Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka je čuven je po velikom broju vodopada, jezera i rečnih pećina. Vodopadi reke Krke su glavna atrakcija. Ima ih ukupno sedam i pružaju se duž čitave reke.
Najčuveniji su: Skradinski buk i Roški vodopad (Roški slap).
Takođe su impresivni i i moćni vodopadi koje ovde zovu: Manojlovački slap, slap Rošnjak i Miljacka slap a nalaze se u veličanstvenom kanjonu. Duž toka reke Krke nalazi se i stotinak špilja i pećina što ovu rečnu lepoticu čini još privlačnijom i uzbudljivijom.
Na Krki se nalazi i druga najstarija hidricentrala na svetu, svega tri dana mlađa od one na Nijagarinim vodopadima.

Tok reke je izuzetno dnamičan i raznolik. Počev od izvorišta pa sve do ušća smenjuju se potpuno različiti pejzaži: kanjon,klisure, kotline, rečna jezera, vodopadi… Naročito su slikovite atraktivne vodenice (tzv. Mlinice) na Krki koje su služile za mlevenje kukuruza i žita.

Posebnu kulturnu i versku dimenziju ovom prostoru daju pravoslavni Manastir Krka i franjevački samostan Visovac. Visovac je naročito slikovit prizor it razloga što se nalazi na malenom ostrvu usred rečnog jezera. Samostan Visovac, iz 15. veka, čuva vrednu riznicu koja predstavlja kulturno blago.

Manastir Krka je osnovan 1345. godine. Osnovala ga je srpska princeza Jalena, sestra cara Dušana a žena hrvatskog kneza Mladena drugog Šubića. Manastir Krka je dugo vremena bio najznačajniji duhovni i kulturni centar pravoslavlja u Dalmaciji.

A photo posted by @vesnalapcic on

Reka Krka izvire nedaleko od Knina a uliva se u Jadransko more kod Šibenika. Ukupan pad reke od izvora do ušća iznosi 242 metra. Krka je proglašena za nacionalni park 1985.godine i sedmi je po redu nacionalni park u Hrvatskoj.

Pored manastira i samostana, od kulturno-istorijskih znamaenitosti ovde se nalaze i antički grad Burnum kao i srednjevekovna utvrđenja: Nečven grad, Trošen grad, Bogičin grad i dr.

A video posted by @visitcrikvenica on

U turističkom smislu naročito su popularne organizovane ture koje kreću sa primorja. Vožnjom brodićem rečnim koritom uzvodno od Jadranske obale doći ćete do najčuvenijeg od svih vodopada Krke – Skradinski buk. Usput ćete videti mnoge lepote i znamenitosti. Ove ture su izuzetno popularne i sigurno se nećete pokajati ako se odlučite za neku od njih. Na žalost, Krka, nadalje nije plovna, ali ako ste avanturista, krenite u sopstvenoj režiji ili potrašite neku drugačiju organizaciju.

Naročito je popularno splavarenje Krkom koje se u toku turističke sezone organizuje svakodnevno.

Ukoliko letujete u Šibeniku i okolini, ne propustite priliku da odete na izlet ili avanturu na Krku.

3 Responses to "Nacionalni park Krka"

 1. […] – planinski prostor sa zavalom Plavno i plodnim poljima, Kninsko Kosovo i Petrovo polje kao i kanjon reka Krke i Čikole. Za turiste koji svojim automobilom planiraju posetu Šibeniku, put će biti sve samo ne […]

 2. joejoe Posted on 10.02.2012 at 12:01

  Reka Krka izvire nedaleko od Knina a uliva se u Jadransko more kod Omiša. Ukupan pad reke od izvora do ušća iznosi 242 metra. Krka je proglašena za nacionalni park 1985.godine i sedmi je po redu nacionalni park u Hrvatskoj.

  neće biti da se Krka uliva kod Omiša nego će biti kod Šibenika

 3. admin Posted on 15.02.2012 at 13:49

  Valja nam se onda pozabaviti ispravkama članka 🙂
  Hvala na upozorenju!
  Potrudićemo da što pre izvršimo korekcije.