Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Bodrum

Na mestu gde se susreću Egejsko i Sredozemno more, tačno nasuprot grčkog ostrva Kos nalazi se poluostrvo Bodrum a na njemu istoimeni grad. Staro ime Bodruma je Halikarnas, gde se rodio Herodot, a mnogobrojni kameni ostaci u gradu i oko njega još uvek svedoče o njegovoj burnoj prošlosti. Gradom uverljivo dominira tvrđava Halikarnas, kao jedinstven primerak srednjovekovne arhitekture, koju su podigli vitezovi pridošli sa Rodosa. Tvrđava je nekada bila zatvor, a danas je pretvorena u podvodni arheološki muzej, sa eksponatima koji datiraju još iz Bronzanog doba. U Bodrumu se nalazi i jedno od sedam svetskih čuda antičkog doba, grobnica kralja Mausolusa, od koje je i nastao naziv za monumentalne grobnice, mauzolej.

Mausoleum

Bodrum danas nosi reputaciju centra Turske umetnosti, sa svojim mnogobrojnim malim galerijama i uopšte prijateljskom i pomalo boemskom atmosferom kojom grad odiše. Dok su noći u Bodrumu same po sebi bučne i prepune ljudi željnih zabave, manja sela u okolini nude nešto potpuno drugačije, udobne taverne i restorane sa relaksirajućim pogledom na more. Do ovih manjih mesta veoma se lako stiže, izbor prevoza je višestruk, automobilom, motorom pa čak i brodićem. Netaknuta sela i kuće u okolini Bodruma obojene u belo i ljubičasto podjednako su interesantna turistima kao i kilometrima dugačke peščane plaže idealne za ljubitelje sportova na vodi.

Bodrum

Domaćini kažu da sunce ovde drugačije sija, noći traju duže a piće više prija i još nešto posebno ističu, ako u Bodrum stignete kao samac, kući se vraćate zaljubljeni, u Bodrum sigurno…

Tekst napisao: Aleksandar Devetak