Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Sveta Gora Primorska

Iznad doline reke Soče i gradića Skolana uzdiže se Sveta Gora Primorska odakle se pruža veličanstven pogled na dolinu reke Soče i na obe Gorice (Gorizia u Italiji i Nova Gorica u Sloveniji), na Julijske alpe na severu i Jadransko more na jugu a kažu da se za vedrog vremena odavde vidi čak i Benedekta (Venecija).

Međutim, Sveta Gora Primorska nije samo vidikovac, ona je važno hodočasničko odredište a na vrhu se nalazi Bogorodičina crkva.
Svetu Goru Primorsku svakodnevno obilazi veliki broj hodočasnika i putnika namernika, 1992. godine posetio ju je i papa Jovan Pavle II, kao jedini papa koji je udostojio Svetu Goru Primorsku svojim dolaskom.

Interesantno je da u okviru crkvenog kompleksa postoji i Muzej Soške fronte. Naime, 1948. nacionalizovan je deo crkvenog kompleksa gde je otvoren muzej. Nakon propasti komunističkog sistema ova imovina je vraćena u crkveni posed, ali je u njoj i dalje ostao muzej ne samo Soške fronte nego svih stradalih u Drugom svetskom ratu.

Jedan od kurioziteta Svete Gore postojanje kafane-gostionice u crkvenom kompleksu ali ovo nije tekovina komunizma već tradicija duga 400 godina.