Izaberite turističku destinaciju i saznajte više o njoj

Klisura Samarija

Klisura (klanac) Samarija (grčki: Φαράγγι Σαμαριάς) je jedna od najdužih klisura u Evropi. Duga je 13 km.  a od nje je duža jedino „Gorges du Verdon“ u Južnoj Francuskoj.
Nalazi se na ostrvu Kritu, u Belim planinama (Lefka Ori) na zapadnoj strani ostrva u okviru istoimenog nacionalnog parka. Klisura je dobila ime po crkvi posvećenoj Bogorodici (Svetoj Mariji) koja se nalazi u napuštenom selu usred klisure.

A couple of more photos from yesterday's hike! 🙂 ☀️#samariacanyon #samariagorge #samaria

A photo posted by @heytherejoakim on

Prema legendi, klisura je nastala kada je Titan je pešačio ostrvom a kada se umorio seo je da se odmori. Naslonio se na mač da odrema i od njegove težine tlo je puklo i prepolovilo se na pola.

Klisura Samaria

Dubina klisure iznosi u proseku 300 metara a širina na pojedinim mestima iznosi svega dva do tri metra. Ukupan pad iznosi 1250 metara sa isto tolike nadmorske visine do nivoa mora gde se nalazi izlaz iz klisure.

Nacionalni park Samaria čuva endemske vrste životinja i biljaka. Ovde je utočište za retke Kri-Kri koze (Kritska koza), čije postojanje je uveliko ograničeno na klisuru i ostrvo. Ovde postoji još nekoliko endemskih vrsta biljaka, cveća i ptica.

Our new little friend decided to join us for lunch.. 🐐 #samariagorge #goat #Crete #greece

A photo posted by Claire Skeoch (@cbear90) on


Popularne su pešačke ture kroz klisuru. Organizuju se uz pratnju stručnog vodiča i uz nadzor ekipa prve pomoći, obezbeđenja nacionalnog parka i sl. Tura obično počinje rano ujutro. Autobusima se dolazi do platoa Omalos gde se nalazi ulaz u klisuru i odakle počinje pešačka tura koja u proseku traje pet sati.

Najpoznatije mesto u klisuri su tzv. Gvozdena vrata (Iron Gate), tesnac u kome se strme litice sužavaju na svega tri metra, a visina im dostiže 500 metara.

Kada krenete stazom od drvenih stepenica kroz šumu borova i čempresa nailazićete na izvore hladne pitke vode raspoređene na rastojanje taman onoliko da kada pomislite da ne možete dalje, naletite na „punjač za baterije“ i tako dalje, do sledećeg izvora…

A beautiful 16km hike through Europe's longest gorge. 🌲 #samariagorge #Crete #greece #sorrylegs

A photo posted by Claire Skeoch (@cbear90) on

Pešačenje kroz netaknutu prirodu završava se u mestu Agia Rumeli na obali Libijskog mora odakle se brodom odlazi do zaliva Sugija, gde je obično organizovan povratak.
Voda u zalivu Sugija smatra najčistijom u čitavoj Grčkoj pa ako imate snage za još jedno uživanje, slobodno nastavite…

Autor: Miroslav Bronzić

 

One Response to "Klisura Samarija"

  1. Krit, najveće grčko ostrvo – Via Balkans Posted on 23.06.2010 at 22:51

    […] Egejsko sa severne strane i Libijko sa južne. Najveća prirodna i geografska karakteristika je klisura Samarija, najduža klisura u […]