova, razbojništva, krađe, i divljaštva. Danas su prestonice Balkana primamljive i turistima iz Evrope i SAD, jer mi imamo potpuno drugačiju kulturu od njih.

Iako je Balkan sastavni deo Evrope, kultura na Balkanu jer vekovima bila drugačija. Često su se Balkanci smatrali nižim narodom u Evropi. Zapadna Evropa je imala stav da su Balkanci primitivni, gorštaci i neartikulisani.

Vremenom su shvatili da svaka kultura ima potpuno istu vrednost, i ne postoji bolja kultura, već samo ona dominantnija. Saznajte koje prestonice Balkana ostavljaju sve ljude bez daha, i zašto ih toliko volimo.

#1 Beograd – prestonica balkanskog noćnog života

Koliko ste puta čuli da stranci obožavaju Beograd zbog njegovog noćnog života? Sigurno milion. Ali, to je istina. Beograd je grad koji apsolutno nikada ne spava. Čitavu noć u gradu je gužva, vreva, i mlada energija. Osim noćnog života u Beogradu se mogu videti i istorijski spomenici, prelepi parkovi, i uticaji raznih arhitektura.

B

Savamala, Cetinjska, splavovi

Ovu su mesta koja su centar noćnog dešavanja. U Beogradu ne važi ono da se izlazi samo vikendom. Koje god veče odlučite da izađete, sačekaće vas odličan provod, prepun ljudi. Klubovi su uređeni prema modernom stilu i dizajnu, a na Savamali i u Cetinjskoj se mogu čuti svi svetski hitovi.

Splavovi su duh Beograda, i ono po čemu je Beograd zapravo poznat. Stranci su potpuno oduševljeni ovim načinom života, muzikom, stilom i količinom alkohola. Na splavovima možete upoznati dušu Srbije, Beograda, upoznati se sa svakodnevnim životom ljudi, i gostoprimljivosti Srba.

Kalemegdan

Kada nakon burne noći želite da se osvežite, najbolji lek za mamurluk će biti šetnja Kalamegdanom. Na Kalemegdanu se nalaze ostaci grada iz prošlih vremena. Postoji i muzej, ali i eksponati čitavim Kalemegdanom.

Sa vrha Kalemgdana pogled se pruža na Novi Beograd i reku, a najlepši je kada zalazi sunce. Ovde možete videti mnoštvo istorijskog sadržaja, i uživati u zelenilu i svežem vazduhu.

Knez Mihailova

Od Kalemegdana do Trga se pruža šetačka zona Beograda, čuvena Knez Mihailova. Ova ulica je bogato uređena i izgleda kao prestonice velikih evropskih gradova. Od skoro, u ovoj ulici se nalazi i šoping centar u kom možete kupiti najpoznatije svetske dizajnere.

Dok šetate Knez Mihaiolovom možete se upoznati sa arhitekturom, ali sresti i ulične svirače i slikare. Ovde se nalazi i biblioteka, ali i mnoštvo drugih radnji. Ulica se završava na mestu gde počinje Trg republike, centralno mesto prestonice Srbije.

Mnogi koji dolaze u Beograd žele upravo da odsednu u centru grada, pa su najbolji izbor apartmani u centru Beograda, koji će vam pružiti komfor i uživanje.

#2 Zagreb – grad dinamčine kulture

Iako je Hrvatska poznata po svojoj istočnoj obali, prelepom moru, i primorskim gradovima, Zagreb je destinacija koju nikako ne smete da zaobiđete. Ovaj grad je prebogat istorijom i kulturnom baštinom, koja će vas oduševiti.

Zagreb možda nije mesto najluđih noćnih izlazaka, ali sadržaj koji nudi je neverovatan. Pogledajte ove top tri atrakcije u Zagrebu, kojima ćete samo započeti obilazak ovog grada, jer imate još mnogo toga da vidite.

Gornji grad

U ovaj deo grada se možete popeti peške, ili žičarom. Ovde možete videti prelepu arhitekturu i šarmantne stare zgrade koje će vas oduševiti. U Gornjem gradu možete naći mnogo lepih radnji, ali i kafića u kojima ćete sigurno uživati.

U vreme novogodišnjih praznika ovde se nalazi božićna pijaca, pa možete povećati vašu dozu novogodišnje euoforije i zimsku čaroliju.

Ostaci starog Zagreba nisu porušeni potpuno, već sve ono što je ostalo je sačuvano. Ono što ljude najviše oduševljava je što ovaj deo grada nije podlegao modernizaciji i industrijalizaciji, nego je sačuvao svoj tradicionalni šmek i harizmu.

Ovde se nalazi mnoštvo istorijskih spomenika, a uveče se pretvara u najromantičnije mesto na svetu.

Muzej prekinutih veza

Zagreb ovim muzejom pokazuje da je inovativan grad, sklon kreativnosti i praćenju standarda. Ovaj muzej je posvećen neuspešnim ljubavnim vezama, dakle, nečemu što je svako od nas imao i sa čim može da se poistoveti.

U muzeju su izloženi lični predmeti koji su bivši partneri ostavili, a uz svaki eksponat stoji i mali opis.

Ovaj muzej je prvi privatni muzej u Zagrebu, jer Ministarstvo nije želelo da učestvuje u ovom projektu. Projekat je osmislilo dvoje umetnika, koji su četiri godine bili u vezi, pa nakon raskida nisu znali šta da rade sa stvarima koje su im ostale.

Dolac market

Market prepun raznobojnog voća i povrća nalazi se severno od Trga Bana Jelačića. Osim voća i povrća ovde možete naći prelepo cveće, ali i unikatne suvenire koji će biti idealan poklon.

Ovde možete osetiti atmosferu grada i sedeti sa lokalcima koji će vas uputiti koje destinacije još da posetite. Prijatan razgovor sa prodavcima na pijaci će vam sigurno popraviti dan, a bićete zadovoljni jer ste se upoznali sa načinom života ovih ljudi.

#3 Bukurešt – „Mali Pariz”

Ovaj grad je jedinstven spoj široke i burne istorije, ali i modernog identiteta koji je izgradio poslednjih nekoliko godina. Arhitektonska kofuzija može biti malo previše u prvom trenutku, ali ipak je fascinatna.

Palata Parlamenta

Ovo je jedna od top turističkih atrakcija u Bukureštu. Posle Pentagona, ova institucija je navjeća na svetu, pa ne čudi veliko interesovanje za ovo zdanje. Prostire se na 330 000 kvadratnih metara, a u njoj ima preko 3 000 prostorija.

U vreme Čaušeskog Palata Parlamenta je nosila naziv Kuća naroda. On je u njoj živeo, ali je odredio i za sedište vlade tog vremena.

Na izgradnji ovog zdanja je radilo više od 20 000 radnika, i 700 arhitekti koji su pokušavali da se usaglase oko stila gradnje.

Stari grad

Ovaj deo grada ima zaostavštine iz 15. i 16. veka što je pravo istorijsko bogatstvo. Veliki deo grada je renoviran, međutim, i dalje postoje delovi koji su zapostavljeni, stoje u ruinama i čekaju renoviranje.

Ovde možete naći nekoliko velikih butika, ali mnoštvo restorana i kafića za odmor. Uveče je u ovom delu grada veoma prijatna atmosfera, bez ikakvih incidenata. Uživanje u šetnji je potpuno upravo zbog posebne atmosfere kojim odiše Stari grad.

Ovde ništa nije prikirveno, već jednostavno postoji spoj modernosti i istorije, bogatstva i siromaštva. Možete videti i veoma nesređene kuće, ali i one koji izgledaju kao svemirski brodovi, i to je prava slika Bukurešta.

Muzej nacionalno selo – Dimitrije Gusti

Selo je otkriveno 1936. godine, i postalo jedinstveni muzej na otvorenom, koji pokazuje tradicionalni način života u Rumuniji. Posetioci mogu da obiđu preko trista zgrada i kuća. U to spadaju i tradicionalne kuće sa natopljenim krovovima.

Osim kuća ovde postoje i razne crkve, radionice, štale i vodenice. Svaka zgrada je pažljivo pretvorena u muzej, kako bi se sačuvalo što više autentičnosti. U muzeju možete videti oruđe kojim su se koristili Rumuni u tom periodu, kao i pribor za hranu, i ostale zanimljivosti koje će vas zaintrigirati.

 

Оставите одговор