Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Beli anđeo – manastir Mileševa

Čuvena freska „Beli anđeo“ nalazi se u manastiru Mileševa kod Priboja. „Beli anđeo“ spada među najpoznatija dela freskoslikarstva u Srbiji i ubraja se u velike domete evropskog slikarstva. Ubeležen je u mnoge „Istorije umetnosti“ i smatra se jednim od najlepših dela evropske srednjevekovne umetnosti.

Freska Beli anđeo deo je šire kompozicije „Mironosice na grobu Hristovom“ koja je, usled čestih rekonstrukcija manastira, bila omalterisana i preko nje urađena nova freska. Tako je bilo sve do prve polovine dvadesetog veka kada je malter sa novijom freskom otpao a ispod njega se ukazalo netaknuto lice Belog anđela.

Na fresci je naslikan anđeo obučen u beli hiton kako sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje Hristov prazan grob govoreći „Ne tražite živog među mrtvima“!

Beli anđeo bio je deo snimka koji je 1963. godine prvim satelitskim prenosom video signala odašiljen iz Evrope a emitovan u Americi. Na ovaj način se Evropa predstavila Americi a slika Belog anđela našla se u prvih nekoliko kadrova, Nešto kasnije, ovaj isti signal poslat je u svemir ka eventualnim vanzemaljskim oblicima života.

manastir Mileševa

Manastir Mileševa podigao je srpski kralj Stefan Vladislav Nemanjić, sin Stefana Prvovenčanog, u prvoj polovini trinaestog veka. U manastiru su počivale mošti prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save koje je kralj Stefan Vladislav preneo iz bugarskog grada Trnova sve do 1594. godine kada su ih oteli Turci i splalili u Beogradu, na Vračarskom platou.

Manastir pripada tzv Raškoj školi odnosno stilu gradnje po ugledu na ranije vladarske zadužbine Studenicu i Žiču.

2 Responses to "Beli anđeo – manastir Mileševa"

  1. Jelena Posted on 24.04.2013 at 12:34

    U kom se manastiru nalazi freska treba mi brz odgovor :happy:

  2. admin Posted on 03.05.2013 at 12:29

    Mileševa 🙂