Nedelja, 20. Apr 2014. 12:37h

Facebook Twitter Google Buzz You Tube RSS
Google translater:
Serbian Latin Croatian English
Kruševo, gnezdo makedonskog slavuja
Početna Urbani centri Gradovi Kruševo, gnezdo makedonskog slavuja

krusevo illustration Kruševo, gnezdo makedonskog slavuja

Kruševo je mlađim generacijama mesto najpoznatije kao rodni grad i poslednje počivalište prerano preminulog pevača Tošeta Proeskog.

Kruševo ima oko 5 i po hiljada stanovnika, smešteno je na nadmorskoj visini od čak 1350 m, što ovo čino čini interesantnom destinacijom za kvalitetan zimski odmor. Obližnje visoravni i žičara zimi postaju pravi magnet za ljude koji vole spuštanje na smučama. U poslednje vreme i lokalni poduzetnici su shvatili potencijal ovog lepog makedonskog grada pa su netom izgrađeni hoteli visoke kategorije, u svako doba godine spremni da ugoste veliki broj gostiju. Grad je sam po sebi nalik na mali muzej tradicionalne arhitekture XVIII i XIX veka. U gradu se nalazi spomenik Makedonium (posvećen Ilindenskom ustanku), kao i Muzej posvećen Kruševskoj republici i Ilindenskom ustanku.

Krusevo Kruševo, gnezdo makedonskog slavuja

Kruševo se prvi put spominje još 1467, kada je dan kao posed, zajedno sa Prilepom i još 31 selom spahiji Husein-Begu. Kruševljani su postali poznati fresko slikari (zografi) koji su radili po celom Balkanu. Najstariji sakralni objekat u Kruševu je crkva Sv. Nikole iz 1832, koja je delom izgorela za vreme Ilindenskog ustanka. Uz ovu, Kruševljani podižu i Crkvu Marijina Uzačašća (1867), kao i crkvu Svetog Trojstva, pored grada na lokalitetu Trstenik podižu manastirsku crkvu Sveti Spas 1836 godine. Svi ovi manastiri su otvoreni za posetioce i prava su prilika za one željne sticanja duhovnog iskustva nekog drugog podneblja.

spomenik Tosetu Proeskom Kruševo, gnezdo makedonskog slavuja

Tekst napisao: Aleksandar Devetak
Fotografije: Fabian Vendrig
Ilustracija: Gordana Bakić

Tagovi: ,

Ostavi komentar

Komentari

Dodajte svoj komentar

:angel: :blink: :blush: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :sick: :sleeping: :smile: :tongue: :w00t: :whistle: :wink: :wub: