Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Antalija

Sportskim zaljubljenicima u Srbiji, prva asocijacija na Antaliju su verovatno letnje pripreme omiljenog fudbalskog kluba. Naime, zbog fantastične sportsko-rekreativne ponude i raznolike infrastrukture (mnogobrojnih fudbalskih terena, bazena, šumskih staza za trčanje…), finansijski prilagođene našim džepovima, gotovo svi fudbalski klubovi sa prostora bivše Jugoslavije su bar deo letnjih priprema obavili u Antaliji. Antalija je jedna od najstarijih turističkih regija u Turskoj. Kao i većina mesta u ovom delu sveta ni Antalija nije imala drugačiju razvojnu sudbinu, od nekadašnje Ateleie, hrabro prkoseći uticajima brojnih civilizacija, izrasla je u prestižnu turističku destinaciju koja danas privlači turiste sa svih strana sveta.

Antalija je zbog svoje klime siguran pogodak za svakoga ko se dvoumi kakvo vreme može očekivati u ovom gradu. Oko 300 sunčanih dana godišnje, kao i izuzetno blaga klima Antaliju čine magično privlačnom i garantuju nezaboravno letovanje. Prelepe plaže u turističkim naseljima, Belek na istoku i Kemer na zapadu, kao i ostatak Antalijskog regiona sa impresivnom planinom Taurus u pozadini, uz neizostavne mirise mističnog istoka istovremeno hrane sva čula i čine uživanje vrhunskim. Gastronomska ponuda je priča za sebe, neizbežni Kebab je deo ponude svakog restorana i pravi je greh ne probati ga baš onakvog kakvog ga originalni tvorci prave. Kažu da onaj ko se iz Turske nije vratio bar sa kojim kilogramom više, taj kao da nije nigde ni išao.

Arhitektonske lepote Antalije se neverovatne, i danas su jasno vidljivi tragovi brojnih civilizacija kojima je Antalija bila prolazna stanica i koje su ostavile svoj pečat na današnji izgled grada, neverovatna fuzija arhaičnih objekata sa modernim građevinama u urbanom stilu apsolutno pristaju jedne uz druge i ni najmanje ne narušavaju lepotu i opšti utisak o celokupnom doživljaju grada. U starom delu Antalije nalaze se uske krivudave ulice sa starim kućama koje se naslanjaju na zidine drevne tvrđave, a tek nekoliko stotina metara dalje, kad se zakorači u novi deo grada osećate se kao da ste u jednom trenutku prešli put dug hiljadu godina, okruženi najmodernijim hotelima, diskotekama i ostalim atraktivnim lokalitetima namenjenih što kvalitetnijem provodu.
Uživanje za sva čula

Tekst napisao: Aleksandar Devetak