Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Postojnska jama

Postojnska jama je jedna od najvećih i najlepših pećina (jama) u Evropi. Nalazi se u blizini mesta Postojna u Sloveniji, To je sistem podzemnih hodnika, rovova, galerija i dvorana dug preko 20 kilometara.
Postojnsku jamu do sada je videlo neverovatnih 31 milion posetilaca što je čini najposećenijom turističkom pećinom u Evropi.
Otkrivena je davne 1818 godine kada ju je slučajno pronašao jedan meštanin. Već sledeće godine Postojnska jama primila je prve posetioce – turiste. 1872. godine u jamu su položene železničke šine a 1884. godine osvetljenje bakljama i petrolejkama zamenjeno je električnim. Postojnska jama je i danas jedina pećina na svetu u čije razgledanje odlazite vozom.
Veličanstvo Postojnske jame izaziva strahopoštovanje i divljenje prema onome što su priroda sagradila milionima godina unazad. Ne možete a da ne pomislite da je ovolika lepota nastala „sama od sebe“…

Postojna

„Rov starih potpisa“ svedoči da je Postojnska jama bila je poznata i u srednjem veku. Najstariji potpis datira iz 1213. godine.
Pećinski sistem Postojne stvorila je reka ponornica Pivka, koja kod ulaza ponire u pećinu a zatim se ponovo pojavljuje u Otoškoj i Crnoj pećini, kao i u Pivka jami.
Nakon dva kilometra uzbudljive vožnje pećinskim vozom sa otvorenim vagonima, stiže se do Velike Gore koja je ujedno i najviša tačku obilaska. Velika Gora ima veličanstven svod dug 300 metara. Ukrašena je mnoštvom najrazličitijeg pećinskog nakita stalaktita, stalagmita, draperija, stubova, saliva…). Odavde se preko Ruskog mosta (ime nosi po ruskim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata koji su ga izgradili) dolazi do Lepih jama. Kanal Lepe jame dugačak je oko 500 metara. Nadalje se redom nastavljaju Bela i Crvena dvorana, Zimska dvorana Špageti dvorana (sa bezbroj kalcitnih cevčica koje podsećaju na špagete)…
1922. godine probijen je tunel između Postojnske i Crne jame, a kasnije između Crne i Pivka jame te je tako povezan skoro čitav sistem postojnskih jama.
Ovaj tunel su 1944. godine iskoristili partizani kako bi nemcima zapalili skladišre benzina koje je bilo u pećini. Ujedno, ovo je i najveća katastrofa koja je ikada zadesila pećinu. Eksplozija je uništila veliki deo pećine i pećinskog nakita a vatra je bez prestanka gorela sedam dana…

Podjednako kao i nakit, zanimljiv je podzemni svet pećine. Pećina krije mnoštvo endema a najčuveniji je „mladunče zmaja“ odnosno čovečja ribica koju ne možete videti u prirodnom okruženju već u veštačkom bazenu koji se nalazi u jednoj od dvorana Postojnske pećine.

Čovečja ribica

Simbol pećine je veličanstveni stalagmit „Dijamant“ koji je specifičan kako po svojoj veličini tako i po blještavoj belini kojom „obasjava“ čitavu dvoranu. U pećini ćete videti još mnoštvo „izvajanih“ figura kao što su „krivi toranj“, kokoška sa pilićima i mnogi drugi…
Obilazak Postojnske jame završava se na mestu, koje dolazi kao „šlag na tortu“. U pitanju je veličanstvena koncertna dvorana veličine preko 3 000 kvadratnih metara a visina stropa iznosi i do 40 metara. U ovu dvoranu može da stane priblišmo 10 000 posetilaca. Akustika je savršena a scenografija neverovatna…
Odavde put vodi veštačkim tunelom do podzemne železničke stanice gde vas čeka voz za povratak u stvarnost.

4 Responses to "Postojnska jama"

 1. JOCA Posted on 12.01.2012 at 17:06

  MSM SAJT VAM JE OK ALI FALE CENE ULAZNICA OD 22.90,ZA DECU 13.70 I ZA BEBE 1E. :ninja:

 2. Marina Posted on 22.01.2012 at 22:58

  😎 postojinska jama radicete u 6 razredu.

 3. Marina Posted on 22.01.2012 at 23:38

  Sta da se radi mora se uciti, eeeeeeee da nema skole sta bih onda radila!!! Igrala bih se po ceo dan i setala sa drudaricama!!! 😎 :heart: :kissing: :sleeping: :tongue: :wub: :whistle: 😉 :w00t: :angel:

 4. Jovana Posted on 21.05.2012 at 16:49

  Ja sam bila u postonjskoj jami letos,predobro :tongue: