Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Rijeka

Siđi do Rijeke i više nećeš biti sam…

Rijeka je lučki, industrijski grad sa 305.000 stanovnika, ali sa nesvakidašnjim spojem mora i gora koje se protežu od planine Učke preko goranskih brda do Velebita, Rijeka je i jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija na svetu. Sa zapadne strane grada nalazi se Opatijska rivijera, najstarija i najelitnija turistička regija ovog dela Balkana, a planinski bistroj vodi vrhunskog kvaliteta, i vazduhu, Rijeka može zahvaliti pre svega obližnjem Gorskom kotaru.

Nadomak Rijeke se nalazi Platak, omiljena destinacija riječkih skijaša u zimskim mesecima. U neposrednoj blizini smestili su se i Kvarnerska ostrva, Krk, spojen mostom sa kopnom, kao i Cres, Lošinj i Rab. Uz vrlo dobru povezanost sa ostrvima i gradovima duž jadranske obale, Rijeka pored autobuske i železničke stanice ima i aerordrom Rijeka smešten na ostrvu Krku. Od Slovenije je udaljena samo pola sata vožnje, od Trsta u Italiji sat vremena, a do Zagreba sat i po vožnje modernim auto-putem.

Rijeka

U Rijeci postoji duga tradicija gradskih dešavanja koja se zbog pogodne klime uglavnom održavaju na otvorenom. Čuveni karneval pod maskama traje već decenijama i prerastao je u manifestaciju međunarodnog karaktera. Prosečno na karnevalu se okupi oko 8.000 učesnika koji učestvuju u povorci i oko 100.000 posetilaca. Procene govore o tome da je Riječki karneval treći najveći karneval u svetu, nakon Rio de Janeira i Venecije.

U razvoju urbanog turizma, velika je uloga riječke regate Fiumanke koja po uzoru na tršćansku Barcolanu, okuplja svake godine sve više učesnika. Njihova atraktivna plovila i riva prepuna raznih događanja okuplja velik broj zainteresovanih turista. Manifestacija „Riječke ljetne noći“ koje se održava tokom juna i jula, kvalitetnim programima, vrhunskim izvođačima i specifičnim lokacijama na kojima se programi izvode svake godine privlači veliki broj turista. Posebno je interesantno što su za potrebe manifestacije iskorišćene bivše industrijske lokacije u raznim delovima grada kao mesta održavanja za razne kulturne programe. Tako se predstava Hamleta odigravala u Tvornici (fabrici) papira, a Betovenove simfonije izvodile u Torpedu. Predstave se leti održavaju na plažama i gradskim trgovima, što je, priznaćete, izuzetno atraktivno.

Neke od lokacija se smatraju kao „obavezne“ tačke svakom onome ko prvi puta obilazi Rijeku. Palata Municipija, koja sa svoja tri pročelja dominira glavnim gradskim trgom, crkva sv. Jeronima sa svojim elegantnim kasnobaroknim pročeljem koje definiše istočno krilo Municipija i daje Trgu poseban ton, Guvernerova palata, koja je bila rezidencija guvernera, namesnika Ugarske krune sv. Stjepana u Rijeci, Sudbena palata podignuta 1904., na najistaknutijoj tački starog grada, na mestu gde je vekovima stajao Kaštel, impozantno utvrđenje, ključna tačka odbrambenog sistema bedema, kula i bastiona kojima je Rijeka bila utvrđena. Ljubiteljima sakralnog turizma, svakako su interesantne Crkva sv. Vida, isusovačka Katedrala i Crkva sv. Sebastijana, Crkva Uznesenja blažene djevice Marije, pravoslavna Crkva sv. Nikole, Kapucinska crkva i riječka Sinagoga. Od ostalih riječkih znamenitosti tu su Stara vrata, spomenik koji je poznat u starijoj literaturi kao „Rimski luk“ odnosno „Vrata“ i za koji je utvrđeno da je najstariji arhitekturni spomenik u Rijeci, Gradski bedem, Velika tržnica (pijaca) i neizostavni simbol Rijeke, Gradski toranj.

grad rijeka toranj

Tekst: Aleksandar Devetak
Fotografije: Jordana Fićović

Karta Rijeke


View Larger Map

3 Responses to "Rijeka"

 1. Nešo Posted on 24.01.2011 at 13:25

  Dobar ti je tekst.
  U Rijeci, na Trsatu, je čiča Anđelko služio vojni rok 1978/79.
  Pred Prvi svetski rat tu se kratko vreme školovao i Miloš Crwanski (tada se Rijeka zvala Fiuma). Čak je igrao i fudbal za neki lokalni klub…

 2. Mirko Posted on 09.02.2011 at 15:40

  Rijeka je vrlo ugodan grad za život! Bez previše turista a ipak na moru… Dovoljno ili bolje reći optimalno velik, civilizovan i neopterećen glupostima. Jednom rečju, savršen!

 3. Dragana Posted on 27.04.2011 at 15:33

  Najljepsi grad na Kvarneru.Obozavam je,Rijeka je preljepa!!!