Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Maribor

Maribor je po veličini drugi grad u Republici Sloveniji sa oko 115.000 stanovnika. Smešten je na izlazu Drave iz Alpa, kod severnog Dravskog polja, zapadnih Slovenskih gorica i istočnog Pohorja. Maribor se ubraja među industrijski najrazvijenije balkanske gradove. Vodeće mesto zauzima metalna, zatim tekstilna, prehrambena i drvna industrija.

Drava

U Mariboru se može uživati na više načina i različitih lokacija, od centra grada koji je ukusan spoj arhaičnog i modernog, preko vinograda sa najukusnijim grožđem na svetu kojih ima bezbroj po brdima koja okružuju grad, pa sve do zelenog Pohorja (osim zimi kada zbog snega postaje belo Pohorje) koje se nalazi u neposrednoj blizini. Poslednjepomenuto Pohorje osim prirodnih lepota nudi i mogućnosti uživanja u wellness centrima koji postoje na ovom mestu. Izuzetno su atraktivne i mogućnosti raftinga brzacima reke Drave koja se nude turistima avanturističkog duha.

Kada već pomenusmo vinograde, valja reći da se tzv. Vinski put od Maribora proteže čitavih 50 kilometara i među posetiocima veoma je rado birana opcija za obilazak, uz, verujemo da ne treba dodatno ni naglašavati, obaveznu degustaciju vina. Duž čitavog puta nalaze se brojni vinski podrumi na kojima se može zastati, popiti čaša vina i pojesti pršut sa svežim kozjim sirom.

winw routes slovenia

Koliko je lepo leti uživati u zelenilu i cvrkutu ptičica, jednako lepu (ako ne i lepšu) sliku Pohorje nudi i zimi, koje tada postaje najveći zimski sportski centar u Sloveniji, i gde se osim skijanja može uživati i u planinarenju odnosno brdskom pešačenju ili biciklizmu duljem bezbroj staza koje vode kroz šume koje okružuju Maribor.

Sam grad Maribor ja najatraktivniji u vreme održavanja brojnih festivala, kada se na različitim lokacijama održavaju koncerti, predstave i drugi performansi a čitav grad poprimi karnevalsku atmosferu. Neki od najpoznatijih dešavanja u Mariboru i okolini su trka svetskog kupa u skijanju “Zlatna lisica”, Korizmeni festival, kada se u gradu zna okupiti čak oko 500.000 ljudi i stari Festival vina.

Grad, kao i gotovo svaki drugi na Balkanu, obiluje mnogim istorijsko-kulturnim znamenitostima koje su ostavština burnih vremena koja su na ovim prostorima večito dominirala. Maribor nije izuzetak, uz moderne građevine ni najmanje nije neobično videti objekte iz Austrougarske epohe, mnogobrojni zamkovi i parkovi građeni u srednjovekovnom stilu obavezan su „dekor“ ovog dela Evrope. Zanimljivo je za kraj pomenuti da će u godinama koje slede Maribor drugu polovinu 2012. godine biti evropska prestonica kulture, a godinu dana kasnije i domaćin zimskih univerzitetskih igara. Za oba događaja Maribor se priprema punom parom, što će samo još dodatno ulepšati i povećati atraktivnost ovog slovenskog grada.

Tekst: Aleksandar Devetak

Mapa Maribora


View Larger Map