Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci su smešteni u predelu kao stvorenom za odmor i relaksaciju. Mirnoća Vojvodine u Sremskim Karlovcima dobija još više na značaju, jer mesto svakim svojim kvadratnim metrom odiše duhom starih, mnogo sporijih vremena. Kada se iz pravca Novog Sada preko Petrovaradina uđe u Sremske Karlovce, putnici koji prvi put posećuju ovu sremsku lepoticu neminovno stiču osećaj kao da je neko podigao ručnu kočnicu i zaustavio vreme, da bi se u trenutku natenane uživalo.

Sremski Karlovci

U podnožju obronaka Fruške Gore sa jedne i širokog Dunava sa druge strane, Sremski Karlovci su, ako ničim drugim, onda svojim prirodnim okruženjem, jedno od najlepših mesta u Srbiji. Ipak, osim po lepoti ,Sremski Karlovci su kroz istoriju ostali poznati kao veoma bitan duhovno-kulturološki centar države. U samom gradu postoji nekoliko crkava (Saborna crkva, Kapela mira, Rimokatolička,…) kao i čuvena Karlovačka bogoslovija, osnovana još davne 1794. Produhovljenost Sremskih Karlovaca upotpunjuje i 16 fruškogorskih manastira, koji se nalaze u okruženju ovog grada.

Sremski Karlovci

Od znamenitosti koje u Sremskim Karlovcima nipošto ne treba zaobići, svakako treba pomenuti Patrijaršijski dvor, najmonumentalniju građevinu 19. veka u Vojvodini, koja danas predstavlja sedište Episkopa sremskog, čuvenu Karlovačku gimnaziju, najstariju srpsku gimnaziju, osnovanu još 1791. godine, kao i nezbežnu česmu “Četiri lava” – podignutu 1799. godine, u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda.

Bio bi greh govoriti o Sremskim Karlovcima a ne spomenuti čuvene vinske podrume. Ima ih oko tridesetak, a drže ih različite Karlovačke porodice, koje su ih najčešće izgradile u podrumima svojih kuća, sa sve velikim bačvama punim čuvenog „crnjaka“, „rizlinga“, „Bermeta“. U čast vinu i kao svojevrsna proslava kraja sezone branja vinograda, u Sremskim karlovcima se tradicionalno svake godine krajem septembra održava festival vina, poznatiji kao „Grožđenbal“.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci su također veoma poznati po jednom čoveku, uz Vuka Stefanovića Karadžića, najvećem utemeljitelju srpske kulture i jezika, a pre svega književnosti, Branku Radičeviću. Današnja gimnazija u Karlovcima nosi upravo Brankovo ime, on ju je pohađao od 1836. pre nego što se otisnuo u beli svet. Iako gotovo čitav život daleko od kućnog praga, Branko Radičević je svoje Sremske Karlovce, Stražilovo i Frušku goru uvek nosio u srcu, što se jasno vidi i u njegovim najlepšim delima.

Tekst: Aleksandar Devetak
Photo: Miroslav Bronzić

One Response to "Sremski Karlovci"

  1. Milan Posted on 28.06.2010 at 23:30

    Fenomenalno mesto, treba ga posetiti i doziveti!