Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Bled

Svojom gotovo nestvarnom, prirodnom lepotom, gradić Bled je zajedno sa istoimenim jezerom, smešten u podnožju najlepših delova Alpa, i osim svojom osvežavajućom klimom koja je takva preko cele godine, bogat je i izvorima termalne vode, koja se u medicinskim tretmanima koristi za lečenje reume, migrene, lošeg krvotoka, nesanice. Bled je smešten na svega par kilometara južno od Austrijske granice i 50 kilometara severozapadno od Ljubljane. Slika bledskog jezera je, bez preuveličavanja, bajkovita. Refleksija Alpa na površini jezera kao da je preslikana sa neke umetničke slike i nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Bled svojom lepotom, bez razlike privlači različite goste, poslovne ljude, umetnike, sportiste, istraživače, avanturiste, stare i mlade iz celoga sveta, koji se nakon prve posete Bledu, po pravilu vraćaju ponovo i ponovo.

Termalni izvori, čija voda otiče direktno u bazene lokalnih hotela visoke kvalitete, u proseku ima temperaturu od 23 do 28 °C preko cele godine, što je čini idealnom za kupanje i rehabilitacione tretmane. Analizu ovih termalnih voda radili su vrhunski svetski stručnjaci iz te oblasti i ocenili je sertifikatima o visokom kvalitetu. Jedinstven je osećaj u najjačim zimskim danima gledati decu kako se kližu po površini zamrznutog jezera ili na snežne vrhove sa Alpa, dok se vi, odeveni samo u gaće ili kostim, kupate u bazenu sa toplom termalnom vodom.

Hotel Jadran Bled

Klima na Bledu i okolini je u većem delu godine umereno topla i prijatna, što je atipično za ovo podneblje, s obzirom da se nalazi u planinskom delu Slovenije. Sezona kupanja je ovde najduža u poređenju sa ostalim planinskim odmaralištima.

strokovna škola turizam Bled

To je zasluga Julijanskih Alpa i planine Karavanke koji okružuju Bledsko jezero i na taj način ga štite od priliva hladnog talasa sa severa Alpa, a opet propuštaju dovoljno svežeg vazduha, taman toliko da svakom posetiocu Bleda u istom momentu stvara jednak osećaj i zime i leta.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak
Fotografije: Slađana Maksimović

One Response to "Bled"

  1. jovo -čačak srbija Posted on 23.08.2011 at 17:29

    NEMAM KOMENTAR VEĆSVE POHVALE ZA BLED I BLEDSKO JEZERO.IMAM VELIKU ŽELJU DA MI ORGANIZUJETE SAMOSTALNU IZLOŽBU SLIKA KOD VAS U GALERIJI ILI VAŠEM HOTELU ZA IDUĆU 2012 GOD.SVE SLIKE MOŽETE VIDETI NA – FEJSBUKU- A MOJU BIOGRAFIJU NA MOJE IME I PREZIME.SRDAČNO VAS POZDRAVLJAM ,I PIŠITE MI HVALA..