Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Tršić

Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao i zato mi se čini da na svetu nema lepše zemlje od Srbije ni lepšeg mesta od Tršića.
Vuk Stefanović Karadžić

Tršić je selo u kom je rođen Vuk Stefanović Karadžić, čuveni reformator srpskog jezika i pravopisa. Zahvaljujući njemu, Tršić je postao muzej na otvorenom – etno selo kakvih je malo na ovim prostorima.

Tršić je udaljen 7 km. od Loznice. To je selo dinarskog tipa iz 19. veka. Smešteno u jugozapadnom delu Jadra na brežuljkastom terenu kroz koji protiče bistra voda Žeravija.

Tršić

Selo je u potpunosti autentično sa zgradama i objektima iz 19. veka. Neke su sačuvane i konzervisane, neke su izgrađene ali u potpuno autentičnom stilu da ne remete sklad, naprotiv, uopotpunjuju ambijent. Neke građevine su čak prenesene sa drugih lokacija i ponovo montirane u Tršiću. U pitanju su porodične kuće brvnare, ambari, vajati, magaze, mlekari, vodenice…
Najčuveniji među ovim objektima je Vukova rodna kuća koja je takođe rekonstruisana u autentičnom stilu na ostacima ranije srušene kuće. To je dvodelna brvnara, jednim delom iznad podruma, krova je strm pokriven šindrom. Jedan deo objekta čine „kuća“ i soba, a drugi vajat, kačara i koš za kukuruz. „Kuća“ je odeljenje sa otvorenim ognjištem, pokućstvom i posuđem, karakterističnim za kuće iz 19. veka. U sobi se nalazi skroman nameštaj, slavska ikona i gusle.. U kući je jedino ognjište iz perioda Vukovog detinjstva.

Vuk Stefanović Karadžić

U Tršiću je izgrađen i amfiteatar sa pozornicom gde se održavaju manifestacije „Vukov sabor“ i „đački Vukov sabor“.
Uređenom pešačkom stazom, Tršić je povezan sa manastirom Tronošom. Baš ovim putem Vuk je svakog dana išao na školovanje u manastir Tronoša. Jednom je Vuk zapisao “Kada sam ja bio dečak, ni u sto sela nije bilo nijedne škole, nego ko je hteo da nauči da čita i da piše, išao je u manastir”.

2 Responses to "Tršić"

  1. Jelena Posted on 31.05.2010 at 19:29

    Ja sam bila u Trsicu lepo je tamo i u tronosi sam bila i tamo je lepo. 🙂

  2. ivona Posted on 06.11.2012 at 17:09

    volela bih da napisete kako je vuk provodio vreme pored ženavije recica koja protice kroz trsic! :angel: :biggrin: :w00t: :whistle: