Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Kruševo

Kruševo je mlađim generacijama mesto najpoznatije kao rodni grad i poslednje počivalište prerano preminulog pevača Tošeta Proeskog.

Kruševo ima oko 5 i po hiljada stanovnika, smešteno je na nadmorskoj visini od čak 1350 m, što ovo čino čini interesantnom destinacijom za kvalitetan zimski odmor. Obližnje visoravni i žičara zimi postaju pravi magnet za ljude koji vole spuštanje na smučama. U poslednje vreme i lokalni poduzetnici su shvatili potencijal ovog lepog makedonskog grada pa su netom izgrađeni hoteli visoke kategorije, u svako doba godine spremni da ugoste veliki broj gostiju. Grad je sam po sebi nalik na mali muzej tradicionalne arhitekture XVIII i XIX veka. U gradu se nalazi spomenik Makedonium (posvećen Ilindenskom ustanku), kao i Muzej posvećen Kruševskoj republici i Ilindenskom ustanku.

Macedonia

Kruševo se prvi put spominje još 1467, kada je dan kao posed, zajedno sa Prilepom i još 31 selom spahiji Husein-Begu. Kruševljani su postali poznati fresko slikari (zografi) koji su radili po celom Balkanu. Najstariji sakralni objekat u Kruševu je crkva Sv. Nikole iz 1832, koja je delom izgorela za vreme Ilindenskog ustanka. Uz ovu, Kruševljani podižu i Crkvu Marijina Uzačašća (1867), kao i crkvu Svetog Trojstva, pored grada na lokalitetu Trstenik podižu manastirsku crkvu Sveti Spas 1836 godine. Svi ovi manastiri su otvoreni za posetioce i prava su prilika za one željne sticanja duhovnog iskustva nekog drugog podneblja.

Kruševo Makedonija

Tekst napisao: Aleksandar Devetak
Fotografije: Fabian Vendrig
Ilustracija: Gordana Bakić

Оставите одговор