Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Elbasan

Elbasan (alb. Elbasan ili Elbasani) je istorijski grad u centralnoj Albaniji. Prestonica je istoimene oblasti, lociran je na sredini rečnog toka reke Škumbin. Zauzima površinu od 1.290 km2 i treći je grad po broju stanovnika, nakon Tirane i luke Drač, sa preko 100 hiljada statovnika. Od Tirane je udaljen 54 km a od Drača 82 km.

Elseban su osnovali rimljani u I veku nove ere, pošto se nalazio na raskrsnici trgovačkih puteva postao je glavni komercijalni centar celog regiona. Varvari su zbog redovne racije u IV veku izgradili masivna utvrđenja i tom prilikom u gradu podigli 26 kula. U XV veku sultan Muhamed II je obnovio i renovirao utvrđenja čiji se ostaci mogu videti i danas.

Elbasan je do početka II svetskog rata ličio na tipičan osmanski grad u Albaniji, sa mešavinom istočne i srednjovekovne arhitekture na zgradama, sa uskim kaldrmisanim ulicama i velikim bazarom. Unutar zidina tvrđave postojalo je jasno definisano hrišćansko naselje, u predgarađu je postojao vlaški distrikt i više džamija i islamskih zgrada, u to vreme grad je imao oko 15 hiljada stanovnika. Elbasan je često menjao vladare, bio je pod kontrolom Srba, Makedonaca, Bugara, Austrijanaca i Italijana. I nakon turske okupacije grad ostaje centar islama u Albaniji.
Nakon kongresa u Manastiru (današnji Bitolj u Makedoniji) održanog 1908.g. izabrana je latinica za pisani albanski jezik, nakon čega su muslimanski aktivisti organizovali više demonstracija za arapsko pismo u Elbasanu.

U centru Elsebana smeštena je pravoslavna crkva, a na 10-ak km od grada nalazi se stari manastir i crkva gde su se mošti Jovana Vladimira, vladara Duklje, najistaknutije srpske kneževine iz XI veka, nalazile od 1381-1995.g. kada su prenešene u Sabornu crkvu (koja je sedište albanske pravoslavne crkve) u Tirani.

U Elsebanu se nalazi najstarija džamija u celoj Albaniji. Centar grada se sastoji od mešavine nove i stare arhitekture sa lepim uskim ulicama. Ima dosta turskih kupatila za opuštanje i uživanje.