Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Nacionalni park Mljet

Mljet spada među najveća i najzanimljivija ostrva dubrovačkog primorja. Obuhvata više od 98 kvadratnih kilometara površine od koje je više od dve trećine prekriveno gustim borovim šumama, grmovima mediteranske makije, niskim hrastom (dubom), maslinicima i vinogradima. Zbog svoje lepote i bujne vegetacije jedan njegov deo je proglašen nacionalnim parkom. Tu su čudesna jezera – Veliko i Malo – povezana kanalom s morem. U sredini Velikog jezera nalazi se ostrvo na kojem su benediktinci podigli samostan i crkvu.

Veliko polje od davnina zovu Babinim poljem, zato što je u prastara vremena, kako kazuje legenda, otokom vladala neka baba. To narodno predanje najverovatnijeje vezano za nimfu Kalipso koja je, opet, po helenskoj mitolologiji, živela u pećini na ostrvu Ogigiji kako se u antičko doba zvao Mljet. Pećina još uviek postoji a zove se Galičnjak. Legenda kazuje da je tu na šumovitim plažama Mljeta, u zagrljaju nimfe Kalipso, sedam godina za svog lutanja proveo Homerov junak, lukavi Ahajac i itački kralj Odisej.

Mnogo kasnije rimski car Septimije Sever je kaznio izgnanstvom na Melitu, kako se tada zvalo ostrvo, patricija i pesnika Agesilausa. Pesnik je živeo na Velikom jezeru, gde su kasnije, u 11. veku benediktinci podigli samostan. Kraj njega se uzdiže romanska crkva posvećena „Gospi od jezera“.
Prošlost je svuda prisutna pa i u Polača, mestu gde među vinogradima i maslinicima počivaju zidine jednog od najstarijih rimskih spomenika na Jadranu, ruševine kasnorimske palače „Agezilaja“ iz V veka, čiji se ostaci zidova, visoki i do 15 metara, nalaze u slikovitoj luci zaštićenoj od vetrova i drugih nepogoda – smatraju se spomenicima od naročitog značaja za domaću i svjetsku istoriju.
Ostrvo Mljet naseljeno je još u ilirsko doba, pripadao je Rimljanima, kasnije Neretljanskim, a zatim humskim knezovima, pa vladarima iz porodice Nemanjića. U sastav Dubrovačke Republike ušao je još 1346. godine.

Napisao: Miroslav Bronzić