Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Vrelo Bune, Blagaj

Vrelo Bune nalazi se nedaleko od grada Blagaja (7 km od Mostara) u Hercegovini.

Reč je o prirodnoj turističkoj atrakciji i lokalitetu koji, pored Međugorja, spada u najposećenije turističke lokalitete u Bosni i Hercegovini.

Vrelo tj. izvor reke Bune je jedno od najvećih vrela u Evropi. U jednoj sekundi izvor daje 30 metara kubnih vode!

Naročito je interesantno mesto na kom voda izvire, iz dubine pećine u visokoj klisuri u podnožju brda Hum… jednostavno, neponovljiv prizor i doživljaj!

Izvor se nalazi na 64 metra nadmorske visine a tok reke je dug ukupno 9 km kada se uliva u Neretvu.

Pored samog izvorišta i pećine nalazi se Tekija, građevina sagrađena u starom Balkanskom stilu. Uklopljena u ambijent i okruženje tako da stvara utisak neodvojivosti čitavog kompleksa od okoline. Godina izgradnje Tekije nije poznata ali se zna da su je izgradili derviši, pripadbnici Baktašijskog reda a njen najčuveniji ktitor bio je čuveni Ačik paša čiji se grob (mezar) nalazi u tubetu u samom kompleksu tekije.

blagaj

Posebnu atrakciju predstavlja plovidba čamcem unutar izvorske pećine a za avanturiste poseban doživljaj predstavlja penjanje strmom i krivudavom stazom do zidina Stjepan grada sa kojih puca veličanstven panoramski pogled na celu dolinu.

Postanak Blagaja spominje se prvi put u X veku u spisima Vizantijskog cara Konstantina Porfirogeneta a reč je o dva grada (tvrđave) Hum i Bona smeštene na istoimenom brdu Hum ispod kojeg potiče istoimena reka Bona (Buna). Ova dva grada su, sasvim verovatno, tvrđava Blagaj tzv. Stjepan grad i rimska osmatračnica tzv. Mali grad. Čitava ova oblast kasnije je nazvana Humskom zemljom ili Zahumljem. Ispod tvrđave nalaze se ostaci  nekadašnjeg dvora Bišče u kojem je stolovao Bosanski kralj Tvrtko I. Takođe, ovde je stolovao i čuveni Herceg Stjepan Vukčić Kosača (osnivač Herceg Novog) koji je doveo zemlju do vrhunca političke i ekonomske moći razvojem trgovine, rudarstva i zanatstva.

A photo posted by Matthew Higgins (@witterisms) on

Postoji i jedna misterija koju Istorija još uvek nije odgonetnula a odnosi se na Herceg Stjepanovu titulu Herceg (Vojvoda). Predpostavlja se da ju je dodelio sam sebi i da je cela regija kasnije prozvana po njemu – Hercegovina!

Druga legenda koja se odnosi na blago Herceg Stjepana koje je navodno negde zakopao… tako je i grad dobio ime po blagu Herceg Stjepana –Blagaj.

kula Blagaj

Postoji još dosta legendi vezanih za ovo tle i lokalitet Vrelo Bune kao što su ona o tajnom prolazu kojim je Herceg odlazio do pećine, pećinskom vilama i sl.

A photo posted by @boss_to_be on

Ukoliko krenete tragom ovih legendi imaćete nezaboravno putovanje kakvo zasigurno niste očekivali od ovog mesta.

Ako vas put nanese Hercegovinom ili u Mostar, nemojte zaobići Blagaj i Vrelo Bune.