Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Zobnatica

Zobnatica se nalazi u središnjem delu Bačke, udaljena oko 5 kilometara od Bačke Topole.
Turistički kompleks Zobnatica je nekadašnje imanje porodice Terlei gde je čuveni vojvođanski veleposednik Đula Terlei sagradio dvorac.

Dvorac Zobnatica je izgrađen 1882. godine u duhu poznog klasicizma kao spratni reprezentativni objekat za potrebe svoje porodice. Sa bočne strane dvorca nalazi se kula osmatračnica sa koje se vidi gotovo celo imanje.

Dvorac Terlei

Ergela Zobnatica je osnovana znatno ranije, 1750. godine i opstala je sve do danas. Kompleks ergele čine konjušnice, hipodrom, manjež i drugi tereni za jahanje i treninge. Ergela trenutno broji oko 100 grla engleske punokrvne rase, pretežno kobila sa ždrebadima i nekoliko pastuva.

Od turističkih sadržaja u Zobnatici se nalazi hotel smešten u zgradi dvorca, staze za jahanje i šetnju, akumulaciono jezero, na čijoj obali je uređeno kupalište i plaža kao i prateći ugostiteljski objekti. U Zobnatici postoji i mini Zoo vrt na otvorenom u kojem možete videti divlje svinje, srndaće, nojeve i paunove.

ergela kona Zobnatica

Od znamenitosti i turističkih atrakcija ovde se, osim zdanja Zobnatičkog dvorca, nalazi Muzej konjičkog sporta i vetrenjača koja je izgrađena kako bi upotpunila sveprisutan duh starih vremena kada su vetrenjače bile simbol Vojvodine…
Na ulazu na imanje nalazi se statua Jadrana, najčuvenijeg grla iz zobnatičke ergele, koja je izlivena u realnoj veličini. Takođe, ispred zgrade muzeja nalazi se još jedna statua konja. U pitanju je konj Kazanova, još jedan trofejni konj ove ergele.

Gosti Zobnatice mogu da hrane i jašu konje (po hipodromu ili okolini), a za one koji ne žele povišenu dozu adrenalina u ponudi je vožnja i razgledanje fijakerom.

Tekst i fotografije: Miroslav Bronzic

One Response to "Zobnatica"

  1. andjela Posted on 28.10.2011 at 17:25

    konji su jako lepi :biggrin: :biggrin: