Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Reka Una

Jednom je neko rekao: „Blago zemlji kojoj su granice Una i Drina“!

Una je reka koja većim delom svog toka razdvaja Bosnu i Hrvatsku. Ime reke Une nastalo je od latinske riječi una – jedna, jedina.

Una izvire u Lici u dolini između planina Plješevice i Stražbenice na nadmorskoj visini od oko 450 metara a uliva se u Savu u blizini Jasenovca u koju ulije gotovo 8 milijardi kubnih metara vode godišnje! Ukupna dužina toka iznosi oko 212 kilometara.

Izvor reke Une neodoljivo podseća na malo jezero zelenkasto modre boje oko kojeg su naslagane velike krečnjačke stene. Veoma hladna izvorska voda izbija ogromnom snagom iz podzemlja i stvara snažne virove. Već nakon 20-tak metara od izvorišta nalazi se prvi vodopad.

Una u svom gornjem toku ima naglašene osobine planinske reke a voda u gornjem toku, sve do Martinbroda ima prvu kategoriju kvaliteta. Odavde pa nadalje voda je II kategorije kvaliteta.

una-strbacki-buk

Prvi veliki vodopad nalazi se kod Martin broda, mesta smeštenog na dnu kanjona na ušću reke Unac u Unu. Upravo ovde se nalazi mesto gde je Una najlepša i gde su prizori gotovo neverovatni. Sedra je stvorila vodopad visok 55 metara te mnoštvo brzaka, kanala i ostrvaca.

Već tradicionalno, ovde se održava Unska regata (međunarodna turistička kajak regata) a Martin brod je širom Evrope čuven po raftingu, sportu kojem pogoduje nemiran i nestašan vodeni tok.
Ovde, u neposrednoj blizini se nalazi prelepi pravoslavni manastir Rmanj i Milančeva kula koja datira iz doba rimljana.

Rafting unom

Drugi veliki vodopad je Štrbački Buk koji se nalazi na Hrvatskoj strani, u neposrednoj bilizini državne granice. Štrbački Buk čini nekoliko vodopada koji čine jednu celinu. Najveći je visok približno 25 metara. Ovde se voda velikom silom obrušava niz stenovitu podlogu i razbijajući se o stene stvarajući penu i vodenu izmaglicu u kojoj se za sunčanih perioda obrazuje duga.
I na ovom terenu je Rafting vodeća sportska disciplina a Una je po raftingu postala poznata širom Evrope.

U vodama Une živi 28 različitih vrsta riba od kojih neke dostižu težinu preko 30 kilograma. Pored reke raste i gotovo dve stotine različitih vrsta biljaka od kojih je jedna retka biljka Campanila Unensis u narodu čuvena kao „Unska zvončica“.

2 Responses to "Reka Una"

  1. Una Posted on 16.02.2013 at 17:42

    Volim svoje ime,ne bih ga menjala. :biggrin: :happy: :heart:

  2. Una Posted on 16.02.2013 at 17:42

    Volim * :happy: 😆 🙂 :tongue: 😉