Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Guča

Guča trumpet festival ili Sabor Dragačevskih trubača u Guči je jedinstven fenomen i događaj u svetu! Originalnost ove manifestacije nikada nije bila sporna, naprotiv, Guča je jedino mesto na svetu gde se truba slavi u ovoj meri i na ovaj način.

Pored Exita, Guča je najveća zabavna i turistička manifestacija u Srbiji a visoko se kotira i u čitavom regionu. Svake godine, početkom avgusta, u ovu malu moravičku varošicu od svega dve hiljade stanovnika slije se bujuca turista i poštovalaca zvuka trube iz čitavog sveta. Za pet dana festivalskog ludila Guča ugosti u proseku oko pola miliona oduševljenih turista (neverovatan ali tačan podatak !). U Guču se dolazi pre svega na veselje i druženje a ovde ćete naći izobilje izvrsne domaće hrane i specijaliteta ukusne tradicionalne srpske kuhinje. Naročit specijalitet ovog kraja je „Svadbarski“ kupus i pečena jagnjetina. Statistike kažu da se ovde, za vreme festivala, popije preko 1.000.000 litara piva i nekoliko tona raznih drugih pića.

Guča

Preko 50 duvačkih orkestara takmiči se za osvajanje nagrade festivala. Pesma i igra se ore po ceo dan i noć širom čitave varošice koja u dane festivala nikada ne spava. Guča je jedno opštenarodno veselje, praznik trube!

Smeštajni kapaciteti i turistička infrastruktura Guče nikako ne zadovoljavaju potrebe ovolikog broja posetilaca ali to ovde nikome ne smeta. Spava se, ako se uopšte i spava, po kampovima, livadama, kolima… Jede se i veseli pod velikim razapetim šatorima a ne pamti se da se ikada iko požalio na sve ovo.

Sabor u Guči

Interesantno je odakle sve ljudi dolaze u Guču i gde se sve pročulo za nju! Naravno, najbrojniji su domaći i turisti iz regiona. Prethodnih godina bila je karakteristična navala Slovenaca u neverovatnom broju a od ove godine, od stranaca su se na prvom mestu našli Hrvati. Strani, znani i neznani jezici čuju se na svakom ćošku. Evropljana je ovde najviše ali pronađe se i po koja grupa Brazilaca, Meksikanaca ili Japanaca zahvaljujući kojima je Guča postala globalni fenomen.

Festival u Guči ima tradiciju dugu 50 godina. Davne 1961 godine grupa mladih entuzijasta rešila je da ovde okupi nekoliko trubačkih orkestara. Ove godine, u porti lokalne crkve, održan je i prvi sabor trubača koji je vremenom prerastao u veliki mešunarodni festival.

2 Responses to "Guča"

  1. ivica Posted on 28.01.2011 at 20:47

    dali neko zna gde je trebalo da se odrzava sabor trubaca pre nego sto se nekom digo i iz inata reko e nemoze nego ce biti u Guci. ?

  2. admin Posted on 28.01.2011 at 23:48

    Gde?!