Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Nacionalni park Theth

Za dolinu Thethi kažu da je najlepša u Albanskim alpima. U isto vreme je i pitoma i divlja. Impresioniraće vas mir i spokoj koji ovde vladaju, autentičan ambijent i dobri domaćini.

U istoimenom selu Thethi sve deluje nestvarno i bajkovito: planinske kućice vrlo originanog izgleda i graditeljskog stila, kula sagrađena na steni stara preko 300 godina, vodopad visok preko 30 metara, kanjon, crkva, stara vodenica…

Zimi, za vreme dubokih snegova koji se ovde zadržavaju oko pola godine, Thethi je bukvalno odsečena od ostatka sveta a put se čisti tek početkom meseca maja. Lokalno stanovništvo prepušteno je milosti i nemilosti vremenskih uslova, no, i pored toga, kažu da su zadovoljni i srećni što imaju priliku da žive opuštenim i zdravim životom. Čuveni su kao ljubazni i gostoljubivi domaćini.
Zbog svega ovoga, u poslednjih nekoliko godina turističke agencije širom evrope uvrstile su je u svoje kataloge i tako je ovaj kraj postao hit destinacija.

Dolina i Nacionalni park Thethi smešten je u Dinarskim alpima odnosno na Prokletijama. Od Skadra je udaljen oko 70 km. Zahvata površinu od 2630 hektara. Nacionalni park gravitira oko istoimene reke bogate pastrmkom. Flora je ovde izuzetno bujna a dominiraju stare hrastovie, bukove i grabove šume. Životinjski svet je takođe raznovrstan, predstavlja stanište nekoliko vrsta retkih divljih životinja.

Dolazak u Nacionalni park Thethi znači apsolutno oslobađanje od nagomilanog stresa i potpuno uživanje u rajskoj lepoti i prirodi. Turizam je razvijen ali isključivo kao ruralni i porodični. Jednom rečenicom opisan: Theth je oaza mira i spokoja. Uživajte!