Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Beograd, grad za sva vremena

„…došavši, nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo, sazdah ga i prosvetih presvetoj Bogomateri.“
Despot Stefan Lazarević
(pri proglašenju Beograda za prestonicu 1403. godine)

Beograd

Beograd, dinamičan i užurban grad. To je Beograd kakvog ga danas poznajemo i kakav utisak ostavlja dok poslom „trčimo“ od Terazija ka Zelenom vencu… Haotičan, dok panično u kolima ulazimo na kružni skver Slavija, savremen i moderan dok stojimo na eskalatorima Ušća ili Delta City-ja…
Ovo je ukratko opisana Beogradska svakodnevica ali, ako odvojite koji sat vremena ili ako ste turista koji je ovde došao da bi upoznao ovaj grad, upoznaćete jedno drugačije lice i jedan nestvaran svet prepun znamenitosti kako kulturnih tako i istorijskih, mesta na kojima se odigravala istorija i događaji koji su promenili Evropu i svet.
Lepe fasade, neobične građevine kao i lepa i nasmejana lica beograđana koji važe za dobre i uljudne domaćine. Dobrodošli u Beli Grad!

Belgrade

Beograd je jedan od najstarijih gradova Evrope

Veličanstveni Grad Beograd, grad modernog duha i vremena sa istorijom i tradicijom dugom sedam hiljada godina! Prvi stanovnici Beograda su oni iz doba praistorijske Vinče, 4.800 godina pre nove ere. Glavni grad Srbije postao je 1405. godine.

Tokom svoje duge istorije rušen je i paljen do temelja čak 60 puta i uvek se, poput Feniksa dizao iz pepela još lepši i veličanstveniji. Otuda i dolaze sve te maske i lica Beograda koga je teško prepoznati na slikama i razglednicama prošlih vremena.

Današnji Beograđani su ljudi otvorenog srca i kosmopolitskog duha koji će vas dočekati širom raširenih ruku.

Polazna tačka od koje će svaki turista krenuti u obilazak Beograda svakako je veličanstvena tvrđava Kalemegdan. Baš ovde, na Kalemegdanu i podno njega rodio se Beograd koji nije oduvek nosio svoje današnje lepo ime. Naime, grad je oduvek imao kameleonske sposobnosti da se prilagodi svakom novom vladaru. Kako likom, tako i imenom, pa je bivao: Singidon, Singidunum, Alba, Alba Gracea, Wiessenburg, Castel bianco, Fehervar, Veligradon, Belgrados Poleos… Već iz ovih naziva da se zaključiti prisustvo romanskog, germanskog, ugarskog, grčkog i slovenskog uticaja.

Kalemegdan je kuturno-istorijski kompleks kojim dominira veliki park i tvrđava pozicionirana na visokom grebenu iznad ušća Save u Dunav. Na najvišem platou na tvrđavi nalazi se statua „Pobednik“ (The Victor), simbol grada. „Pobednik“ je delo velikog hrvatskog vajara Ivana Meštrovića a interesantna je priča kako je dospeo baš na ovo mesto. Naime, po prvobitnom planu trebao je biti postavljen na glavnom gradskom platou, Terazijama ali, budići da je go, „k’o od majke rođen“, društvo beogradskih dama glasno se pobunilo protiv ove „sramote“ tako da je završio „daleko“ na Kalemegdanu, svom svojom „sramotom“ okrenut ka Zemunu i izdignut na previsok postament kako bi „bruka“ bila što manje vidljiva.

Na Kalemegdanu se nalazi još mogo lepih i značajnih spomenika a najinteresantniji su spomenik zahvalnosti Francuskoj podignut u znak prijateljstva Francuske i Srbije. Spomenik prikazuje skulpturu Marijane u pokretu koja drži mač, što simboliše Francusku koja juriša u pomoć Srbiji. I ovaj spomenik je rad Ivana Meštrovića. Nedaleko odavde nalazi se i fontana „Borba“ (pročitajte više ovde).

Saborna crkva

U okviru Kalemegdanske tvrđave nalazi se i Beogradski zoo vrt koji je po okruženju u kom se nalazi jedinstven u svetu. Takođe, jedinstven je i po svojim stanovnicima poput retkih belih lavova i sl.
Ovde se još nalazi i zamak u kom se nalazi vojni muzej. Ipak, najveću impresiju na Kalemegdanu ostavlja šetnja promenadom iznad reke Save od francuske ambasade do statue pobednika sa panoramskim pogledom na Novi Beograd i Zemun.

Kalemegdan

Sa glavnog ulaza u park Kalemegdan pogled puca pravo duž čuvene Knez Mihailove ulice. Ova ulica je centralna gradska „štrafta“, pešačka zona kojom dominiraju knjižare, butici svih vodećih svetskih brendova kao i kulturne i naučne institucije poput Srpske akademije nauka i umetnosti, Biblioteke grada Beograda, Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta, zadužbine Nikole Spasića čija fondacija je svojevremeno bila veća od Nobelove kao i mnogih drugih škola odnosno visokoškolskih institucija. Ovde se nalazi veliki broj kulturnih centara kao što su: Francuski kulturni centar, British council, Geteov institut i Nemački kulturni centar, Španski kulturni centar i Institut Servantes…
Na Knez Mihajlovu se nadovezuje Trg Republike kojim dominiraju zdanja nacionalne opere i teatra i Narodnog muzeja koji čuva umetnička blaga od neprocenjive vrednosti i važnosti za srpsku i svetsku kulturu i umetnost. Ovde se čuva i original prve ćirilične knjige na srpskom jeziku, Miroslavljevo jevanđelje.
Na uglu Trga republike i Knez Mihailove ulice nalazi se prodavnica suvenira „Beoizlog“ koju vam preporučujemo i turistički informativni centar.

Kalemegdan
View Larger Map

Dalje, hodajući Knez Mihailovom dolazimo do „nulte tačke“ – Trg Terazije kojim dominira velelepno staro zdanje hotela „Moskva“ i čuvena „Terazijska česma“. Terazijski plato često zvan i Terazijska terasa je karakterističan po svojoj poziciji u centru starog grada odakle „puca“ pogled preko Save na Novi Beograd. Terazije, osim što su veliki gradski trg, one su i mesto svih važnih i sudbinskih dešavanja u gradu predstavlja sinonim za Beograd. Štaviše, često se termin „Terazijski“ koristi kao sinonim za „Beogradski“ (Terazijski Crnogorci npr.).

Trg Republike

Liniju Knez Mihajlove od Terazija ka Slaviji nastavlja da prati ulica kralja Milana. U kralj Milanovoj se nalazi tzv. Terazijski dvorski kompleks koji sačinjavaju dva stara kraljevska dvora dinastije Obrenović. U Starom dvoru nalazi se gradska kuća a u tzv. Novom dvoru radno mesto predsednika države, čuvena adresa „Andrićev venac br.1“.

Sledeća značajna građevina je palata „Beograđanka“, prvi soliter i centru grada. „Beograđanka“ je svojevremeno važila za najveću robnu kuću na Balkanu. Sagrađena je sedamdesetih godina po projektu arhitekte Branka Pešića. Ovde je i zgrada Studentskog kulturnog centra. Neobiča građevina koja ponajviše podseća na zamak. između SKC-a i Beograđanke nalazi se zanimljiva zgrada koju beograđani zovu „Kluz“, inače poklon carske Rusije Kraljevini Srbiji.

belgrade

U ovoj ulici posebnu pažnju obratite na zgradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ovo pozorište egzotičnog imena uživa veliki ugled u svetu zahvaljujući svojim umetničkim dometima i predstavama. I sama zgrada pozorišta je čudna i neobična a njena fasada ilustruje jednu zanimljivu priču. Naime, prvobitna fasada bila je ukrašena karakterističnim ukrasnim detaljima i skulpturama nagih žena i muškaraca. Kasnije, komunističe vlasti i nadolazeći socrealizam učinili su da ova „nakazna“ fasada bude prekrivena novom u stilu socrealizma. Kasnije je došla i treća fasada a potom, prilikom rekonstrukcie 80-tih godina fasada je urađena tako da otkriva sve tri predhodne. Posle velikog požara koji je krajem devedesetih potpuno uništio ovu zgradu, izgrađena je nova koju krase dve fasade. Prva je rekonstukcija prvobitne sa ornamentima i skulpturama a preko druge je staklena koja simloliše prvobitnu pokrivenost ali i novo vreme i nove trendove u građevinarstvu

U Kralj Milanovoj ulici nalazi se i niz drugih javnih i značajnih građevina kao što su: palata „Devanha“, Vukova zadužbina, zgrada sedišta predratnog osiguravajućeg društva Asikuracioni Generali, palata Atina, zadužbina Sime Igumanova Prizrenca i mnoge druge.

beograd

Slavija je veliki kružni skver u koji se zvezdasto uliva šest velikih ulica i jedan bulevar (Bulevar oslobođenja, Nemanjina, Kralja Milana, Makenzijeva, Beogradska, Svetog Save i Deligradska). Kao dinamičan i haotičan trg, Slavija „ključa“ od sveopšte gužve u saobraćaju kao i na pešačkim stazama i prelazima kojima koračaju užurbani beograđani… Često ga upoređuju sa londonskim Picadly Circus-om kako zbog dinamične atmosfere tako i zbog prostorne i stilske neusklađenosti, neizgrađenih parcela sakrivenih bilbordima i reklamama i sl.
Mnogi ga često porede i sa atinskim trgom Omonia, preciznije, identičnu sliku stvaraju karakteristični beloruski trolejbusi koji neprestano kruže a koji su specifični za oba grada.
View Larger Map

Vračar i Vračarski plato

Linijom Knez Mihajlove preko Terazija i Kralj Milanove preko Slavije nastavlja se Svetosavska ulica na čijem kraju se poput krune izdiže hram svetog Save, Drugi po veličini pravoslavni hram na svetu. Sagrađen je simbolično na mestu gde su uništene mošti ovog velikog nacionalnog svetitelja i prosvetitelja. Poseban doživljaj predstavlja harmonija njegovih zvona koja svakoga dana, tačno u podne, zvone čuvenu melodiju svetosavske himne. Vračarski plato, na kojem se nalazi hram je prostrani zeleni trg sa velikim travnatim površinama i egzotičnim biljkama, cvećem i rastinjem. Ovde se nalazi i zgrada nacionalne biblioteke, velika fontana i spomenik Karađorđu.

Vračarski plato

Ovo je i više nego dosta za jednu dnevnu pešačku turu a ako vam nije bilo dovoljno nastavite „večernju“ turu nakon pauze. Upoznajte boemski noćni život Beograda na Skadarliji ili „fenserski“ u čuvenoj ulici Strahinjića bana.

Razgledanje Beograda autobusom i brodom

Sledećeg dana krenite na razgledanje grada autobusom otvorenog krova „Beograd open tour“ ili razgledanje Beograda brodom sa reka. Preporučujemo brod „Sirona“.

Ukoliko vam vreme dozvoljava obiđite dvorski kompleks dinastije Karađorđević na Dedinju koji sačinjavaju čuveni Beli dvor i Stari kraljevski dvor koji je igrom istorije manje poznat ali mnogo grandiozniji i lepši od Belog dvora.

Osim dvorova, na dedinju se nalazi muzejski kompleks 25. maj odnosno Muzej istorije Jugoslavije u okviru koga se nalazi i Kuća cveća, mauzolej maršala Tita, velikana i državnika.

Mizej 25. maj

„Beograd open tour“ autobusima možete da odete i do Avale, omiljenog izletišta Beograđana. Avala je planina na čijem vrhu se nalazi, opet Meštrovićevo delo, grandiozni spomenik neznanom junaku odakle puca fantastičan panoramski pogled na Beograd i Šumadiju. Još lepši pogled i veći vidokrug pruža se sa vrha reizgrađenog Avalskog tornja visokog preko 200 metara. Avalski toranj je jedan od simbola Beograda.

Novi Beograd i Zemun

Vratimo se u grad i pređimo preko reke u poslovni centar grada Novi Beograd, savremen i moderan deo grada u kom se nalaze visoke poslovne kule i sedišta brojnih svetskih kompanija, banaka i osiguravajućih kompanija. Ovde se nalaze i veliki luksuzni hoteli: Hyatt Regency, Holiday in, Continental i sl.
Ovde se nalazi i veliki kongresni centar „Sava“, zatim posle praške najveća sportska arena u Evropi „Beogradska arena“, sajamski centar EXPO kao i veliki shopping mall-ovi „Ušće“ i „Delta City“.

Brankov most - pristanište

S ove strane reke nalazi se i barokni Zemun koji odiše duhom prošlih vremena. U Zemunu je i više nego uočljiv austrougarski graditeljski stil sa elementima baroka, renesanse pa čak i gotike. Prošetajte se Glavnom i Gospodskom ulicom kao i Dunavskim kejom. Upravo ovde je Dunav najlepši duž svog toka kroz Beograd i možete da ga doživite na najlepši način. Posebna turistička atrakcija Zemuna je brdo Gardoš na čijem vrhu se nalazi kula Sibinjanin Janka čuvena i kao Milenijumska kula. Ova kula je jedna od pet identičnih koje je Ugarska monarhija izgradila na četiri granice svog carstva, po jednu na severnoj, zapadnoj, istočnoj i južnoj (Zemun) kao i jednu centralnu u Pešti.

zemun
View Larger Map

Gardoš je jedinstvena ambijentalna celina sa spletom strmih uskih i krivudavih ulica interesantnih naziva (Tesna, Strma, Visoka, Stara…)

Ako ste mislili da ste sa Zemunom završili razgledanje Beograda, prevarili ste se! Niste se još prošetali Bulevarom kralja Aleksandra, niste bili u Topčideru, Košutnjaku ili Adi Ciganliji…

Košutnjak

Ako ništa drugo, sve ovo može da bude razlog da se ovamo vratite još koji put a mi Beograđani ćemo vas rado dočekati i pokazati vam sve što će vas zanimati i što će vas uzdignuti u kulturnom i svakom drugom smislu i što će vaš provod učiniti lepšim i veselijim. Čekamo vas na FEST-u, Bear festu, Belgrade boat show-u, BITEF-u, BEMUS-u, BELEF-u, Guitar art festivalu i mnogim drugim događajima, manifestacijama ili takmičenja, možda neki Derbi večitih rivala na JNA ili Marakani…

Smeštaj u Beogradu

Svi koji se odluče da posete ovaj divan i dinamičan grad sa interesantnom istorijskom pričom, prikladan smeštaj mogu da pronađu u nekom od beogradskih hotela smeštenih na zanimljivim lokacijama. Izbor hotela u glavnom gradu Republike Srbije je prilično velik, a kako biste si znatno olakšali izbor pogledajte hotele u Beogradu na sajtu Trivago.

Birajući kriterijume koji Vama najviše odgovaraju pronalazak hotela će Vam biti znatno olakšan. A uz veiliki broj filtera za pretragu, Trivago Vam nudi i mnoštvo slika hotela.

Želimo Vam lep i nezaboravan boravak u Beogradu!

Beograd uživo – veb kamera na Terazijama

Webcam Live Camera from Belgrade - Europe, Serbia, BelgradeBelgrade

Jednom prilikom je A. G. Matoš zapisao: „Od svih meni poznatih gradova ova varoš ima najljepši položaj, najviše svijetla i sunca. To je najbjeliji, najplenerskiji od svih gradova koje poznam, bijelo i sunčano mjesto, kao da je izabrao da bude slika slobode i svjetlosti u plemenu našemu…“
_____________________________________________

Of all the cities I know, this one has the most beautiful position, the greatest amount of light and sunshine. It is indeed a White City, particularly from a distance. It is the whitest, the airiest of all the cities known to me, a white and sunny place, as if it had been chosen to be an image of freedom and the light in our flame…

Tekst: Miroslav Bronzić
Fotografije: Jordana Fićović, Moroslav Bronzić


Karta Beograda

View Larger Map

4 Responses to "Beograd, grad za sva vremena"

 1. Aleksandar Posted on 25.09.2010 at 11:34

  Divan tekst! Prevedite ga na engleski i postavite sirom interneta, da ga i stranci procitaju.

 2. admin Posted on 28.09.2010 at 19:15

  Hoćemo! Ustvari, već je preveden… samo da se postavi…
  TNX

 3. Dobrodošli u 3D Beograd! « miroslav bronzic Posted on 17.10.2010 at 22:39

  […] u 3D Beograd, grad za sva vremena! Grad koji upravo ušao u zvaničnu trku za najverodostojnije prikazan grad u 3D formatu na Google […]

 4. Marko Posted on 10.02.2011 at 00:22

  Naš Beograd se u avgustu prošle godine našao na prvom mestu „Ultimate Party Cities“ top-liste „Lonli planeta“!

  „Belgrade, Serbia

  Back in 1999, Belgraders held outdoor concerts while undergoing NATO bombardment, a feat that bewildered many outsiders. The long years of bad press that kept Serbia and its energetic capital off the map have now passed, and… foreigners are now realising what locals always knew – that Belgrade really rocks. With an exuberant population and its legacy as an intellectual hangout, Belgrade offers intriguingly varied nightlife, ranging from eclectic watering holes for those in the know, to the busy restaurants and bars of the Skadarlija district and the summer clubs in heaving barges on the Sava and Danube Rivers. Major international musicians hit Belgrade’s Sava Center, and the summertime EXIT Festival, held an hour north in Novi Sad, is one of Europe’s best.“