Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Transilvanija – postojbina grofa Drakule

Transilvanija se nalazi u središtu Rumunije, i proteže se na preko 60.000 km2.. Ova regija je etnički najgušće naseljena oblast naših istočnih suseda. Osim Rumuna, najbrojniji su Mađari i Sasi, ali i mnogobrojne nacionalne manjine. Transilvanija je zatvorena gorskim lancima Karpata sa jedne a Transilvanskim alpama i Bihorom sa druge strane. Takvo okruženje je bilo idealan prostor za sve izbeglice koje su kroz vekove iz raznoraznih razloga tražile utočište.

dvorac Peleš

Osim što je zbog svoga plodnog tla u ovom delu Rumunije veoma razvijena poljoprivreda, pre svega stočarstvo i ratarstvo, Transilvanija je zahvaljujući irskom piscu Bramu Stokeru postala jedna od najintersantnijih turističkih destinacija u ovom delu Evrope. Naime, napisavši još davne 1897. roman inspirisan neobičnim životom vlaškog vojvode Vlada Cepeša, poznatijeg kao Vlad Drakula, ovaj irski književnik je otvorio Pandorinu kutiju i svet zauvek zaintrigirao za postojbinu grofa Drakule. Danas su veoma popularne „Drakula ture“, koju gotovo svaka turistička agencija ima u svojoj ponudi.

manastir Sinaja

Transilvanijska avantura počinje u Sigišoaru, najočuvanijem srednjovekovnom gradu u Rumuniji, u kome je, 1431. godine, rođen Vlad Cepeš. Tom prilikom se između ostalog može videti i prostorija za mučenje gde je ovaj surovi vladar godinama svoje uhvaćene neprijatelje najizopačenijim metodama mučio do iznemoglosti i naposletku ih nabijao na kolac. Sledeće odredište je velelpni gotski zamak Bran, u kome je Cepeš bio zatočen i konačno preminuo. Do puta ka grobu Vlada Drakule, neizbežne su stanice, manastir Sinaj sagrađen u 17. veku i dvorac Peleš, jedan od najlepših evropskih dvoraca, i nekadašnja letnja rezidencija prvog rumunskog kraljevskog para, Karola i Elizabete. Ostatak ture prelazi se brodom, sve do ostrva na jezeru Snagov, na kome je podignut istoimeni manastir, stiže se na cilj. Na grob gordog vladara koji zbog svog surovog načina vladavine verovatno ni sam nije bio svestan kako će nekoliko vekova kasnije uz svoju rodnu Transilvaniju zauvek pripojiti osećaj mističnog.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak

One Response to "Transilvanija – postojbina grofa Drakule"

 1. Sladjana Maksimovic Posted on 21.06.2010 at 21:11

  Bistrica-transilvanski gradić u koji je irski pisac Bram Stoker smestio deo radnje svog romana „Drakula“.
  Sigišoara-za videti: Istorijski muzej i soba za mučenje,staro gradsko jezgro-nalazi se na listi svetske kulturne baštine UNESKO-a.
  Sinaja (Sinaia) mondensko mesto i poznati zimski centar u Južnim Karpatima.
  Dvorac Pelišor-bio rezidencija Ferdinanda i Marije.
  Dvorac Peleš-nekadašnja letnja rezidencija prvog rumunskog kraljevskog para, Karola i Elizabete(što je i navedeno u prethodnom tekstu).
  Zamak Bran-bio rezidencija Ferdinanda i Marije,drugog rumunskog kraljevskog para-roditelja Marije,kraljice Jugoslavije.