Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Prespansko jezero

Prespansko jezero čine zapravo dva jezera, Veliko i Malo i ona predstavljaju prirodnu granicu između Albanije, Grčke i Makedonije. Radi se o divljoj i nedirnutoj planinskoj zoni, karakterističnoj po velikim emigracijama.
U regiji Mala Prespa u Albaniji, postoji devet naselja u kojima živi oko pet hiljada ljudi, od kojih se neki izjašnjavaju kao Bugari, a drugi kao Makedonci. Sela imaju dvostruke nazive: Gorna Gorica/Gorica madh, Dolna Gorica/Gorica Vogel, itd. Mala Prespa (na albanskom Liqenas) je rezervat u kome žive pelikani, guske i ribe. Priroda je očuvana i ne grade se hoteli. Putevi su ovde lošiji nego u komšijskoj Grčkoj, ali napredak je ipak jasno vidljiv. U skoro svakom mestu na obali danas se nalaze mali hoteli. Ovdašnji planinski teren nije jako plodan i teško je zadovoljiti sve životne potrebe, tako da bi od dodatnog razvoja turizma u ovom kraju Albanije svi imali višestruke koristi.

Prespansko jezero

Preko puta Pusteca nalazi se ostrvo Mali grad i na njemu crkva „Sveta Bogorodica“ iz 15. veka, zaštićena je kao važan kulturni objekat. Mesto Glubočani ima oko stotinjak stanovnika i četrdeset kuća. U blizini jezera je izgrađen hotel „Vasila“, gde noćenje košta osam evra. U obližnjem selu Dolna Gorica, uz obale jezera lovi se riba na veliko. Ovde živi oko tri stotine ljudi i nedavno su otvorena dva hotela. Krajem septembra, u vreme žetve, dvorišta i kuće su pune tek obranog grožđa od koga se pravi vino i rakija. Iako još relativno nerazvijen, kraj Prespanskog jezera istinski ima veliki potencijal, to je tipičan primer seoskog turizma u Albaniji, ali, zbog svojih prirodnih lepota, sa odličnim predispozicijama da uskoro postane jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija ovog dela Balkana.

Author Miroslav Bronzić