Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

7 sjajnih lokacija za trčanje u Srbiji

Širom Srbije postoje staze za trčanje koje su svakom dostupne, nalaze se u prirodi, samim tim, vaša dnevna aktivnost, koju neretko primenjujemo, protiče u lepšem okruženju i atmosferi.

Pregršt je sportskih disciplina koje na najbolji mogući način povezuju zdravlje i istraživanje prirode i rekraciju, pa zašto ne bismo kroz trčanje otkrivali i nove lokacije u našoj zemlji. Ovog puta predstavljamo 7 sjajnih lokacija za trčanje u Srbiji. Rado ćemo dopunjavati listu kako budemo posetili nove staze, ili ukoliko nam ih vi budete predložili.

Zašto je trčanje u prirodi bolje od teretane?

Kako bi vaše telo bilo zdravo poželjno je da napravite plan treninga koji će vaše telo dovesti do savršenstva, a usput planirajte i svoje lokacije za trening.

Trčanje na traci u teretani je zamorno, nekreatino, a pre svega, nezdravo. Ono što nikako ne bi trebalo da radite je da trčite na podlozi koja se pomera. Mnogo je zdravije za vaše telo i za vaše zglobove kada vi odrećujete tempo trčanja, a ne podloga.

Osim toga, podloga za trčanje u teretani je previše tvrda, a staze za trčanje u prirodi su napravljene precizno prema potrebama našeg tela.

Nije uvek lako uklopiti se da otputujete negde samo zarad treninga, ali potražite u svojoj okolini staze za trčanje i izađite na vazduh. Toliko znamo da možete. Ako ste u Beogradu, ove opcije će biti veoma interesantne za izbor lokacije za trčanje. Ipak, verujemo da će Šapčani i Pančevci takođe biti zadovoljni izborom koji pominjemo.

#1 Tereni sportskog centra Olimp – Beograd

Ovde možete naći specijalne podloge za profesionalne trkače, i tako vaše trkačko iskustvo upotpuniti vrhunskom opremom za trčanje.

Podloga na kojoj se trči mekša je nego trava, i precizno je i detaljno konstruisana kako bi trkači imali najzdraviju podlogu za zglobove.

Profesionalnu stazu za trčanje mogu da koriste i rekreativci, i da uživaju u ovoj specijalizovanoj stazi koje je napravljena od posebnih polimernih materija. Ako s nekog drugog kraja grada planirate put do Olimpa, kako biste otišli na trčanje, informacije o saobraćaju u Beogradu vam mogu biti od pomoći.

Kako doći: Sportski centar Olimp se nalayi u ulici Milana Raki’a, takoreći u samom gradu, ako niste raspoloženi da idete daleko od grada da biste se bavili zdravim aktivnostima. Tereni se nalaze na pola puta od centra ka Mirjevu, tako da je to prava mera šetnje i blizine kuće, ukoliko živite u centru grada.

#2 Kej – Novi Sad

Novi Sad nudi pregršt opcija za trening na otvorenom. Nakon rekonstrukcije Keja, i pravljenja trim staze dužinom Keja, on je postao omiljeno mesto Novosađana, kada je u pitanju trčanje. Osim trčanja, na Keju možete voziti bicikl i rolere, i uživati u prelepoj prirodi u jednom od najvećih gradova Srbije.

Ono što je najvažnije, trim staza čuva zdravlje svih trkača, jer je ona najbolja podloga za naše zglobove. Osim staze koja se pruža skoro celom dužinom, ovde možete naći i otvorene teretane, pa možete odraditi trening koji ste želeli, bez plaćanja članarine u teretani.

Kako doći: Nalazi se uz samu reku Dunav, a najbliže je onima koji žive na Limanima i Podbarima.

#3 Karaula – Zlatibor

Zlatibor ima odlične uslove za trčanje, jer tamo ima dovoljno svežeg vazduha dok trčite i nije previše vruće. Postoji nekoliko šuma u samom centru Zlatibora, kojima je moguće trčati, ali te šume nemaju uređene staze, pa se može desiti da iskrenete zglob na korenje od drveta.

Najbolja trim staza na Zlatiboru postoji na Karauli, gde osim kružne trim staze dužine 700m, postoji i otvorena teretana, gde možete odraditi svoj trening. Uređena staza se nalazi unutar prelepe borove šume, tako da ovde možete stvarno da uživate dok trčite. Prednost sportske rekreacije na Zlatiboru, su brojne mogućnosti za organizacije izleta sa Zlatibora.

Kako doći: Karaula se nalazi posle prvog naselja nakon ulaska na Zlatibor. Na putu su pokazane i smernice za Karaulu, pa je dovoljno samo da pratite strelice i stići ćete na svoje odredište.

#4 Banjička šuma – Beograd

Staza kroz Banjičku šumu ima skoro dva i po kilometra, ali ima i dodatne staze, odnosno, krakove koji se razvijaju kroz šumu.

Podloga je zemljana i posuta je piljevinom kako bi se postigla optimalna čvrstina podloge pogodna za trčanje.

Planira se stavljanje trim staze što će mnogo znaliti svim rekreativcima. Uz stazu su postavljene klupe za odmor, dodatnih sprava nema, ali klupe mogu poslužiti kao sprave za istezanje.

Noću nema osvetljenja, tako da trčanje kroz šumu tada nije preporučljivo. Osvetljen je samo afsaltni deo koji se nalazi na prvih 300 metara staze.

Kako doći: Banjička šuma se nalazi na Voždovcu, kod Bulevara oslobođenja. Kada prolazite njime ne možete da je promašite jer imate veliki natpis na mestu ulaska u šumu, a i videćete ogromno zelenilo u sred grada, pa će vam biti jasno da ste na pravom mestu.

#5 Izletište Zabran – Obrenovac

Izletište Zabran nalazi se na samom ulazu u grad Obrenovac, na veoma zanimljivoj sportskoj lokaciji. U blizini se nalaze i fenomenalni bazeni za koji mnogi kažu da su najbolji u Beogradu i okolini.

Trkačka staza drži putanju od obrenovačkih bazena do ušća Kolubare u Savu. Postoje razne kombinacije podloga za tračanje:

  • Trim staza sa podlogom od šljake dužine oko kilometar i po
  • Betonska staza dužine oko kilometar
  • Staza oko nasipa dužine oko dva kilometra

Trim staza poseduje 16 sprava, a ova staza za trčanje se nalazi nadomak Beograda, u blizini Ade, tako da i Beorađani mogu poveriti kvalitet ove trkačke ponude.

Trčanje noću nije previše preporučljivo jer ne postoji noćno osvetljenje koje bi povećalo osećaj bezbednosti među trkačima. U blizini se nalaze i kuće koje imaju pse u dovrištu, a psi nisu raspoloženi za okolno trčakaranje nepoznatih stranaca u noći.

U svitanje, ovo je jedna od najlepših staza u Srbiji.

Kako doći: Izletište Zabran nalazi se van grada Obrenovca, odnosno pre ulaska u grad, na reci Savi. Reka Sava je krajnja tačka trkačke staze, dok ona počinje bliže gradu, na samom ulazu.

#6 Gradski stadion – Šabac

Posle skoro pola veka na Gradskom stadionu rekonstruisana je atletska staza. Prvi put profesionalna staza – tartan staza došla je i u Šabac

Profesionalni atletičari su godinama unazad morali da idu na treninge u Beograd kako bi imali uslove za rad i najbolja spremanja za takmičenja.

Ovu stazu, takođe, mogu da koriste i rekreativci. Duga je 400 metara, a iz gradskog budžeta je za nju izdvojeno 14 miliona dinara.

Staza je osvetljena za noćno trčanje, što je veoma važna informacija za one koji zbog dnevnih obaveza mogu da treniraju samo noću.

Ova podloga čuva hrskavicu, kolena i kukove, i veoma je zdrava za trčanje u prirodi. Osim staze urađeno je i zaletište za skok u vis i skok u dalj, kao i prostor za bacanje koplja.

Pogledajte koji grad u Turskoj ima najbolje šumske staze za trčanje i obavezno nam pišite gde vi volite da trčite, rado ćemo dopuniti tekst vašim predlozima!

Kako doći: Gradski stadion se nalazi u Cerskoj ulici, prekoputa velikog Trkališta Šabac.

#7 Sportski centar Mladost – Pančevo

Sportski centar je otvoren svakog dana od 05h ujutru do ponoći, tako da možete organizovati vaš trkački dan komotno i fleksibilno prema radnom vremenu.

Staza je dugačka 550 metara i ima samo jednu traku, a širina staze je oko dva metra. Dakle u pitanju je mala staza za trčanje, ali je veoma prijatna za trčanje u prirodi.

Pored staze u sportskom centru postoje sprave i ramovi gde se mogu raditi zgibovi i propadanja. Sprave nisu koncentrisane na jednom mestu već se nalaze na više lokacija u okviru sportskog centra.

Staza je osvetljena i noću, ali osveteljenje sprečavaju guste krošnje, pa tako dolazi do slabog osvetljenja određenih delova staze.

Nažalost, sportski centar nema kabine za presvlačenje, tako da ćete morati da se dovijate na različite načine kako da promenite odeću. Ono što je važno da znate je da na stazi nije dozvoljeno korišćenje patika za trčanje sa kramponima.

Kako doći: Makedonska bb, naselje Nova Misa, 26000 Pančevo.

Оставите одговор