Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Lipica, ergela konja Lipicanera

Lipica je mesto u Sloveniji, u blizini primorja i Italijanske granice, gde se uzgajaju i odakle potiču, u svetu čuveni konji Lipicaneri.
Kobilarna Lipica je ergela konja osnovana 1580. godine dovođenjem najboljih konja iz Španije i Palestine ali i neka čuvena grla kao što je slavni pastuv Kordova ili konji dovedeni iz Nemačke i Danske kraljevske konjušnice Frederiksborg.

U lipici se neguje pet rasnih linija a to su Pluto (Pluto), Napolitano (Neapolitano), Konverzano (Conversano), Maestozo (Maestoso) i Fejvori (Favory).
Slovenija je u svetu čuvena po ovoj rasi konja, čak i u negativnom posprdnom kontekstu „Bečki konjušari“. Naime, U lipici su uzgajani konji za bečku carsku konjušnicu… Čak je i jedan od predloga za novu državnu zastavu (zbog prevelike sličnosti sa Slovačkom zastavom) uključivao profil konja Lipicanera a sa Austrijom se vodi žustra rasprava o poreklu i pripadnosti ove rase.

lipica

Neverovatna je činjenica da su mali koni, ždrebci, po roženju potpuno crni li čak zeleni a kad odrastu postaju potpuno beli što ih, pored građe, čini naročito atraktivnim.

Lipica je prelepa zelena oaza sa razvijenim turizmom, smeštajnim kapacitetima i zabavnim sadržajima. Pored škole jahanja, ovde postoje teniski i golf tereni koji su naročita atrakcija.
U blizini Lipice nalazi se i park prirode Škocjanske jame.
2008. godine Lipicu je posetila i Engleska kraljica Elizabeta II.

2 Responses to "Lipica, ergela konja Lipicanera"

  1. milica Posted on 17.01.2012 at 22:52

    lipicaneri su divni. prosto znam. beli kao sneg. to znam jer jasem lipicanere vec sedam meseci. jedna stara izreka kaze lipicaner je kao tamburica. ko god da jase plemenitog lipicanera zna na sta mislim! :wub:

  2. admin Posted on 19.01.2012 at 18:04

    Gde ima tako lepih Lipicanera? Da znamo…