Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Bermet, vino sa Titanika

Vino Bermet je nacionalni brend Srbije. Desertno vino posebno neobičnog i originalnog ukusa, ponovnom proizvodnjom i rebrendingom oteto je od zaborava.

Tehnologija pravljenja Bermeta čuvala se u karlovačkim podrumima i porodicama koje su ga proizvodile i prenosila sa kolena na koleno kao strogo čuvana tajna.

Ovo „zaboravljeno“ vino geografski je locirano na područje planine Fruške gore tj. grada Sremski Karlovci i nekoliko fruškogorskih manastira. Ovo retko vino proizvodi se u ograničenim količinama u svega 15.000 do 20.000 boca godišnje a ta činjenica mu daje posebnu vrednost i upečatljivost.
Bremet je svojevremeno bio naročito cenjen na Bečkom dvoru, u Parizu i širom Francuske a nekoliko očuvanih boca pronađeno je i u olupini broda Titanik.

Vino Bermet

Tradicija proizvodnje i originalna receptura rezultirale su vinom posebnog kvaliteta i ukusa. Bermet se pravi isključivo od grožđa iz vinograda sa padina Fruške gore oplemenjeno sa 24 do 26 vrsta aromatičnih travki. Jedna od njih je biljka Pelen koja otvara apetit pa se preporučuje uz čuvene lokalne i specijalitete Vojvođanske kuhinje.

Bermet se pravi tako što se u burad stavlja red grožđa, red aromatičnih travki i tako do vrha kada se naliva prošlogodišnjim vinom. Bure stoji zatvoreno tri meseca…

Proizvodnja vina Bermet jedno vreme bila je zaustavljena ali u novije vreme, Bermetu je vraćen stari sjaj. Uskoro očekuje međunarodni sertifikat kojim će, pored šljivovice, postati zaštićeno nacionalno piće Srbije sa geografskim poreklom.

4 Responses to "Bermet, vino sa Titanika"

 1. […] u podrumima svojih kuća, sa sve velikim bačvama punim čuvenog „crnjaka“, „rizlinga“, „Bermeta“. U čast vinu i kao svojevrsna proslava kraja sezone branja vinograda, u Sremskim karlovcima se […]

 2. diana Posted on 31.12.2010 at 20:14

  da li Bermet moze da se nadje i u Beogradu? (nisam poznavalac vina i brendova) moze odgovor na mail dianastanacev@yahoo.com

 3. Barica Živanović Posted on 25.06.2011 at 09:40

  Jednom sam pila vino Bermet – nezaboravan. Da li Bermet može da se nađe u Beograd i gde tačno ? Molim vas odgovorite nam na baricajordan@ptt.rs
  :kissing:

 4. Vera Posted on 16.03.2013 at 16:56

  Gde moze da se kupi Bermet vino??? U kojim gradovima i u kojim lokacijama?