Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Šta uraditi ako vam se pokvari auto van države

Noćna mora svakog vozača koji je krenuo na letovanje sopstvenim automobilom jeste da ga auto izda na sred puta. Naročito ako se nalazi u zemlji u kojoj ne govori jezik i nema ideju šta da radi.

Kako biste smanjili mogućnost da se nađete u neprijatnoj situaciji, prvi i osnovni savet je da održavate automobil, redovno obavljajte mali i veliki servis automobila. Međutim, kako nikada ne možete garantovati da ste sigurni, preporučujemo da pročitate šta treba da uradite kada vas auto ostavi na putu u drugoj državi.

Auto je stao na sred puta – šta sad?

Na putu vas može zadesiti širok raspon situacija. Od toga da se automobil jednostavno ne ponaša kako treba, da potpunog otkaza sistema i gubitka kontrole nad vozilom.

Ukoliko ste na auto putu i osetite u toku vožnje da nešto ne funkcioniše kako valja, probajte da stignete do nekog isključenja. Bilo da je u pitanju pumpa, restoran, motel i slično.

Probajte da ustanovite u čemu je problem. Možda je u pitanju samo olabavljen kabl akumulatora ili pregoreo osigurač. Ako ste sam svoj majstor kad su u pitanju automobili, to vam može biti od velike koristi, ali verovatno nije vreme da se suočite sa ozbiljnijim problemom, jer nemate sav potreban alat.

Obratite pažnju ako ste vozili već neko vreme, jer se motor sigurno ugrejao. Budite vrlo pažljivi dok radite ispod haube. Ne pipajte hladnjak ili ostale cevi u blizini. Ne pipajte blok motora dok se ne ohladi.

Ako niste vični sa automobilima, podignite haubu i upalite sigurnosnu signalizaciju. To je pokazatelj ostalim vozačima da imate određeni problem i možda će se neko zaustaviti da vam pomogne.

Ukoliko mislite da ne možete da stignete do isključenja:

  • odvezite automobil u zaustavnu traku – nemojte naglo da skrenete, jer time mnogo rizikujete;
  • upalite sigurnosnu signalizaciju – mnogi vozači greše tako što odmah izađu iz automobila, obavezno prvo upalite sva četiri migavca pre nego što izađete;
  • obucite bezbednosni prsluk – najbolje je da izađete vidljivi drugim vozačima, zato je bolje da sigurnosni prsluk držite na dohvat ruke umesto u gepeku;
  • postavite sigurnosni trougao 100 – 150 metara iza automobila.

Nemojte da radite na automobilu u zaustavnoj traci, pozovite policiju ili šlep službu. Možda vam deluje kao da imate dovoljno prostora, ali nije retko da izađete iz automobila i pomerite se unazad da vidite gde ćete staviti dizalicu i ne primetite da vam je stopalo u saobraćajnoj traci…

U najgorem slučaju, ako ste na putu sa dve trake i automobil vas izda na krivini, sklonite ga sa puta po bilo koju cenu. Makar ga oterali u jarak. Bolje je da platite šlepovanje, nego da ugrozite bezbednost nadolazećih vozača i pritom uništite automobil.

Auto staje u levoj traci

Još jedna kritična situacija je ako ste u levoj traci na auto-putu. Ovde sekunde mogu da budu razlika između života i smrti. Upalite sigurnosnu signalizaciju, izvadite prsluk (ne oblačite ga još) i izađite sa vozačeve strane i stanite iza centralne bankine.

Ako vidite da ima dosta praznog prostora na putu. Probajte da stavite sigurnosni trougao dok se krećete iza bankine. Nije loše da zbog ovakvih situacija imate kod sebe baklju kojom biste pokazivali na dole da bi usporili nadolazeći saobraćaj.

Stanite na nekih 70 metara pre automobila, jer ako stanete ispred neko ko naleti na automobil može da ga pretvori u projektil. Tek tada možete da pozovete pomoć.

Koga pozvati u drugoj zemlji?

U ovakvim situacijama je osiguranje pomoći na putu od koristi. Šta je pomoć na putu?

Ima više organizacija koje nude pomoć na putu, bilo da je to državna organizacija poput Auto Moto Saveza ili privatnih osiguravajućih društava.

Podrazumevane usluge se razlikuju od pružaoca usluge, ali pomoć na putu uglavnom podrazumeva:

  • Pokušaj popravke na licu mesta;
  • Šlepovanje automobila do obližnjeg servisa;
  • Obezbedđenje smeštaja za vlasnika ukoliko automobil mora da prenoći;
  • Čuvanje automobila;
  • Transport vozača do servisa.

Iako pomoć na putu zvuči odlično, u realnosti se može pokazati problematično. Ugovori često sadrže „sitna slova” na koje treba obratiti pažnju. Dobro se raspitajte pre nego što se odlučite da kupite ovu uslugu od neke organizacije.

Ako niste korisnik ove usluge pozovite Auto moto savez svoje zemlje, a većina hitnih službi u inostranstvu koristi broj 112.

Lokalni auto mehaničari?

Naravno, još jedna opcija je da rizikujete sa lokalnim auto mehaničarima. Možda i uspete da tako rešite problem, ali dobro iskomunicirajte sve uslove, kako ne bi došlo do neprijatnog iznenađenja kod plaćanja.

Ako ni mehaničari ne mogu da urade ništa, možete da probate da organizujete transport automobila do svoje zemlje. Da li ćete u te svrhe angažovati kamion, voz (Solun u Grčkoj) ili nekoga ko se bavi uvozom automobila, izbor je na vama.

Najbitnije je da o svemu ovome razmišljate pre nego što krenete na letovanje ili neko drugo putovanje. Proverite u kakvom je stanju automobil i razmislite dobro o kupovini osiguranja pomoći na putu.