Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Turska, Ugao sveta gde zemlja dodiruje raj

Republika Turska je država koja se geografski prostire na dva kontinenta. Anadolija, azijski deo države, zauzima oko 97% površine Turske. Evropski deo koji se nalazi u istočnoj Trakiji zauzima oko 3% površine države.
Turska se nalazi na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, što je, svakako, čini zanimljivim turističkim odredištem. Na zapadu se graniči sa Grčkom i Bugarskom, na istoku sa Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Iranom, a na jugu sa Irakom i Sirijom. Sveukupne granice Turske dugačke su 9.850 km, od čega 7.200 km zauzimaju morske granice.
Osnivač i prvi predsednik Republike Turske je bio Mustafa Kemal Ataturk. Sve do 1922. godine današnja Turska je bila sedište Turskog, odnosno, Osmanlijskog carstva. Glavni grad je Ankara.
Zvanični jezik, kojim govori više od 90% stanovništva, je turski, dok su u upotrebi i kurdski, arapski i zazački. Turska je država sa sekularnim sistemom, što znači da je zagarantovana sloboda veroispovesti, iako je 99% stanovništva muslimanske vere.
Turska nacionalna avio kompanija Turkish airlines spada među najveće avio kompanije u Evropi a njen matični aerodrom Ataturk Istanbul spada među 40 najvećih na celom svetu.

Tursku nazivaju i Zemljom u raju. Sunce, more, planine i jezera nude turistima potpunu promenu i odmor od svakodnevnice i stresa. Većina mesta u Turskoj od aprila do oktobra ima idealnu klimu, zahvaljujući kojoj se možete opustiti na peskovitim plažama, ili uživati u prekrasnim planinskim predelima sa kristalno čistim jezerima.
Jedan odlazak u Tursku neće biti dovoljan da obiđete i spoznate sve čari ove zemlje, jer ćete svaki put otkrivati nešto novo za šta niste ni znali da postoji. Ljudi ove zemlje su izuzetno ljubazni i prisni.
Najposećenije turističke destinacije u Turskoj su: Antalija, Kemer, Belek, Side, Alanja, Fetije, Marmaris, Bodrum, Kušadasi i Istanbul.

Ako želimo da opišemo Antaliju, najbolje bi bilo da se podsetimo jedne legende iz doba Pergamskog carstva: Pergamski kralj Atalos II je poželeo da podigne novi grad koji će nositi njegovo ime, ali u isto vreme biti i grad sa najboljim strateškim položajem, najlepšom klimom, jednom rečju – biti ,,raj na zemlji“. Tako je formiran grad ATTALEİA, kako se prvobitno zvala Antalija.

ANTALIJA – UGAO SVETA GDE ZEMLJA DODIRUJE RAJ

Antalija je glavni grad sredozemne oblasti Turske. Grad koji broji 1.500.000 stanovnika . Grad koji ima preko 300 sunčanih dana u godini. Grad koji je udaljen samo pola sata vožnje od planinskog centra gde se od novembra do kraja maja meseca možete pre podne skijati, a posle podne uživati u plavetnilu Sredozemnog mora. Jednom rečju – uverićete se da je to pravi RAJ NA ZEMLJI. Tako je, barem, iskustvo pokazalo.
Antalija

KRMER

Kemer je smešten u podnožju planine Taurus (2366 m), 40 km udaljen od Antalije. Predivan gradić, idealan za ljubitelje kristalno čistog mora, šljunkovitih plaža , simpatičnih restorana i prvoklasnih mesta za zabavu.

BELEK

Moderni turistički centar, Belek, udaljen 30 km od Antalije, sačinjen je od niza super luksuznih hotela, smeštenih uz samu obalu mora na peščanim plažama, sa predivnim vlastitim parkovima i šumama eukaliptusa i borova. U isto vreme, poznati svetski golf centar sa vrhunskim terenima čini Belek atraktivnim i leti i zimi.
Grad Side je udaljen 75km od Antalije, smešten na poluostrvu sa veoma bogatom istorijom. Side je grad- muzej, obiluje spomenicima od kulturno-istorijskog značaja. Najpoznatiji su Apolonov hram i teatar iz rimskog perioda. Duge peščane plaže i luksuzni hoteli čine ovaj grad mestom gde ćete uvek poželeti da se vratite.

ALANJA

Alanja je grad udaljen 130 km od Antalije . Nalazi se u jednom od predivnih zaliva Sredozemnog mora . Prema legendi, Marko Antonije je ovu regiju poklonio Kleopatri kao znak svoje velike ljubavi, a kasnije, u doba Seldžuka, to je bila letnja rezidencija vladara.

FETIJE

Fetije – biser Sredozemnog mora .To je, u najkraćim crtama, najlepši opis ovog fantastičnog dela obale. Ölu Deniz ili Mrtvo more je jedna od najlepših obala turske rivijere – laguna sa predivnim peskom i netaknutom prirodom. Obilje istorijskih spomenika, kristalno čisto plavetnilo mora, ljubazni meštani i ukusna tipična morska jela, samo su mali deo onoga što vas ovde očekuje.
Marmaris je poznato letovalište na oblama Egejskog mora, nekada samo malo ribarsko naselje, danas preraslo u moderan turistički grad. Marmaris je smešten u uvali okruženoj borovim šumama, krase ga uske uličice sa radnjama, restoranima i kafićima, a dugo šetalište uz obalu mora čini ovo mesto veoma romantičnim.

BODRUM

Bodrum predstavlja biser Egejskog mora.Gradić iz snova, smešten na poluostrvu, sa tvrđavom iz 11. veka n.e. Tipični primorski gradić sa bezbroj kafića,diskoteka i restorana, koji su otvoreni do zore. Pravo mesto za mlade ljude, koji odmor zamišljaju kao dobar provod.

KUŠADASI

Kušadasi je grad smešten na obalama Egejskog mora. Formiran je u doba Jonjana, u 7. veku p.n.e. Kroz grad su prohujale mnoge civilizacije, od Aleksandra Makedonskog, preko Vizantije i Seldžuka do Osmanlija, iz čijeg su perioda sačuvani odbrambena kula i bedemi. Danas je to popularan turistički centar sa modernim hotelima, trgovačkim centrima, restoranima, kafićima i noćnim klubovima. Blizina Efesa i Seldžuka čine ovo mesto još atraktivnijim.

Koji god od ovih turskih dragulja da odaberete sigurno nećete pogrešiti. Činjenica je da u toku jednog odmora nećete moći sve da obiđete, ali zato razmislite na kojoj destinaciji ćete početi istraživanje. Koju god da odaberete, dobar provod je zagarantovan. Ono što bi, takođe, bilo korisno da znate jeste i to da je turska kuhinja nama veoma poznata. Tu su ćevapi, pilav, burek, baklave i drugi slatkiši. Tu je i veliki izbor salata i svežeg voća i povrća, kao i domaća alkoholna i bezalkoholna pića.
Bitna informacija jeste i ta da svako od ovih mesta poseduje odlične hotele, sa vrhunskom uslugom na bazi polupansiona ili ,,all inclusive”. Na Vama je samo da odaberete, a kao što naš narod kaže: ,,Što se mora – nije teško”.