Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

…Još je lepši beli Zagreb grad…

„…Još je ljepši beli Zagreb grad…“

Stihom iz pesme o Jankecu koji žuri na cug (voz) otpočinjemo priču o Zagrebu, gradu koji ima svoj neobičan šarm i lepotu.

Zagreb panorama

Prošetaćemo se Zagrebom u jednoj, za mišiće iscrpnoj turi i tako vam predočiti većinu turističkih atrakcija grada Zagreba. Stoga je i radni naziv ovog teksta bio „Zagreb za jedan dan“ ali u poslednjem času, reših da ga zamenim ovim originalnijim.

Razgledanje Zagreba

Razgledanje Zagreba počinjemo sa platoa ispred železničke stanice ili, kako bi Zagrepčani rekli, glavnog kolodvora, pod pretpostavkom da u Zagreb stižete vozom ili autobusom („Autobusni kolodvor“ se nalazi nekoliko tramvajskih stanica odavde).

U tekstu „Beograd i Zagreb“ pravio sam neka poređenja i ukazivao na sličnosti Zagreba i Beograda pa ako vas zanima šta je to slično i isto u ZG-BG, „skoknite“ tamo pa nazad „ovamo“ na Tomislavov trg kako se naziva prelepi zeleni plato, jedan od ukupno tri u nizu (druga dva se zovu Štrosmajerov trg i trg Nikole Šubića Zrinskog – Zrinjevac). Međutim, Zagrepčani imaju običaj da ih sva tri zovu jednim imenom – Zrinjevac. Prilagodimo se i mi tome i krenimo Zrinjevcem ka „nultoj tački“ odnosno Trgu bana Josipa Jelačića koga Zagrepčani prostije krste kao „Jelačić plac“.

kralj Tomislav

Dok šetate „Zrinjevcem“ prvo što ćete ugledati još na Tomislavljevom trgu jeste impozantna konjanička statua hrvatskog kralja Tomislava u čijoj pozadini blista lepa palata umetničkog paviljona koja na neki način preseca park i od koje počinje deo Zrinjevca zvan Štrosmajerov trg (na hrvatskom: Strossmayerov) u kojem se nalazi spomenik ovog hrvatskog velikana. Ukoliko volite muzeje, ovde, na uglu Štrosmajerovog trga i Hebrangove ulice nalazi se palata Moderne galerije u kojoj se nalaze dve interesantne izložbene postavke.
Štrosmajerovim trgom i Zrinjevcem (Zrinjskim trgom) dominira neorenesansna palata Hrvatske akademije nauka i umetnosti (HAZU) građena krajem 19. veka.

Zrinjevac, u užem ili širem smislu predstavlja tzv. perivoj u obliku latiničnog slova „U“ sastavljen od ukupno osam zelenih donjogradskih trgova/parkova koji se još naziva i „Lenuzzijeva potkova“.

Zrinjski trg Zagreb

Inače stari deo Zagreba podeljen je na Donji i Gornji grad. Donji grad je znatno mlađi deo grada i planski je veoma lepo regulisan i uobličen. Gornji grad sačinjava istorijska jezgra sa spletom relativno uskih i strmih ulica.

Vratimo se Zrinjevcu sa koga ćemo kroz Prašku ulicu pravo na Jelačić plac.

Trg bana Jelačića

Ovaj prostrani trg predstavlja najstroži centar Zagreba, mesto okupljanja ali i granicu između „gornjeg“ i „donjeg“ grada. Trgom dominira impozantna konjanička statua bana Josipa Jelačića, veoma značajnog junaka u Hrvatskoj istoriji.

Ovde, na Jelačićevom trgu nalazi se i turistički informativni centar gde možete da se raspitate o detaljima i rutama ali i da uzmete mape i brošure koje će vam pomoći da se lakše snađete odnosno da ne propustite neku znamenitost. Baš zahvaljujući mapi, kao i sugestijama za obilazak zaposlenih u T.I.C.-u urađen je i ovaj tekst odnosno vodič kroz Zagreb.

Trg bana Jelačića

Odavde nas put vodi kroz Jurišićevu ulicu kojom domninira monumentalno zdanje Glavne pošte do Trga hrvatskih velikana kojim dominira palata Berze. Odavde ćete Draškovićevom ulicom ka gornjem gradu odnosno Vlaškoj ulici. Ovde, na ovoj raskrsnici možete da izaberete pravac kretanja. Ukoliko vas istorija i znamenitosti preterano ne interesuju, okrenite Vlaškom ulicom na desno gde se nalazi supermoderni šoping centar „Importane“ a dalje, ovom ulicom, stići ćete do Maksimira, velikog gradskog parka u kom postoji dosta zanimljivih sadržaja. Ovde se nalazi i Zagrebački zoo vrt.

Ukoliko ste se udlučili za obilazak stare gradske jezgre, skrenite levo i prvo na šta ćete naići je neobičan, vrlo originalan spomenik Augustu Šenoi. To je ustvari jedan veliki oglasni stub na koji se August naslonio, da odmori malo… Naravno, ovde ćete se slikati zajedno sa Šenoom. Kadar je veoma originalan.

katedrala zagreb

Sledeće mesto za slikanje je trg ispred znamenite Zagrebačke katedrale, Ova građevina izgleda veoma monumentalno. Građena je u neogotičkom stilu sa dva visoka tornja (104 i 105 metara). Kažu da je ova razlika u visini tornjeva nastala klizanjem terena.

Ukoliko želite da upoznate duh jednog grada, svratite na pijacu. Ukoliko ste rešeni da ispoštujete ovo zlatno pravilo, sad je zgodna prilika. Pijaca Dolac je pravo mesto da pogledate Zagreb iz jedne druge perspektive ali i da se osvežite nekim voćem npr.

tržnica dolac

Prošlost Zagreba

Sada malo o tome kako je nastao Zagreb: Naime, prvobitno su postojala dva manja mesta na dva susedna brežuljka podeljena potokom Medveščakom: Kaptol i Gradec. Kaptol je bio naseljen uglavnom crkvenim velikodostojnicima a Gradec trgovcima i zanatlijama. Čuvena je netrpeljivost žitelja ova dva grada koja se neretko završavala i krvoprolićem a poprište sukoba uvek je bio most na Medveščaku koji spaja ova dva grada. Danas ovde više nema ni mosta ni potoka ali ulica „Krvavi most“ ukazuje na ove događaje iz prošlosti.

Tako ćemo i mi, sa Gradeca na Kaprol preko Krvavog mosta ali pre nego što kročimo na Kaptol zadržaćemo se malo na sredini. Naime, Potok Medveščak koji je razdvajao Kaptol i Gradec više ne postoji a na njegovom koritu danas se nalazi znamenita Tkalčićeva ulica.

Ovde su se nakada nalazile vodenice čije točkove je pokretao Medveščak. I danas je Tkalčićeva simbol zagrebačkih zanatlija i trgovaca. Ovde se nalaze brojne suvenirnice, kafane i autentični restorani domaće kuhinje. Jednostavno, vreme je za predah u Tkalčićevoj.

„Tajna krvavog mosta“

Kada se vratite na Krvavi most, skrenite u Radićevu ulicu koja deluje veoma originalno, kao neka čaršija. Uska, strma i kaldrmisana… U ovoj ulici obratite pažnju na zdanje Prve hrvatske štedionice. U Radićevoj se nalaze i čuvena „Kamenita vrata“, jedina sačuvana kapija Kaptola. Ako vas nazivi „Krvavi most“, „Kamenita vrata“ i sl. Previše podsećaju na dela Marije Jurić Zagorke, znajte da ste na pravom mestu. Gore u Tkalčićevoj ima i njen spomenik a dole, paralelno sa Zrinjevcem je i čuvena „Petrinjska ulica“.

Po prolasku kroz Kamenita vrata, Kamenitom ulicom dospećete na veoma prepoznatljiv Markov trg kojim dominira crkva svetog Marka sa „šarenim“ grbovima na krovu. Ovde, na Markovom trgu nalaze se i značajne državne zgrade kao što su Vlada Republike Hrvatske i Sabor (parlament).

Gornji i Donji grad

Ćirilometodskom ulicom započinjemo spuštanje ka „donjem“ gradu a usput svraćamo na dva povezana trga: Katarinin trg gde se nalazi znamenita isusovačka crkva sv. Katarine i Jezuitski trg gde se nalazi se nekoliko znamenitih zgrada od kojih se izdvaja palata „Dverce“. Jezuitskim trgom dominira fontana „Ribar“ odnosno „Borba“. (Pogledati tekst sličnosti Beograda i Zagreba). Odavde se pruža fantastičan panpramski pogled na Zagreb, spremite fotoaparate!

Fontana Borba

Sledeća zanimljiva tačka je Štrosmajerovo šetelište (Strossmayerovo šetalište), slikovita panoramska promenada sa predivnim pogledom na donji grad. Ovde se nalazi interesantna skulptura u obliku klupe na kojoj sedi veliki Hrvatski književnik Antun Gustav Matoš.

Tačka koju ne smete zaobići je kula Lotršćak sa koje se svakog dana, tačno u podne, oglašava, u pravom smislu reči, čuveni Grički top. Grički top je vremenom postao jedan od simbola grada. Inače, ovde se nalazila negdašnja gradska kapija (ulaz u Gradec) a kula Lotrščak je služila kao njena zaštitnica

spomenik antunu gustavu matošu zagreb

Sledi znamenita zagrebačka uspinjača kojom ćete se spustiti u donji grad. Nedaleko odavde nalazi se čuvena ulica Ilica, glavna zagrebačka ulica i šoping zona.

Kratka šetnja Ilicom u pravcu centra dovešće nas nazad na Jelačić plac koji je nekada, za vreme Jugoslavije, bio poznatiji kao Trg Republike.

Naša maršruta nas sa Trga bana Jelačića vodi na Preradovićev trg koga zagrepčani popularno zovu Cvijetni trg. Ovim trgom dominira prelepa pravoslavna Preobraženska crkva.

Pravoslavna crkva u Zagrebu

Masarikovom ulicom (Masarykova ulica) stižemo na početak već pomenutog gradskog perivoja (kompleksa parkova) „Zelena potkova“. Prvi trg-park nosi ime Maršala Tita a njime dominira veličanstveno zdanje Hrvatskog narodnog kazališta (pozorišta) građeno 1894/95 godine po projektu čuvenih bečkih pozorišnih arhitekata Helmera i Fellnera. Ovim trgom dominira i zgrada rektorata Zagrebačkog univerziteta (sveučilišta) i Pravnog fakulteta ispred koje se nazi kopija Mešrtovićeve statue „Povijest Hrvata“ (Pogledati tekst sličnosti Beograda i Zagreba). Ovde, nasuprot zgrade rektorata a ispred HNK svoje mesto našlo je još jedno Meštrovićevo delo – fontana „Zdenac života“.

HNK

Ovde se nalaze i tri velika muzeja: Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt a nedaleko odavde je i zdanje čuvenog muzeja „Mimara“ u kom se čuva jedna od najvrednijih zbirki umetnina na svetu. Ovo je poklon kontroverznog kolekcionara Ante Topića Mimare gradu Zagrebu. Muzej je smešten u neorenesansnoj palati u kojoj se do nedavno nalazila jedna od zagrebačkih gimnazija.

Zagreb

Ne zaobiđite ni skulpturu „Sveti Juraj ubija zmaja“ (Sveti Georgije ubiva aždahu).
Sledi drugi u nizu od trgova „Zelene potkove“ Trg braće Mažuranić (Trg Mažuiranića) – zeleni trg kojim dominira zdanje Etnografskog muzeja.

Marulićev trg/park (Trg Marka Marulića) dobio je ime po ovom velikom hrvatskom pesniku, splićaninu, autoru prve pesme na Hrvatskom jeziku „Judita“ iz 1501. godine. Trgom dominiraju zdanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Hrvatskog državnog arhiva.

Ovde se naša šetnja Zagrebom polako privodi kraju. Ukoliko još imate vremena i snage obiđite i Botanički vrt koji broji raznovrsne primerke egzotične flore iz svih krajeva sveta. Nedaleko odavde je Starčevićev trg na kome dominira zdanje hotela „Esplanade“ ispred koga se, u centru parka nalazi moćna kružna fontana.

Pogled nam se odavde zaustavlja na zdanju Glavnog kolodvora odakle smo i počeli razgledanje ove veličanstvene metropole.

Tekst i fotografije: Miroslav Bronzić

Karta Zagreba


View Larger Map

One Response to "…Još je lepši beli Zagreb grad…"

  1. […] su i Turska (crkva-džamija Aja Sofija u Istanbulu), Hrvatska (katedrala svetog Marka u Zagrebu) i Bugarska (hram sv. Aleksandra Nevskog u […]