Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Subotica

Subotica je grad smešten u srce Panonske ravnice koji ima dugu tradiciju i bogato kulturno nasleđe, najsjeverniji je grad u Srbiji, a drugi iza Novog Sada po broju stanovnika u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Smeštena je između slivova dveju velikih reka Dunava i Tise, na međi posne peščare i plodne lesne zaravni.
Subotica se kao značajnije naselje počinje pominjati početkom 13. veka, kada je posle tatarskih pohoda, preživelo stanovništvo sa okolnih imanja i sela dovedeno na strategijski odabran prostor, koje je osmišljeno kao utvrđenje i branik od konstantne navale neprijatelja sa svih strana. Moderan srednjoevropski grad Subotica postaje krajem 19. i početkom 20. veka. Tadašnji bogati građani-zemljoposednici, industrijalci, zanatlije i trgovci bukvalno su se takmičili u izgradnji svog grada sa Budimpeštom i drugim metropolama ovog dela Evrope.

Subotica

Od tvrđave pa do danas, Subotica je izrasla u grad sa sedam kapija, otvoren i prostran, polegnut u ravnici. Postao je svojevrsni centar Bačke i okitio se brojnim vrednim građevinama. Među njima se lepotom i snagom ističe, pre svih, Gradska kuća, remek delo secesijske arhitekture i zanatske umetnosti, jedno od sedam čudesnih zdanja u Srbiji. To je najveća a po mnogima i najlepša građevina Subotice. Podignuta je za dve godine, od 1908. do 1910, ali su vrhunski majstori onog vremena još pune dve godine ukrašavali njene enterijere. Ukrašena je sa bezbroj šara stilizovanog cveta lale. Keramička fontana „Žolnai“ je uz Gradsku kuću postala novi simbol Subotice, i jedna je od nezaobilaznih atrakcija svih posetilaca ovog grada. To je glavno sastajalište i odmorište ljudima i golubovima, a leti oaza svežine, jer na glavnom gradskom trgu snižava temperaturu za nekoliko stepeni tokom sparnih dana.

Szabadka

Nasuprot železničke stanice u Subotici, nalazi se zgrada tzv. „Likovnog susreta“, smeštena u nekadašnju rajhl-palatu izgrađenu 1904. Od početka šezdesetih godina prošlog veka, Rajhl-palata predstavlja mesto gde se održavaju najreprezentativnije izložbe u gradu.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak

Intermezzo: Subotica i Palić

Plan Subotice


View Larger Map