Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Dojransko jezero

Dojransko jezero je najmanje tektonsko jezero u Makedoniji. Smešteno je na jugoistoku Makedonije, sa površinom od 43,1 km². Zapadni deo jezera pripada Makedoniji a istočni, Grčkoj.
Nivo jezera nalazi se na nadmorskoj visini od 148 metara. To je plitko jezero, sa najvećom dubinom od oko 10 m. Dojransko jezero je poznato kao raj za zaljubljenike u ribolov (one sa dozvolom, naravno), tako da se tamo često održavaju državna i međunarodna takmičenja u ovom sportu.

Pored prirodne lepote jezera i šume koja ga okružuje, ovaj deo Makedonije je zbog svoje tople klime izuzetno plodan za rast tropskog voća kao i egzotičnih biljaka i drveća, iz tog razloga postoji priličan broj botaničkih bašti koje su kao interesantna lokacija privlačne i turistima koji svoj odmor provode na Dojranskom jezeru.
Zanimljiva je i priča kako je nastalo ime ovog jezera, a koje će vam bez sumnje već iz prve ruke ponoviti i neki od lokalnih meštana, ukoliko vas put nekad odnese na ovo mesto. Na mestu gde se danas nalazi Dojransko jezero prostirala se nekada široka dolina sa bogatim pašnjacima i raznovrsnim vrtovima. Prema legendi, tu je odjednom nastao izvor. Na proplanku koji gleda na dolinu živela je devojka po imenu Dojrana. Ona je bila prelepa i u nju su bili zaljubljeni mnogi mladići, ali na njenu nesreću i turski vojskovođa – veliki Kaimakan. Lepa Dojrana nije mogla ni da zamisli da bude turska nevesta. No Kaimakan nije odustajao tako lako. Pratio je svaki njen korak. Dojrana se našla u beznadežnoj poziciji, i konačno se odlučila na najtragičniji potez, da ne bi pala u Kaimakanove ruke, sama se bacili u novonastali izvor. Voda je prihvatila njeno nevino telo i iz žalosti poplavilo celu dolinu i stvorilo današnje jezero, koje nosi njeno ime.

Tekst napisao: Aleksandar Devetak