Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Divčibare

Divčibare se nalaze 38 km jugoistočno od Valjeva, na planini Maljen, leže na 980 metara nadmorske visine, a na njima i postoje četiri rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir. Od Beograda su udaljene oko 120 km, a od Novog Sada oko 180 km. Divčibare imaju blagu i prijatnu klimu, vazdušne mase sa Mediterana na ovom mestu se mešaju sa vazduhom Karpata i Panonske nizije, stoga i ne čudi da u ovom kraju postoji prisustvo joda u vazduhu.

Prosečna temperatura na Divčibarama je oko 18 stepeni, sa toplijom jeseni od proleća. Povoljni klimatski uslovi na Divčibarama omogućavaju lečenje bronhijalne astme, bronhitisa, i pneumonije, tako da ovo mesto osim turističkog slovi i za jedno od najboljih mesta za rehabilitaciju u Srbiji.

Područje Divčibara obiluje mnogobrojnim rečicama, izvorima i potocima koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Najinteresantnija je reka Manastirica sa svojim impresivnim vodopadom visokim oko 20m, koga lokalni meštani zovu Skakalo. Divčibare su čuvene i po nepreglednim livadama sa lepom mekom travom i četinarskim i listopadnim šumama koje ih okružuju. Krajem aprila na Divčibarama se javlja najlepši planinski cvet, narcis, a osim njega veoma su plodne i šumske jagode, kao i divlje maline i kupine.

Na Divčibarama se nalazi veliki broj hotela, odmarališta i konačišta koji nude sve sadržaje potrebne za kvalitetan odmor. Zimi su tu skijaške staze i liftovi za decu i odrasle, dok u letnjem periodu vrhunsku zabavu garantuju otvoreni bazeni, mnogobrojne popularne pešačke staze koje vode kroz šume i visoravni, kao i sportski tereni za tenis, fudbal, košarku i odbojku.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak