Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Veleško jezero

Veleško jezero, koje je u Makedoniji još poznato pod nazivom „Mladost“ veštački je rezervoar, koji se nalazi severno od grada Velesa, na zemljištu koje se nalazi u vlasništvu Republike Makedonije. Automobilom se do jezera stiže lokalnim putem iz pravca Velesa, koji prolazi pored velike brane sve do same obale. Okruženje jezera je uređeno po najsavremenijim standardima, odnedavno uz jezero su otvoreni moderni moteli koji pružaju sve ugostiteljsko-rekreativne sadržaje koji su interesantni posetiocima Veleškog jezera.

Veleško jezero je u poređenju sa Ohridskim i Dojranskim, veoma malo, a ipak sasvim dovoljno veliko da celoj porodici, a pre svega deci pruži užitak i zabavu. Voda nije previše duboka i idealna je za kupanje u vrelim letnjim mesecima. Domaćini poseban akcenat stavljaju na domaću kuhinju, sa menijem koji ugađa svačijim gurmanskim ukusima. Sa ponosom se ističe ajvar kao jedna od istinski domaćih delicija sa neizbežnom rashlađenom lubenicom, koja kao dezert u letnjim danima leže poput melema na ljutu ranu.

Plaže oko jezera su maksimalno čiste, a staze za šetnju od jezera vode duboko u obližnje pošumljene delove, temperatura je ovde znatno niža zbog gotovo minimalnog protoka sunčane svetlosti kroz gusto lisnato drveće i idealno je mesto za duge šetnje u popodnevne sate bez mnogo prolivenog znoja. Po komentarima dosadašnjih posetilaca Veleškog jezera, radi se o još neotkrivenom, a zaista kvalitetnom odmaralištu, sa izvanrednom ponudom, na prelepoj lokaciji, a sve to priuštljivo baš za svačiji džep.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak